Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Οι εκδηλώσεις για το ΔΣΕ και τον Αρη Βελουχιώτη σε Μελάτες και Μεσούντα Άρτας


Από την εκδήλωση στη Μεσούντα
Αγωνιστική υπόσχεση να προχωρήσει η οργάνωση του λαού, η Λαϊκή Συμμαχία, μέχρι την τελική νίκη όπου η εργατική τάξη, ο λαός θα γίνει κάτοχος του πλούτου που παράγει, έδωσαν κομμουνιστές, νεολαίοι, πρωτοπόροι μαχητές, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το ΔΣΕ και τον Αρη Βελουχιώτη που έλαβαν χώρα την περασμένη Κυριακή στην Αρτα.
Οι εκδηλώσεις έγιναν με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) και της ΤΟ Αρτας - Φιλιππιάδας του ΚΚΕ στις Μελάτες αρχικά, όπου βρίσκεται το μνημείο του ΔΣΕ για το Αρχηγείο Βορείων Τζουμέρκων, και στη Μεσούντα στη συνέχεια, όπου άφησε την τελευταία πνοή πριν 68 χρόνια ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Αρης Βελουχιώτης.

Στο Αρχηγείο του ΔΣΕ στα Τζουμέρκα μίλησε ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, της ένοπλης πάλης του λαού για την ανατροπή της αστικής εξουσίας. Επισήμανε ότι ανεξάρτητα από την τελική έκβαση που καθορίστηκε από τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων εκείνης της περιόδου, ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί βήμα έμπνευσης και διδαχής για το λαό. Εξάγονται συμπεράσματα για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον αγώνα για την κατάκτηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας. Αναφέρθηκε στη σύγχρονη επεξεργασία της στρατηγικής του ΚΚΕ που αφορά τη συγκέντρωση, οργάνωση και διαπαιδαγώγηση δυνάμεων έτοιμων να ηγηθούν στον αγώνα για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Την πείρα αλλά και τα συμπεράσματα από την ιστορία του Κόμματος την περίοδο 1949 - 1968, τις αιτίες που οδήγησαν στην ανατροπή του σοσιαλισμού, την πείρα που αποκόμισαν οι κομμουνιστές στη δράση τους μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης το 1990.

«Σήμερα, τόνισε ο Κώστας Μπάτσικας, προετοιμάζεται ο μαχητής που αύριο θα δείξει την αυτοθυσία και την παλικαριά που έδειξαν οι μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ. Οι μαχητές του ΔΣΕ δεν ξεπήδησαν από πουθενά. Διαπαιδαγωγήθηκαν στα κολαστήρια του Μεταξά, διαπαιδαγωγήθηκαν στην πάλη για την απελευθέρωση της χώρας μας από το φασιστικό ζυγό. Διαπαιδαγωγήθηκαν στον αγώνα ενάντια στην αγγλική ιμπεριαλιστική επέμβαση. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες διαμορφώθηκε το μεγαλείο και η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Τηρουμένων των αναλογιών που ο λαός μας υποφέρει και βρίσκεται αντιμέτωπος με την εξαθλίωση και την πείνα, σε αυτές τις συνθήκες οι κομμουνιστές, ο άνεργος κομμουνιστής, ο απολυμένος κομμουνιστής, οι πιο πρωτοπόροι αγωνιστές πρέπει να δουν τη διέξοδο και τη λύση στην οργάνωση και όχι στη μοιρολατρική αναμονή των εξελίξεων από τα πάνω. Δεν υπάρχει ελπίδα με καμία κυβέρνηση τύπου ΝΔ ή όπως είναι η σημερινή ή με ΣΥΡΙΖΑ αν προκύψει. Η ελπίδα βρίσκεται στην οργάνωση του λαού μας. Δεν μπορεί ο λαός μας να δει άσπρη μέρα, όποιος και να είναι κυβέρνηση, αν τον πλούτο και τα μέσα παραγωγής τον κατέχουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι βιομήχανοι, οι καπιταλιστές».

Από τον τόπο θυσίας του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη όπου συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις ο Δημήτρης Πιτσιάβας, γραμματέας της ΤΟ Αρτας - Φιλιππιάδας του ΚΚΕ, επισήμανε την εμπιστοσύνη των κομμουνιστών στη δύναμη της εργατικής τάξης και του λαού να επιβάλλει με την οργάνωση της πάλης το δίκιο του, ότι συνεχίζουν με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα κόντρα στις δυσκολίες του καθημερινού αγώνα για τη νικηφόρα έκβαση της πάλης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Ο Χρήστος Τζιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αναφέρθηκε στην ηγετική προσωπικότητα, τις ικανότητες και αρετές του Αρη Βελουχιώτη που ανέπτυξε και ενίσχυσε σαν μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ. Στάθηκε σε σημαντικούς σταθμούς δράσης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του εργατικού λαϊκού κινήματος στους οποίους ο Αρης Βελουχιώτης πρωτοστάτησε. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και τραγούδια από τη χορωδία ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λάρισας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: