Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Συναγερμός Μάχης (3/3) - ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η Κρίση των Πυραύλων, Οκτώβρης 1962

Πρόλογος του βιβλίου Alarma de combate (Συναγερμός Μάχης) των Ernesto Pérez Shelton και Eduardo Yasells Ferrer που  εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Αβάνα το 1993 (Εditorial Pablo de la Torriente)  και επανεκδόθηκε το 2007 (Casa Editora Abril) .

Η κατευθυντήρια γραμμή  των Ηνωμένων Πολιτειών για επεμβατική δράση στην Κούβα είχε δρομολογηθεί πολύ πριν  αντιληφθεί την παρουσία των πυραύλων. Ο βορειοαμερικανός ναύαρχος Robert Benson έγραψε το 1983  ότι η κυβέρνησή του είχε προετοιμάσει μια επέμβαση στην Κούβα με οποιαδήποτε πρόφαση: ένα επεισόδιο στο Βερολίνο, μια απόφαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών  ή μία απλή αίτηση των αντεπαναστατικών κουβανικών οργανώσεων. Ο Benson τοποθέτούσε την επιχείρηση επέμβασης μεταξύ 8 και 12 Οκτωβρίου 1962. 13

Εδώ και πολύ καιρό το Πεντάγωνο επεξεργαζόταν  την ιδέα  για ένα μαζικό χτύπημα  στις κουβανικές ακτές και αεροδρόμια. Θα ακολουθούσε -σύμφωνα με το σχέδιο- η απόβαση στο νησί, σε πρώτη φάση, τριών μεραρχιών.  Μία μεραρχία πεζοναυτών, μία αερομεταφερόμενη και μία πεζικού. Άλλες τρείς ή τέσσερεις μεραρχίες , σε ετοιμότητα στην πολιτεία της Φλόριδα,  θα αναλάμβαναν την κατάληψη μια στρατηγικής σημασίας  παραλία με σκοπό να  ενισχύσουν και να αναλάβουν δράση   μαζί με τις  δυνάμεις  αντιπερισπασμού.



Με βάση αυτό το σενάριο πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου η άσκηση Júpiter Sprints  με την απόβαση τριών μεραρχιών του 18ου Αερομεταφερόμενου Σώματος. Η ναυτική βάση του Γκουαντάναμο  ενίσχυσε  την φρουρά της  από 8.000 σε 18.000 μάχιμους και αύξησε τον βαρύ οπλισμό της.  Τοποθέτησαν επίσης σε μήκος 28 χιλιομέτρων  εμπόδια και συρματοπλέγματα,  και ταυτόχρονα εκκενώθηκε η βάση από τις οικογένειες των βορειοαμερικανών στρατιωτικών.

Εν μέσω της υστερίας των βουλευτών του Κογκρέσου και άλλων βορειοαμερικανών πολιτικών που καλούσαν να αναληφθεί άμεση δράση, ο πρόεδρος Kennedy  ζήτησε από τα δύο Σώματα  -τα οποία το ανέκριναν-  να κινητοποιηθούν 150.000 έφεδροι, με πρόφαση τα σοβιετικά- κουβανικά αμυντικά μέσα.

Στις 14 Οκτώβρη, οι Ηνωμένες Πολιτείες επαλήθευσαν την εγκατάσταση του πυρηνικού εξοπλισμού στην Κούβα και πήραν την πρωτοβουλία. […] Ήταν μια στιγμή πολύ επικίνδυνη κατά την οποία η  ολοκληρωτική επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή .14   Δεν ήταν  όλες οι πυρηνικές κεφαλές έτοιμες, αλλά ένα  μεγάλο μέρος των πυραυλικών εγκαταστάσεων, μπορούσε να λειτουργήσει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεταν τότε την πληροφορία έξι μέρες πριν δημοσιοποιηθεί. Στις 16, στην συνάντηση στο Λευκό Οίκο, η CIA  γνωστοποίησε επίσημα ότι η Σοβιετική Ένωση  κατασκεύαζε τις βάσεις εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων μέσου και μεσαίου βεληνεκούς.

Στις 18, ο γραμματέας Άμυνας, Robert Mc Namara , ανακοίνωσε ότι θα είναι έτοιμοι να μας βομβαρδίσουν με τα αεροπλάνα τους την Τρίτη 23, αν έπαιρναν την απόφαση. Η αρχική επίθεση θα αποτελείτο από 500 πτήσεις. Αλλά, ο στρατηγός Maxwell Taylor, αρχηγός του  Γενικού Επιτελείου, δήλωσε στον Keneedy, ότι δεν θα μπορούσαν να καταστρέψουν το 100% των  εγκαταστάσεων των πυραύλων αλλά το 90%, και εξ αιτίας αυτού  η εναλλακτική επιλογή του ναυτικού αποκλεισμού άρχισε να κερδίζει έδαφος στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Οκτώβρη. 15

Χωρίς να παραιτείται από ένα μεταγενέστερο χτύπημα από αέρος, ο Mc Namara, διέταξε να τεθούν  τέσσερις ίλες τακτικής αεροπορίας σε ετοιμότητα για μια επίθεση. Δύο μέρες πριν, ο γιάνκικος στόλος  είχε  αρχίσει ασυνήθιστους ναυτικούς ελιγμούς που έθεσαν 20.000 ναύτες και μονάδες επιφανείας τριγύρω από τις ακτές μας. Η Σοβιετική Ένωση είχε καταγγείλει ένα πρελούδιο για μια επίθεση στην Κούβα. Ο Kennedy ανέβαλε την πολιτική του περιοδεία  και παρέμεινε στην Ουάσιγκτον το σαββατοκύριακο.

Όταν εκείνο το απόγευμα της 20 Οκτωβρίου , ο Keneedy  έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις τους σε όλο τον κόσμο σε συναγερμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προετοιμαστεί για παγκόσμιο θερμοπυρηνικό πόλεμο. Το πολεμικό ναυτικό κινητοποίησε 85.000 άνδρες και 238 πολεμικά πλοία, η δε πολεμική αεροπορία 2.142 αεροπλάνα και ελικόπτερα κάθε τύπου. Το Πεντάγωνο προέβλεψε ένα σύνολο 250.000 ανδρών για την επέμβαση στην Κούβα. Δύο μέρες μετά δημοσιεύτηκε η επίσημη αναγγελία στη The New York Times  μίας υποτιθέμενης  ετήσιας στρατιωτικής άσκησης, έπρεπε να εξηγήσει την μεταφορά των αεροπορικών-ναυτικών  δυνάμεων  και των  δυνάμεων απόβασης των πεζοναυτών μέχρι τις αμμώδεις κοραλλιογενείς παραλίες  της νήσου Vieques στην νοτιοανατολική ακτή του Πουέρτο Ρίκο.

Σύμφωνα με την περιγραφή του Πενταγώνου, δεν επρόκειτο για μια ναυτική άσκηση ρουτίνας, αλλά για μια εκτεταμένη επιχείρηση  απόβασης αμφίβιων δυνάμεων Fibrilex 1/62.  Ο ίδιος μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Arthur Silvestre ενημέρωνε  ότι: “η  εκπαιδευτική άσκηση […] βασίζεται στο σενάριο ότι οι πεζοναύτες θα κάνουν απόβαση για να απελευθερώσουν μία αποκαλούμενη Δημοκρατία του Vieques από την κυβέρνηση ενός τυράννου πρωθυπουργού Ortsac” ( Castro, ανάποδα). 16

Οι νεουορκέζικες φυλλάδες έκαναν σπέκουλα  επίσης, σχετικά με την άφιξη στην βάση Mc Dill, έξω από την Τάμπα, της 10ης Πολεμικής Αεροπορικής δύναμης, που αποτελούνταν από 50 ή 75  υπερηχητικά και  αναγνωριστικά αεροπλάνα, της ίδιας ειδικής μαχητικής μονάδας που είχε μεταφερθεί στον Λίβανο τέσσερα χρόνια πριν από τον τότε πρόεδρο Eisenhower.

H Fibrilex 1-62 συγκέντρωσε 183 πολεμικά πλοία και 85.000 ναύτες και πεζοναύτες δίπλα στην Κούβα, όπως επίσης μερικές χιλιάδες αεροπλάνα έτοιμα να βοηθήσουν την ναυτική απόβαση. Ένα 20% των στρατηγικών αεροπλάνων της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών εφοδιασμένα με πυρηνικές βόμβες, περιπολούσε στον αέρα με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγονταν. Μέχρι την Φλόριδα τοποθετήθηκαν αρκετές μεραρχίες με πάνω από 100.000 προσωπικό.

Όλη αυτή η κινητοποίηση, κάλυψε την στρατολόγηση των δυνάμεις επέμβασης και την επιστράτευση  150.000  εφέδρων  μετά από αίτημα του προέδρου Keneedy   στο Κογκρέσο.

Σε αυτήν την κορύφωση υπήρχε στην Κούβα, 43.000 περίπου, σοβιετικό προσωπικό με τον μαχητικό εξοπλισμό του. Το μεγαλύτερο μέρος των βαλιστικών πυραύλων ήταν ήδη επιχειρησιακά έτοιμοι.

Στις  7 μ.μ της Δευτέρας 22 Οκτώβρη, ο Keneedy απευθύνθηκε σε όλο το έθνος για να “αποκαλύψει” την παρουσία των στρατηγικών όπλων στην Κούβα και να κηρύξει τον ναυτικό αποκλεισμό των ακτών μας. Μία ώρα και εικοσιπέντε λεπτά πριν μιλήσει ο Kennedy, ο Φιδέλ διέταξε συναγερμό μάχης και εθεσε επί ποδός πολέμου όλη την χώρα.

13  The Boston Globe, άρθρο το  Βenson το 1989.
14 Πύραυλοι στην Καραϊβική, σελ.28.
15  Η συνεδρίαση με το ExCom, συντομογραφία του Εxecutive Committee of the Nacional Security Councel (Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας), δημιουργήθηκε κατά την Κρίση του Οκτώβρη.  Αυτή η ομάδα σύστησε στον John F.kennedy, μεταξύ άλλων και τον ναυτικό αποκλεισμό.  

16   Nicaron Leon Cotayo
:  Ο αποκλεισμός της Κούβας ,σελ. 313-314.


CUBA de Corazon

Δεν υπάρχουν σχόλια: