Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Σκέψεις (με τάση εξομολογητική) με αφορμή τον 902



Μερικές φορές «ζηλεύω» αυτούς που δεν διακρίνουν άλλα χρώματα από το άσπρο και το μαύρο. Έχοντας υιοθετήσει έναν απλουστευτικό τρόπο αντιμετώπισης των  γεγονότων και –κυρίως- των απόψεων, δεν μπαίνουν στην ψυχοφθόρο διαδικασία της βασάνου, είτε γιατί δεν θέλουν είτε  γιατί δεν μπορούν. Όταν πρόκειται για τους ταξικούς μου αντιπάλους αυτό δεν μου κάνει εντύπωση. Όταν πρόκειται για ανθρώπους της τάξης μου με στεναχωρεί. Όταν πρόκειται για συντρόφους μου, για ανθρώπους που δηλώνουν κομμουνιστές, με θλίβει. Όταν έγινε ο ντόρος με τις πρώτες απολύσεις στον Ριζοσπάστη, προτίμησα να μην εκφράσω  δημόσια την άποψή μου, για έναν και μοναδικό λόγο: για να μην υπάρξει ούτε σαν ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν κάποιοι «πρόθυμοι» τις απόψεις μου επιχειρώντας να βλάψουν το κόμμα. Δεν θάχετε άδικο αν σκεφτείτε μερικοί πως «σιγά κι έχασε η Βενετιά βελόνι που δεν μάθαμε τις απόψεις σου». Όμως, μετά τις εξελίξεις με τον 902, και επειδή η σιωπή παρερμηνεύεται πιο εύκολα από τις λέξεις, προτίμησα να βγάλω από μέσα μου όσα με απασχολούν και να τα μοιραστώ με αυτούς που ξέρω πως θα με καταλάβουν, ανεξάρτητα από το αν συμφωνήσουν ή διαφωνήσουν μαζί μου.
 
Πριν από χρόνια, πήγα να δω τη γιαγιά μου και να ζητήσω τη γνώμη της για κάτι που με απασχολούσε. Κόντευε τότε τα εκατό και η σοφία ενός ανθρώπου που πάλεψε στη ζωή και αυτή αναγνώρισε στο πρόσωπό του έναν σπουδαίο πολεμιστή, προσφέρονταν απλόχερα  κάθε που άνοιγε τα χείλη της, κάθε που άπλωνε το βλέμμα της. Αφού άκουσε τι είχα να της πω, χωρίς να τραβήξει τα μάτια της από πάνω μου, μου είπε: «άσε παιδάκι μ και τίποτα να πέσει καταΐ, τι κακό είναι αυτό μι σένα;». Μεγάλο. Σαν ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί. Σαν την κατάσταση στο κόμμα, με τις απολύσεις εργαζομένων και  το κλείσιμο «επιχειρήσεών» του (λέξη που μπορεί να εκφράζει έναν ρεαλισμό, ομολογώ όμως πως μ’ ενοχλεί στο άκουσμά της), με αποκορύφωμα την χτεσινή ανακοίνωση της ΚΕ για την πώληση του 902.

Όταν ανακοινώθηκαν οι πρώτες απολύσεις εργαζομένων στο Ριζοσπάστη, δόθηκε μια καλή ευκαιρία σε πολλούς για  να δείξουν το πραγματικό πρόσωπό τους. Πρώτ’ απ’ όλα  όσοι χάρηκαν από αυτήν την εξέλιξη.  Τους ήρθε ως μάνα εξ ουρανού το να απολύει μια «κομμουνιστική» επιχείρηση εργαζόμενους, πρόσθεσε πολεμοφόδια στο οπλοστάσιο των «επιχειρημάτων» τους, φούντωσε την αντιΚΚΕ προπαγάνδα τους και εκχυδάισε ακόμα περισσότερο τον αντικομμουνισμό τους, σε τέτοιο βαθμό που αν κάποιος έκρυβε την υπογραφή από  τις ανακοινώσεις ή την αρθρογραφία τους δεν μπορούσες εύκολα να διακρίνεις από ποιον πολιτικό χώρο προέρχονταν. Δεν μου προκαλεί εντύπωση πάντως που το μεγαλύτερο μένος, οι πιο αισχρές συκοφαντίες, η πιο κραυγαλέα αντιΚΚΕ αρθρογραφία προέρχεται από πρώην συντρόφους. Έτσι γινόταν πάντα. Όμως η «επιχειρηματολογία», δήθεν υπέρ των απολυμένων, αυτών που κάποτε πέρασαν από ψηλές θέσεις του κόμματος (διεύθυναν κιόλας επιχειρήσεις του), καταντάει αντικομμουνιστική υστερία όταν το… τρέχον κόμμα τους όχι μόνο δεν κρύβει  τις επιδιώξεις του, μα κάνει σε όλους γνωστό  ποια πολιτική θα εφαρμόσει αύριο στην ενδεχόμενη διακυβέρνηση της χώρας, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της άρχουσας τάξης. Όταν στις διπλανές τους καρέκλες στα συνέδρια, κάθονται οι νέοι «σύντροφοί» τους, οι πρόθυμοι συνεργοί τους στη νέα επιχείρηση «αλλαγή», οι πολιτικοί σαλτιμπάγκοι και τα ρετάλια της πάλαι ποτέ σοσιαλδημοκρατίας, που τους ξέρασε το ίδιο το σύστημα που τους ανέδειξε.

Ύστερα κάποιοι από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Διαβάζοντας πχ στο διαδίκτυο άρθρα κάποιων απολυμένων του Ριζοσπάστη  (οι οποίοι ήταν και μέλη του κόμματος πριν απολυθούν), έφτασα μέχρι το σημείο να αναρωτηθώ πως ήταν δυνατό αυτοί οι συγκεκριμένοι να ήταν μέλη του κόμματος, με ποια κριτήρια τέλος πάντων γίνεται κάποιος μέλος του ΚΚΕ και αν υπάρχουν και άλλα μέλη σαν αυτούς, που όταν τους δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία θα δείξουν, σε μας τους απ’ έξω, την «κομματικότητά» τους… Η «εξέλιξή» τους βέβαια και η μόνιμα αντιΚΚΕ αρθρογραφία τους στη συνέχεια στα «γνωστά» μπλογκς και σε κάποιες ιστοσελίδες του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε να επισφραγίσει με τον πιο θεαματικό τρόπο και τις τελευταίες αμφιβολίες που μπορεί να είχε κάποιος καλοπροαίρετα σκεφτόμενος, για το αν η αντίδρασή τους οφειλόταν στο θιγμένο «δίκιο του εργάτη», στο «γινάτι» απέναντι στο κόμμα-εργοδότη τους ή υπήρχαν και άλλα αίτια…

Δεν αντέδρασαν όλοι οι απολυμένοι με αυτόν τον τρόπο. Όμως το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε κάποιους συντρόφους με τοποθετήσεις τους σε μπλογκς (άρθρα και σχόλια) να πάρουν το τσουβάλι και να τους ρίξουν όλους μέσα. Να κουνάνε το δάχτυλο στους εργαζόμενους, σε στυλ «ξέρετε που ήρθατε να δουλέψετε ρε», να τους κατηγορούν για αντικομματική συμπεριφορά  επειδή ζήτησαν τους μισθούς τους (δηλαδή ήταν κομματική η συμπεριφορά τους όσο καιρό δούλευαν απλήρωτοι;), να χρησιμοποιούν –κάποιες φορές- έναν απίστευτο κυνισμό στην επιχειρηματολογία τους, έχοντας πάντως –το αναγνωρίζω αυτό- την πρόθεση να υποστηρίξουν το κόμμα, λες όμως και το κόμμα είναι κάτι απρόσωπο, λες και αυτοί οι εργαζόμενοι που έμειναν απλήρωτοι ή βρέθηκαν στο δρόμο, δεν είναι (ή ήταν μέχρι πριν λίγο) ένα κομμάτι αυτού του κόμματος. Γράφτηκαν πολλές διακηρύξεις  –κυρίως- και γενικολογίες, που εστίαζαν -έστω και με λαθεμένη προσέγγιση- στην πολιτική-κομματική πλευρά του ζητήματος. Όμως υπάρχει και η ανθρώπινη πλευρά.  Είναι τα  καθημερινά, τα «συνηθισμένα», τα μικρά ή τα μεγάλα, αυτά που συνθέτουν τη ζωή, του καθένα ξεχωριστά και, όλων μας.

Αναρωτήθηκε κανείς για παράδειγμα αν μπορεί κάποιος εργαζόμενος να ζήσει χωρίς μισθό για μήνες, ειδικά αν δεν έχει και άλλα εισοδήματα, ή για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να δουλεύει χωρίς μισθό, όταν βάλλεται η ίδια η επιβίωσή του;  Αναρωτήθηκε μήπως κανείς για τις συνθήκες που διαμορφώνονται (εργασιακές, προσωπικές, ψυχολογικές, οικογενειακές) ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης και τις οποίες καλείται ο απλήρωτος εργαζόμενος να συνηθίσει, να ζήσει με αυτές, και  να λειτουργήσει ως σύζυγος, ως γονιός, ως επαγγελματίας και ως αυτόνομη προσωπικότητα; Μήπως ξέρουν αυτοί που με ευκολία αφορίζουν, πώς είναι να κρύβεσαι από την τράπεζα που ζητάει τις απλήρωτες δόσεις του στεγαστικού σου; Πώς είναι να χρωστάς το φροντιστήριο του παιδιού σου; Πώς είναι να κάνεις τράκα στη σύνταξη του πατέρα και της μάνας σου για να πας στο σουπερμάρκετ;  Προσπάθησε ποτέ ο αυστηρός κριτής να μπει στο πετσί αυτού που κρίνει, να φανταστεί πώς νιώθει αυτός ο άνθρωπος όταν κοιτάζεται στον καθρέφτη, πώς  συναναστρέφεται με την οικογένειά του και  τους γύρω του, τι λέει στα παιδιά του, αν διαθέτει και για πόσο ακόμα τις αντοχές να στέκεται όρθιος με αξιοπρέπεια, αν χρειάζεται κάποια στήριξη; Και στο κάτω κάτω σκέφτηκε κανείς από τους κριτές, πως την ίδια στιγμή υπάρχουν και εργαζόμενοι που παραμένουν στις επιχειρήσεις του κόμματος, και εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, αλλά  δεν κρεμάνε στα μανταλάκια το πως περνάνε, το πως ζούνε, και υπερβαίνουν τους εαυτούς τους για να βγει η εφημερίδα, να «τρέξει» το πόρταλ κλπ; Αυτοί μέχρι πότε «πρέπει» να αντέχουν; Είναι καλοί σύντροφοι όσο συνεχίζουν και θα γίνουν εχθροί μόλις πάψουν να αντέχουν; Για όλα τα παραπάνω δεν υπήρξαν αναφορές, ίσως γιατί κάποιοι αρέσκονται στη συνθηματολογία, που κάνει περισσότερο θόρυβο. Ίσως γιατί η ενέργεια που δίνουν στην αντιμετώπιση του ταξικού-ιδεολογικού εχθρού δεν τους αφήνει χώρο να σκεφτούν για τα «ενδότερα».  Ίσως γιατί αυτές τις καταστάσεις τις θεωρούν ασήμαντους συναισθηματισμούς, ειδικά όταν αφορούν τρίτα πρόσωπα και όχι τους ίδιους... Όμως αυτά δεν πρέπει να τα βλέπουμε ξεχωριστά ή σε αντιπαράθεση με το κόμμα.

Γράφεται συχνά πως το κόμμα δεν είναι ένας οποιοδήποτε εργοδότης, πως οι επιχειρήσεις του δεν δημιουργήθηκαν για να παράγουν και να συσσωρεύουν κέρδη. Συμφωνώ. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Αυτό το ζήτημα με τις επιχειρήσεις του κόμματος το αντιμετώπιζα πάντα σαν έναν γόρδιο δεσμό που ποτέ δεν κατάφερα να τον λύσω μέσα μου. Σαν ένα ασήκωτο βαρίδι. Η φράση «επιχειρήσεις του κόμματος» με ενοχλεί. Όμως πατάω στη γη.

Χρειάζεται το κόμμα δικά του μέσα για να προπαγανδίζει τις θέσεις του, πόσο μάλλον όταν χτυπιέται από το σύστημα και αποσιωπούνται ή κατασυκοφαντούνται οι απόψεις του; Χρειάζεται. Είναι αρκετή η εφημερίδα; Κάποτε ήταν, σήμερα προφανώς όχι. Άρα χρειάζονται και άλλα έντυπα. Ναι. Που θα εκδώσουμε σαν κόμμα τα έντυπά μας; Στον κάθε καπιταλιστή που μπορεί να μας εκμεταλλευτεί; Αν αποχτήσουμε τις δυνατότητες γιατί να μη φτιάξουμε ένα δικό μας τυπογραφείο; Να το φτιάξουμε. Φτάνουν όμως σήμερα, στην εποχή της εικόνας και της ταχύτητας της πληροφορίας τα έντυπα για να μεταφέρουν τη φωνή του κόμματος; Σίγουρα όχι. Θα βοηθούσε ένα δικό του ραδιόφωνο και, αν είναι δυνατό, μια τηλεόραση;   Δεν θέλει ρώτημα. Να τα φτιάξουμε κι αυτά. Όπως νωρίτερα φτιάξαμε τα γραφεία μας, για να είναι δικά μας και να μη μπορεί κανένας μεγαλοϊδιοκτήτης καπιταλιστής να μας εκβιάζει με ενοίκια, εξώσεις  και άλλα τέτοια. Όπως χρειάστηκε να τοποθετηθούν κομματικά μέλη και στελέχη για να ασχοληθούν αποκλειστικά με νέες αρμοδιότητες και υπηρεσίες που συνεχώς ανέκυπταν από τα πράγματα, και έτσι δημιουργήθηκαν τα επαγγελματικά στελέχη. Και με την συνεισφορά των εργαζομένων και του απλού λαού, τα κόκκινα μεροκάματα των συντρόφων και το μπλοκάκι με τα κουπόνια του ενθουσιασμού των ΚΝιτών, φτάνεις σαν κόμμα να έχεις στην κατοχή σου έναν αριθμό επιχειρήσεων-εταιρειών (και όσο το τραβάς αυτό πάει) και να απασχολείς έναν αριθμό εργαζομένων που, για αντικειμενικούς λόγους, δεν είναι όλοι κομματικά μέλη. Είναι όμως εργαζόμενοι και εσύ το κόμμα είσαι ο εργοδότης τους.

Και όταν παρουσιαστούν τα δύσκολα (οικονομική κρίση) «ζορίζεσαι» γιατί πράγματι δεν είσαι σαν τους άλλους εργοδότες, άλλο αν έρχονται  οι συνήθεις «αριστεροί»  (κυρίως πρώην στελέχη σου, που σήμερα λυσσασμένα σε πολεμούν)  και με απύθμενη υποκρισία σε βάζουν στο ίδιο τσουβάλι με τον κάθε καπιταλιστή που κλείνει ή μεταφέρει την επιχείρησή του για να διασφαλίσει ή να αυγατίσει τα κέρδη του, που κρατάει απλήρωτους ή απολύει τους εργαζόμενούς του κλπ. Και αυτήν την «επιχειρηματολογία» την υιοθετούν πολλοί, πάρα πολλοί  που δεν έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν τη διαφορά, ενώ δεν αντιμετωπίζουν την ίδια δυσκολία όταν καταπίνουν αμάσητη την βρώμικη αντικομμουνιστική προπαγάνδα. (Όταν κάποτε από αυτόν εδώ τον χώρο χαρακτηρίσαμε του φορείς αυτού του είδους αντικομμουνισμού ως «αριστερά ασπόνδυλα», κάποιοι «φίλοι» του ιστολογίου μας έκοψαν από τότε την καλημέρα).

Και καταγγέλουν, οι αδίστακτοι, που δήθεν κόπτονται για την «ενότητα της αριστεράς», το ΚΚΕ ως κόμμα «συστημικό», που σαν «κυνικός» και «αδίστακτος» εργοδότης «ξεπουλάει» τις επιχειρήσεις του στους καπιταλιστές και δεν νοιάζεται για τους εργαζόμενούς του. Ξέροντας πολύ καλά οι ξεφτιλισμένοι υποκριτές για τι είδους επιχειρήσεις πρόκειται, και πως νησίδες σοσιαλιστικής διαχείρισης δεν μπορούν να υπάρξουν μέσα στο  καπιταλιστικό σύστημα. Ξέροντας επίσης απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη (άλλο αν κάποια στιγμή οι ίδιοι συνθηκολόγησαν κι εγκατέλειψαν την ταξική πάλη) πως αδίστακτος και κυνικός είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, το σύστημα που καθορίζει τα πλαίσια μέσα στα οποία κινείται η οικονομία (άρα και το πως λειτουργούν οι επιχειρήσεις). Κάτι που ασφαλώς ήξερε και το κόμμα όταν οδηγούμενο από τις ανάγκες ή, ίσως, κάποιες φορές, οδηγώντας το ίδιο τις ανάγκες του (ενδεχομένως λάθος εκτιμήσεις ή χειρισμοί), τις δημιουργούσε.   Χωρίς να δίνει την πρέπουσα σημασία, και βάζοντας αρνητικό πρόσημο στις νέες τεχνολογίες και τη δύναμη του διαδικτύου. Μπορεί να  εμφανίστηκε διαδικτυακά πρώτος ο Ριζοσπάστης, αλλά το πόρταλ άργησε πάρα πολύ να δημιουργηθεί, ενώ την ίδια στιγμή το κόμμα αιμορραγούσε οικονομικά σε ένα τηλεοπτικό κανάλι που -αν το κρίνουμε συνολικά στα χρόνια της λειτουργίας του- δεν κατάφερε να σταθεί  αντάξιο του ΚΚΕ και της ιστορίας του, ούτε της αποστολής του, από νωρίτερα της εμφάνισης της «κρίσης». Ναι, είπαμε και παραπάνω πως μια επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει «σοσιαλιστικά» μέσα στον καπιταλισμό. Όμως είναι προτιμότερο να μην έχεις ό,τι και οι «άλλοι» αν δεν μπορείς ή αν δεν σου το επιτρέπουν οι συνθήκες να το κουμαντάρεις όπως «πρέπει», παρά να εξαναγκάζεσαι (από τις ίδιες τις συνθήκες) στο τέλος να κάνεις ό,τι και οι «άλλοι».

Για να φτάσουμε σταδιακά μέσα από μια άρρωστη κατάσταση που αποδυνάμωσε το κόμμα, που δεχόμαστε «κατά ριπάς» την αντικομμουνιστική προπαγάνδα, από την θεωρία των δύο άκρων μέχρι την «άρνηση» της συμμετοχής σε μια «αριστερή» κυβέρνηση, και λίγο μετά την ένδοξη αναλαμπή με τα γεγονότα της ΕΡΤ, στην  ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον «902», που εμάς που δεν είχαμε τη δυνατότητα να… έχουμε ενημέρωση «από τα μέσα» για τις εξελίξεις, αν και βλέπαμε πως δεν τραβάει το πράγμα, η χρονική στιγμή μας ξάφνιασε. Όσο αφορά την επιχειρηματική πλευρά, ήταν αναπόφευκτο να συμβεί κάτι τέτοιο και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο δεν γνωρίζει ή κάνει πως δεν γνωρίζει τους κανόνες της «ελεύθερης αγοράς». Εδώ θα πρέπει να ξεχωρίσω το ραδιόφωνο από την τηλεόραση. Η δεύτερη δεν θα μου λείψει και υποστήριζα πάντα (οι σύντροφοι που συζητάμε το ξέρουν) πως έπρεπε να έχει κλείσει από παλιά. Έστω και αργοπορημένα, το κόμμα έδωσε μια λύση. Το ζήτημα σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ο πωλητής, μέσα στις ζημιές του, να είναι σε θέση να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν καλύτερους όρους από αυτή τη λύση. Εμπιστεύομαι το κόμμα σ’ αυτό: «Η σημερινή οικονομική κατάσταση της Ραδιοτηλεοπτικής δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλέον τη λειτουργία του σταθμού και την αντιμετώπιση συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων. Δεν είναι σε θέση και δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Υπήρξε τελικά δυνατότητα πώλησης και καταλήξαμε να δοθεί αυτή η λύση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι υποχρεώσεις του σταθμού.» γράφει ξεκάθαρα η ανακοίνωση της ΚΕ. Κάποιοι έσπευσαν να ευχηθούν «σε καλή μεριά». Κάποιοι άλλοι κατηγόρησαν το κόμμα ότι «ξεπουλάει» στους καπιταλιστές. Κάποιοι τους ξεχώρισαν κιόλας (τους καπιταλιστές) σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς...

Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Αυτοί που έχουν τα λεφτά και μπορούν να αγοράσουν ένα κανάλι είναι οι καπιταλιστές και οι καπιταλιστές δεν ξεχωρίζουν σε καλούς ή κακούς όπως προσπαθεί να μας πείσει ο «Τσιπρέου». Κάποιοι δεν θέλουν και κάποιοι άλλοι δεν μπόρεσαν ποτέ να καταλάβουν πως τα λεφτά που μπαίνουν στο κόμμα, επιστρέφουν στο λαό. Από τους Κουρήδες και τα «κότερα» του Χαρίλαου, μέχρι τα σαίνια που ανακάλυψαν την «πλούσια» Αλέκα και ποιος ξέρει τι άλλο θα «ανακαλύψουν» αύριο για τον Κουτσούμπα, όλοι έσπασαν τα μούτρα τους μπροστά στην αμείλικτη πραγματικότητα που είναι γνωστή πρώτα απ’ όλους στα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ: όποιος μπαίνει σε αυτό το κόμμα μπαίνει για να δώσει και όχι για να πάρει. Το ζητούμενο από δω και στο εξής είναι με τα χρήματα από τον 902 το κόμμα να κλείσει τις εκκρεμότητες με εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία, να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση όσοι εργαζόμενοι (πρώτα οι κομμουνιστές) έχουν τη δυνατότητα  και όσοι θέλουν να το κάνουν και να σημάνει επιτέλους η σάλπιγγα της ανασύνταξης.

Τον τελευταίο καιρό στα πλαίσια μιας έρευνας περιηγήθηκα σε εκατοντάδες φύλλα εφημερίδων της εποχής του εμφυλίου, μεταξύ αυτών ο Ριζοσπάστης και ο Ρίζος της Δευτέρας. Πεποίθησή μου είναι πως ένας ακόμα καλύτερα «εξοπλισμένος»  Ριζοσπάστης σήμερα, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό πόρταλ και το ανέβασμα του ιδεολογικού επιπέδου των μελών και των φίλων, μπορούν να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα στην κοινωνία και  να καλυφτεί το χαμένο έδαφος. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη ν' ακουμπήσουν σε ένα ΚΚΕ ακόμα πιο ποιοτικό, ακόμα πιο δυνατό, περισσότερο  αποτελεσματικό. Είμαστε πολλοί οι διατεθειμένοι να βοηθήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση.

ΥΓ. Από όλη αυτή την υπόθεση μπορεί και πρέπει να βγάλει ο καθένας μας  αρκετά συμπεράσματα. Και πρώτ’ απ’ όλους -το πιστεύω- το κόμμα.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

14 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Διάβασα την παρέμβασή σου "Οικοδόμε" με μεγάλη προσοχή και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ διάβασα μια τοποθέτηση γεμάτη ΣΕΒΑΣΜΟ με επιχειρήματα, ανθρωπιά και πραγματικά λεβέντικη αντίληψη.
Τη δική μου τοποθέτηση θα την βρεις στο "ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΙΚΤΥΟ".
Δεν θα σταθώ στην κιτρινολογία των αστών και του συρφετού κατά του Κόμματος. Αναμενόμενο και ...φυσιολογικό είναι καθώς τη δουλειά τους κάνουν και ΔΥΣΤΥΧΩΣ την ΚΑΝΟΥΝ ΑΡΙΣΤΑ....!
Το κόμμα είναι εκείνο που "στράβωσε" τις εκτιμήσεις του εδώ και καιρό πάνω στο άπλωμα και στο ξάνοιγμα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.
ΝΑΙ ένα Κομμουνιστικό Κόμμα απαιτεί ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ και ΦΩΝΗ....!
Άλλο όμως αυτό και άλλο τα συμβόλαια εκτύπωσης στην ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ εντύπων αστικών φύλλων μεγάλων εφημερίδων και οι business με καπιταλιστές.
Αυτό το άνοιγμα σήμερα το ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ.....! Και φοβάμαι ότι θα το πληρώσουμε ακριβά ιδιαίτερα σε μια εποχή που το Κόμμα πήρε τα πάνω του στο Κίνημα και ξάφνου βρίσκεται πάλι σε γραμμή άμυνας γιατί, κακά τα ψέμματα, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΙΣΕΙ τον καλοπροαίρετο φίλο στη επιρροή του για το λογικό της απόφασής του.
Και κάτι άλλο βρε "ΟΙΚΟΔΟΜΕ".
Ειλικρινά έχω και έχω διαβάσει τοποθετήσεις για το θέμα αυτές τις μέρες:
Γιατί τόση χολή, ειρωνία και ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΣΜΑ ΧΥΔΗΝ απέναντι σε ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ τις κριτικές φωνές ;;
τι φανερώνει αυτό ;;
όταν χτυπιέσαι, σκούζεις, φωνάζεις, κοκκινίζεις σε μια μάχη δείχνεις ότι ξόμεινες από αυτοσυγκέντρωση και από επιχειρήματα.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΚΑΘΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ.
Ας το πάρουν κάποιοι χαμπάρι αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Οικοδόμε είναι της μοίρας να τα λέμε πάντα σε δύσκολες στιγμές. Πολύ καλό το κείμενό σου.
φίλε Γιάννη. Ναι δίκιο έχεις δεν είναι όλες οι κριτικές φωνές το ίδιο. Έχω όμως δύο παρατηρήσεις
1. ούτε όσα γράφει ένας φιλοκκεblogger στο διαδύκτιο είναι η θέση του κόμματος. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι σαν άνθρωποι.
2. Ο σεβασμός προς κάθε κριτική φωνή δε σημαίνει ότι και κάθε κριτική φωνή είναι σωστή. Βασίλης

ένας στρατολάτης είπε...

Οικοδόμε μου αρέσει η προσέγγισή σου και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεις και τους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους.
Προσθέτω μόνο ότι θεωρώ το κλείσιμο του 902 fm σημαντικό λάθος. Η ζωντάνια του ραδιοφώνου δεν υποκαθίσταται από πόρταλς και εφημερίδες. Δεν μπορεί το κόμμα να μείνει χωρίς φωνή υπό τις παρούσες συνθήκες. Όσο κι αν είναι κατανοητές οι δυσκολίες.

Unknown είπε...

Σύντροφε Οικοδόμε, ακόμα μια φορά έγραψες κείμενο που ξεχωρίζει καταθέτοντας λόγια της ψυχής και του μυαλού.
Να σταθώ λίγο στο θέμα που βάζει ο Giannis Pit. Έχω την αίσθηση ότι δεν έχουμε μάθει να συζητάμε τις κριτικές απόψεις αλλά μας είναι πολύ εύκολο να ρίχνουμε πετριές, σε όποιον διαφωνεί με αυτά που λέμε.
Επίσης το πρόβλημα δεν είναι μόνο το τί λέμε αλλά και πως το λέμε. Ακόμα χειρότερο είναι το να αντιμετωπίζουμε τους απολυμένους του "Ρ" και του 902 κουνώντας το δάκτυλο ψηλά λες και αυτοί έχουν την ευθύνη για το οικονομικό πρόβλημα των μέσων ενημέρωσης του Κόμματος.
Το Κόμμα δεν το υπερασπίζεσαι όταν με αυτά που λες το εκθέτεις, γιατί ενω δεν είμαστε όλοι ίδιοι σαν άνθρωποι Βασίλη, το Κόμμα χρεώνεται ότι πετριά ρίχνουμε κατά δικαίων και αδίκων.
Πάντως πέρα από την πίκρα από το κλείσιμο του ραδιοφώνου (για την τηλεόραση ισχύουν όσα λέει ο Οικοδόμος) και επειδή έρχονται χειρότερα έχω τη βεβαιότητα ότι πρέπει να μπει σε άλλη βάση η λειτουργία των ΜΜΕ του Κόμματος προσανατολιζόμενη στην αξιοποίηση των νέων μέσων επικοινωνίας που αναπτύσσονται. Πιο αναλυτικά θα γράψω τις σκέψεις μου στο blog μου, γιατί νομίζω ότι με πρωτοβουλία των φίλων του Κόμματος μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση διαδικτυακή για το πως μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε στο να γίνουν καλύτερα τα ΜΜΕ μας.
Η επιδίωξη νομίζω ότι είναι η ίδια : Πως θα φτάσει η φωνή του Κόμματος σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

Υ.Γ. για τους "συντρόφους με το υψωμένο δάκτυλο" νομίζω ότι ταιριάζει αυτό : http://www.youtube.com/watch?v=jR9jQbiEwbk

Cos είπε...

Θα συμφωνήσω απόλυτα για τις "επιχειρήσεις". Το κόμμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει επιχειρήσεις. Είναι άλλο πράγμα η έκδοση του Ρίζου (και του Οδηγητή κλπ.), η εκπομπή ραδιοφώνου, το portal, ένα βιβλιοπωλείο (όλα αυτά το κόμμα πρέπει να τα έχει εφόσον μπορεί και αρκούν οι δυνάμεις του) και άλλο πράγμα οι "επιχειρήσεις". Επιχειρήσεις ένα επαναστατικό κόμμα δεν μπορεί να έχει από πολλές πλευρές, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους.

Ανώνυμος είπε...

<< Όμως είναι προτιμότερο να μην έχεις ό,τι και οι «άλλοι» αν δεν μπορείς ή αν δεν σου το επιτρέπουν οι συνθήκες να το κουμαντάρεις όπως «πρέπει», παρά να εξαναγκάζεσαι (από τις ίδιες τις συνθήκες) στο τέλος να κάνεις ό,τι και οι «άλλοι». >> Νομίζω πως όλο το ζήτημα έγκειται στην παραπάνω τοποθέτηση. Ως προς αυτό έχω διαφορετική άποψη. Πιστεύω πως δεν ήταν αναπόφευκτο να κάνεις ότι και οι << άλλοι >>.Είναι ένα μεγάλο θέμα για συζήτηση << οι συνθήκες >>. Παρ' όλα αυτά, ακόμα κι αν ήταν αναπόφευκτο, πιστεύω πως καλώς έγινε όλη αυτή η προσπάθεια τόσα χρόνια. Άφησε πράγματα στη λαϊκη συνείδηση και σε περιόδους που η τηλεόραση είχε πολύ μεγαλύτερο κύρος απ' ό,τι σήμερα. Ήθελα, τέλος, να πω πως δεν πρέπει να ενοχοποιούμε τη λέξη << επιχειρήσεις >>, το πρόβλημα είναι οι ιδιοκτήτες τους. Και στον σοσιαλισμό θα υπάρχουν επιχειρήσεις. ΝΙΚΟΣ 1988

γιωργος είπε...

Όταν έχουν πέσει πάνω σου οι καπιταλιστικές φυλλάδες, το φασισταριό, τα αστικά μέσα και σε λοιδορούν τότε ξέρεις ότι βαδίζεις στο σωστό δρόμο. Όταν βλέπεις τους οπορτουνιστές, πρώην ξεπουλημένους συντρόφους και συριζαιους να λυσσάνε να σε μειώσουν ηθικά και πολιτικά, τότε ξέρεις ότι έχεις το δίκιο με το μέρος σου και δεν θα το χάσεις παρά μόνο εάν πέσεις ο ίδιος στην παγίδα της βρώμικης σπέκουλας και της χυδαίας προπαγάνδας τους. Το κακό για όλους αυτούς είναι ότι το ΚΚΕ έχει να επιδείξει και αγώνες και θυσίες και ένδοξες στιγμές εργατικής αλληλεγγύης, 90 και πλέον χρόνια τώρα , σελίδες ιστορίας που δεν διαγράφονται από μια δύσκολη και στενάχωρη συγκυρία. Η πώληση του 902 είναι μια τέτοια περίπτωση που όλοι θέλαμε να αποφευχθεί, όμως ήταν αναγκαία από την στιγμή που τα πενιχρά οικονομικά του κόμματος δεν μπορούσαν να αντέξουν το κόστος λειτουργίας του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.

Από κει και πέρα όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι η απόφαση για το κλείσιμο του 902 δεν ήταν έκπληξη, όπως πονηρά διαδίδουν οι αστικές φυλλάδες, αλλά απόφαση που είχε παρθεί στο πρόσφατο συνέδριο. Όλοι το γνωρίζαμε και φυσικά δεν παίχτηκε κανένα ύποπτο παιχνίδι «πίσω από της πλάτες των εργαζομένων», όπως διαδίδει η πάντα «καλοπροαίρετη» Αυγή.

Επίσης, το γεγονός ότι το κόμμα αναγκάζεται να πουλήσει τον εξοπλισμό ραδιοφώνου και τηλεόρασης για να πληρώσει τους εργαζομένους και να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αποδεικνύει περίτρανα την συνέπεια λόγων και πράξεων του ΚΚΕ προς την εργατική τάξη αλλά και την οικονομική ανεξαρτησία του ( άραγε που είναι τώρα όλοι αυτοί οι προβοκάτορες που μίλαγαν χρόνια για «μυστικούς εφοπλιστές επιχειρηματίες χρηματοδότες» του κκε ). Δεν εξαρτόμαστε από κανένα λαμόγιο, δεν χρωστάμε στο κράτος και δεν είμαστε υποτελείς σε καμία τράπεζα γιαυτο και κάνουμε ότι μπορούμε οικονομικά, μόνοι μας.

γιωργος είπε...

Επίσης, θα μαλλιάσει η γλώσσα μας να το λέμε, ο 902 και ο Ρίζος, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ του ΚΚΕ, δεν τις δημιούργησε με σκοπό το κέρδος, αλλά είναι κομματικά όργανα της K.E. Έχω βαρεθεί να διαβάζω σε άρθρα για το θέμα να αναμασάνε την καραμέλα περί επιχειρήσεων του ΚΚΕ, για "εργοδοσια" και για τις απολύσεις. Όσον αφορά τις τελευταίες, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει και ναι, είναι θλιβερό να χάνει κάποιος την δουλειά του, αλλά αυτό συμβαίνει όταν ζούμε σε καπιταλιστικό σύστημα, αυτό που το ΚΚΕ σκοπός του και αγώνας του είναι να το ανατρέψει. Οι περισσότεροι σύντροφοι που εργαζόντουσαν στο Ρίζο και στο 902 απέδειξαν υψηλό φρόνημα και αγάπη για το κόμμα και βρήκαν το σθένος να συνεχίσουν να πολεμάνε για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού πλάι στο ΚΚΕ από άλλο μετερίζι. Υπήρχαν όμως και μερικοί λιγόψυχοι που η απόλυση τους ξεσκέπασε το οπορτουνιστικό παρουσιαστικό τους και με τα λεγόμενα τους και τις πράξεις τους, έδωσαν πάτημα στους εχθρούς μας να εξακοντίσουν λάσπη και το ύπουλο αντικομουνιστικό μένος. Με συγχωρείτε αλλά, όταν υπάρχουν αμούστακα παιδιά ακόμα της ΚΝΕ που τρώνε τα πόδια τους στις οικονομικές εξορμήσεις, άνεργοι δίνουν το υστέρημα τους, παππούδες με κομμένη σύνταξη δίνουν τον οβολό τους και πολλοί άλλοι σύντροφοι που θυσιάζουν ένα μέρος των ελάχιστων εισοδημάτων τους, γιατί θέλουν να συντηρήσουν και να ισχυροποιήσουν τα μέσα του ΚΚΕ και να διαδώσουν τις ιδέες του σοσιαλισμού, τότε δεν θα κάτσουμε να κλαίμε για ανθρώπους που στην πρώτη στραβή επέλεξαν να κατασυκοφαντήσουν το κόμμα, παρουσιάζοντας το σαν κακό εργοδότη, βάζοντας νερό στο μύλο κάθε προβοκάτορα της αστικής τάξης και σκορπίζοντας χαμογέλα στην αγέλη του συριζα . Και στο κάτω-κάτω , οι ίδιοι πρώην σύντροφοι που τώρα μας κάνουν τους κήνσορες και τους προοδευτικούς, ήταν οι ίδιοι που τοτε με τις αποφάσεις τους οδήγησαν το κόμμα σε ανοίγματα που δεν θα μπορούσε να αντέξει ( βλέπε Καρτερός και σια) και πληρώνουμε τώρα τις ακαθαρσίες των ξεπουλημένων αριστερούλιδων.

Το θέμα είναι ότι ακόμα και μια δύσκολη κατάσταση όπως είναι το θέμα με το 902, δεν θα πρέπει να μας λυπεί και να μας κάνει ευάλωτους σε ύπουλα χτυπήματα των αντιπάλων μας, αλλά αντίθετα να λειτουργήσει ως αφύπνιση για να καταλάβουμε πόσο σοβαρά και κρίσιμα είναι τα πράγματα και να εντείνουμε τον αγώνα μας και την αντιδραστικότητα μας ενάντια στην λαίλαπα του καπιταλιστικού συστήματος και στις βρώμικες επιθέσεις των καιροσκόπων της ψευτοαριστερας που συνεχίζει να παραπλανεί σκόπιμα τον λαό εις βάρος μας. Το ΚΚΕ έχει περάσει και πολύ χειρότερες περιόδους, βια, εξορίες, κυνηγητό και άντεξε και θα αντέξει και τώρα. Η φωνή του 902 θα αντικατασταθεί επάξια από τις δικές μας φωνές στους δρόμους, στις συγκεντρώσεις, στα συλλαλητήρια, στις πορείες μέχρι να δικαιωθούν οι αγώνες μας.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ είπε...

Στα μέσα της 10ετίας του 70 μαθητής ή φοιτητής στην Αθήνα, με πόση χαρά και περιφάνεια πηγαίναμε να δούμε τα γραφεία που χτίζονταν στον Περισσό. Ζηλεύαμε πραγματικά τους οικοδόμους που χτίζανε το Σπίτι του Λαού. Αχ! Να μπορούσαμε κι εμείς να βάλουμε ένα πετραδάκι! Θυμάμαι κάποιους παππούδες που είχαν φάει τα μάτια τους στην εξορία να κλαίνε κυριολεκτικά όταν το είδαν έτοιμο και πανέμορφο. Όταν κάποιες φορές μας φώναζαν για περιφρούρηση νιώθαμε ιδιαίτερα μεγάλη τιμή. Ξέρεις τι σημαίνει να σου πει η καθοδήγηση «σύντροφε σήμερα είσαι περιφρούρηση Περισσό».
Και όταν αργότερα πήγαμε πρώτη φορά στο χώρο που εκδιδόταν ο Ριζοσπάστης και μάθαμε ότι εκεί εκδίδονταν οι περισσότερες εφημερίδες (μέχρι και η Ακρόπολη). Σηκώσαμε το κεφάλι γεμάτοι περηφάνια. «Πούστηδες αστοί δε σας έχουμε ανάγκη. Εσείς μας έχετε. Δεν μπορείτε να μας κάνετε τίποτα»
Πέρασε ο καιρός ήρθε ο 902 Αριστερά στα Fm . τότε πια είχαμε αποτρελαθεί εντελώς. Αργότερα ήρθαν ζημιές, αλλά σ το ξαναστήσαμε. Με το κουπόνι στο χέρι άνθρωπο τον άνθρωπο…..
Όλα αυτά τριγυρνούν στο μυαλό μου καθώς η εικόνα του παππούλη μου, ενός σκληροτράχηλου ανθρώπου που στην κατοχή ήταν στην ΟΠΛΑ. Θυμάμαι ακόμα τι συγκίνηση του όταν φοιτητής εγώ τον πήγα στον Περισσό. Με ρώτησε: «Δηλαδή εγγονέ αυτά είναι δικά μας; Καταδικά μας;» «Ναι παππού, όπως και το σπίτι στο χωριό που το έφτιαξες πέτρα την πέτρα». Εσκυψε το κεφάλι και δάκρυσε… Τόσες εξορίες, ο μεγαλύτερος γιος εκτελεσμένος 18 χρονών, μαχητης του ΔΣΕ.
Με αυτές τις σκέψεις να τριγυρνούν στο μυαλό ….
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΟΣ ,ΟΥΤΕ ΛΟΓΙΚΟΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΛΟΒΟΛΟΣ….
ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΟΥ , ΕΙΤΕ ΣΤΑ ΙΣΑ, ΕΙΤΕ ΔΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΓΙΑΣ
ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΜΟΥ
ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ

Stefanos Max είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Stefanos Max είπε...

Στον ορθόδοξο μαρξισμό η ιδεολογία είναι ψευδής συνείδηση, η
οποία προκύπτει από τη μίμηση της κυρίαρχης ιδεολογίας από την πλευρά αυτών των οποίων
δεν αντανακλά τα συμφέροντα. Από την άποψη αυτή τα μαζικά μέσα διαδίδουν την
κυρίαρχη ιδεολογία: τις αξίες της τάξεως που κατέχει κι ελέγχει τα μέσα. Σύμφωνα με τους
οπαδούς της μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας τα μαζικά μέσα επικοινωνίας κρύβουν την
οικονομική βάση της ταξικής πάλης: «η ιδεολογία γίνεται μάλλον ο δρόμος μέσω του οποίου
εξαλείφεται η πάλη παρά η αρένα της πάλης».

Ανώνυμος είπε...

Σαν ένας απλός ψηφοφόρος του κόμματος νομίζω πως με καλύπτουν απόλυτα τα παραπάνω. Περιμένω από το ΚΚΕ μία αυτοκριτική όχι για τις απολύσεις που ούτως ή αλλως άδικες είναι (γιατί άδικο είναι και το σύστημα που ζούμε)όμως δεν γινόταν κι αλλιώς, αλλά γιατί απ' ότι φαίνεται τα προηγούμενα χρόνια άπλωσε τα πόδια του πιο μάκρια από όσο έφτανε το πάπλωμα του.

Οικοδόμος είπε...

Ευχαριστώ για τα σχόλια και τις τοποθετήσεις σας.

Όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός, που σήκωσαν εχθροί και "φίλοι" και κοπάσουν τα κύματα της υποκρισίας, τότε θα πέσουν ολονών οι μάσκες. Κάποιων έπεσαν ήδη. Είναι κεφάλαια ακόμα να γραφτούν, στην ιστορία. Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό...

Συνεχίζουμε.
Καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε Οικοδόμε,
Εξαιρετική η ανάρτησή σου!! Καταλαβαίνω απόλυτα την πίκρα σου για όσα συμβαίνουν στο κόμμα, αλλά κυρίως για όσα διαδραματίζονται εκτός κόμματος. Η απόφαση του κόμματος για την πώληση της Ραδιοτηλεοπτικής ήταν βούτυρο στο ψωμί των αντιΚΚΕ κονδυλοφόρων. Η προσπάθεια του κόμματος για άνοιγμα στα ΜΜΕ έγινε σε εποχές που υπήρχε οικονομική ευρωστία (3ο κόμμα στη βουλή με σημαντική κρατική επιχορήγηση). Τώρα, εν μέσω οικ. κρίσης, οι πάντες μαζεύουμε τους οικονομικούς μας προϋπολογισμούς (όσοι έχουμε) και προσπαθούμε να επιβιώσουμε, το ίδιο κάνει και το κόμμα αφού και αυτό στο ίδιο καζάνι βράζει. Γιατί δεν κοιτάζουν τα χάλια του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που χρωστάνε τα κέρατά τους σε τράπεζες, εργαζόμενους, κ.λπ και ασχολούνται μόνο με το ΚΚΕ; Το ΚΚΕ θα τα καταφέρει αρκεί οι φίλοι και ψηφοφόροι του να σταθούν δίπλα του και να αφουγκραστούν τις δυσκολίες που περνάει. Ας δώσουμε που και που κανά 5άευρω σε κουπόνι (αντί για τσιγάρα). Βοήθεια χρειάζεται τώρα, όχι να δώσουμε μια να πάει στον πάτο.
Με εκτίμηση στο Blog σου,
Α.Τ.