Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ: Οταν τα μονοπώλια κυριαρχούν η ώρα είναι βαθιά μεσάνυχτα


Τρείς μετά τα μεσάνυχτα. Στο προαύλιο της ΕΡΤ οι συγκεντρωμένοι παραμένουν και τραγουδούν. Παράλληλα στο στούντιο εξελλίσεται μια ωραία συζήτηση με τον Δημήτρη Κοντογιάννη για τη λαϊκή μουσική παράδοση και την συμβολή της ΕΡΤ στη διατήρησή της.
Η εικόνα μεταδίδεται με διάφορες παντέντες μέσω του διαδικτίου (απο το πόρταλ του 902 σε διαρκή ροή).


Αλλά η κυβέρνηση κέρβερος! Ολη της η προσοχή είναι στραμένη στην ψηφιακή τηλεοπτική μετάδοση του "902". Μόλις εμφανιστούν στις οθόνες μερικά δευτερόλεπτα απο την εκπομπή των εργαζομένων της ΕΡΤ η εικόνα παγώνει και στη συνέχεια γεμίζει με τις γνωστές μπάρες.
Το εργαλείο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να φιμώσει τον 902 ονομάζεται Digea. Μια ιδιωτική εταιρεία με μετόχους τους μεγαλοκαναλάρχες στην οποία έχει εκχωρηθεί το μονοπώλιο της ψηφιακής μετάδοσης.

Συμπέρασμα: η ενημέρωση δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια των μονοπωλίων. Η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων προκύπτει και στο θέμα της ενημέρωσης σαν απόλυτη ανάγκη. Αυτοί που μπορούν να επιβάλλουν την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όταν είναι οργανωμένοι ως τάξη απέναντι σε τάξη και οργανώνουν την πάλη τους έτσι που να οδηγεί στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.
Δηλαδή, αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι ένα πρόβλημα "δημοκρατίας" όπως βολεύει διάφορους να το περιορίζουν εκεί, αλλά η ίδια η δικτατορία των μονοπωλίων. Αυτή η δικτατορία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλάζοντας διαχειριστές στην εξουσία, αλλά με αλλαγή της τάξης που έχει την εξουσία.
 
Οι ως τώρα εξελίξεις και στο θέμα της ενημέρωσης ενισχύουν τη θέση του ΚΚΕ ότι είναι η ώρα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της να βάλουν την δική τους σφραγίδα στην απο δώ και πέρα εξέλιξη. Αυτό δεν θα είναι περίπατος, αλλά μια διαρκής σκληρή αναμέτρηση.