Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Βίλμα Εσπίν - Φλογερό σύμβολο της Κουβανικής Επανάστασης


Φλογερό σύμβολο της Επανάστασης, πιστή μέχρι τέλους στα ιδανικά του σοσιαλισμού, μια εξαιρετική γυναίκα που αγωνίστηκε για τις υψηλότερες ανθρωπιστικές αξίες, τη χειραφέτηση της γυναίκας και αφιέρωσε τη δημιουργικότητα και ολόκληρη τη ζωή της στον Κουβανικό λαό.
Αυτή ήταν η Βίλμα Εσπίν (7 Απριλίου, 1930 - 18 Ιουνίου 2007) η ηγετική μορφή του αντάρτικου και της Κουβανικής Επανάστασης και επίσης η σύζυγος του Ραούλ Κάστρο.

Γεννημένη στο Σαντιάγο της Κούβας από αστική οικογένεια. Η μητέρα της ήταν Γαλλίδα, κόρη διπλωμάτη και ο πατέρας της Κουβανός, στέλεχος της οινοπνευματοποιίας ρούμι Bacardi.

Σπούδασε με υποτροφία χημικός μηχανικός στο τεχνολογικό ινστιτούτο της Μασαχουσέτης - από της πρώτες γυναίκες που σπούδασαν στη Κούβα - και προοριζόταν για λαμπρή καριέρα.

Συμμετείχε στις διαμαρτυρίες που γίνονταν από τις οργανώσεις των πανεπιστημίων κατά του πραξικοπήματος του Μπατίστα το 1952. Το 1956 γνώρισε τον Φρανκ Πάις, ένα από τους πρώτους ηγέτες ενάντια στη δικτατορία. Ένα χρόνο μετά ο Πάις δολοφονήθηκε από την αστυνομία σε μια διαμαρτυρία και έτσι η Βίλμα ανέλαβε την θέση του. 

Χρησιμοποιώντας το όνομα “γκεριγιέρα” (αντάρτισσα) έγινε ένας βασικός υπόγειος σύνδεσμος ανάμεσα στον ηγέτη Φιντέλ και τους οπαδούς του στη Σιέρα Μαέστρα. Το να δουλεύει μυστικά ήταν, σε περιπτώσεις, πιο επικίνδυνο και από τις εχθροπραξίες διότι βρισκόταν σε συνεχή έκθεση τακτοποιώντας τα ιατρικά θέματα, τα χρήματα και τα όπλα που στέλνονταν στους λόφους.

Το Σαντιάγο έγινε για αυτήν επικίνδυνο το 1958 και έτσι ανέβηκε στα βουνά με μια επαναστατική στρατιωτική ομάδα της οποίας ηγέτης ήταν ο νεότερος αδελφός του Φιντέλ, Ραούλ Κάστρο. Ο Ραούλ ερωτεύτηκε τη νεαρή αντάρτισσα, η οποία είχε κάνει δέκα χρόνια χορό και κλασικό τραγούδι και τα βράδια τραγουδούσε στους καταυλισμούς των ανταρτών, γύρω από την φωτιά. «Ήμουν 28 και δεν είχα γνωρίσει εραστή. Δεν με είχε αγγίξει κανείς. Ο Ραούλ λέει ότι τον μάγεψα με την φωνή μου», είπε σε μια αφήγηση της το 1999. Με τον Ραούλ παντρεύτηκαν τέσσερις μήνες μετά την πτώση της δικτατορίας του Μπατίστα, στις αρχές του 1959 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Μετά την επανάσταση, απόλυτα πιστή στη σοσιαλιστική προοπτική της Κούβας που καθοδηγούσε ο Φιντέλ, μπήκε στη μάχη για αποφασιστική βελτίωση της θέσης των γυναικών στην κουβανέζικη κοινωνία. Στη δεκαετία του 1960 ίδρυσε την ομοσπονδία γυναικών Κούβας (FMC, Federacion de Mujeres Cubanas), και παρέμεινε πρόεδρος της μέχρι το θάνατο της. 

Η Εσπίν δούλεψε με επιμονή, με πλατιά απήχηση και ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στην ομοσπονδία. Οι Κουβανές σήμερα αντιπροσωπεύουν το 64,7% των πτυχιούχων, το 66,4% των τεχνικών και των στελεχών της χώρας και το 36% της εθνικής συνέλευσης. Σήμερα η ομοσπονδία έχει 3,6 εκατομμύρια μέλη, δηλαδή το 85% του γυναικείου πληθυσμού της Κούβας.

Με τις υπόλοιπες γυναίκες της ομοσπονδίας, η Βίλμα, ένας άνθρωπος με καλλιέργεια και ευρύτητα σκέψης, έφτανε πάντα στην καρδιά των προβλημάτων τους και φρόντιζε να προωθεί ουσιαστικές αλλαγές, που θα διαμόρφωναν θετικά τη νοοτροπία των ανδρών και γυναικών και θα δημιουργούσαν τον άνθρωπο νέου τύπου, που ονειρεύτηκαν οι επαναστάτες. Έναν άνθρωπο που μάχεται κάθε αδικία, οπουδήποτε στον κόσμο, έναν άνθρωπο χωρίς ιδιοτέλεια. 

Η αντάρτισσα της Σιέρα Μαέστρα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών. Σύμφωνα με τις επιθυμίες της, η σορός της αποτεφρώθηκε και τάφηκε στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα μαζί με τις σορούς άλλων επαναστατών με στρατιωτικές τιμές και υπό την παρουσία της οικογένειάς της.

Το υπόδειγμα της γυναίκας-επαναστάτριας της Κούβας επιβεβαιώνει το Καρλ Μαρξ που έγραψε χαρακτηριστικά «Όποιος σκαμπάζει λίγο από ιστορία, ξέρει καλά πως οι μεγάλες κοινωνικές μεταβολές είναι αδύνατες χωρίς το γυναικείο προζύμι».






























(Κείμενο: proodeftiki-athinas.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: