Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Δένδιας: Μια επικίνδυνη μετριότητα




1. Μετά τα θεατρικά χτυπήματα στην Ιερισσό από τις Ειδικές Δυνάμεις, ο Δένδιας με νηφάλιο ύφος επανέλαβε το γνωστό επίλογο περί λειτουργίας του κράτους και των θεσμών. Εκφράζει πια ένα πολιτικό σκυλολόι που αρχίζει από τους Χρυσαυγίτες και καταλήγει στο φιλοθεάμον κοινό της Νέας Δημοκρατίας. Η ανικανότητά του να συλλάβει το χάσμα που προκάλεσε στην Ιερισσό και το γεγονός ότι είναι έτοιμος να διακινδυνεύσει νέες επιθέσεις καταστολής τον καθιστά υπεύθυνο για ό,τι συμβεί από δω και στο εξής.

2. Ο Δένδιας προβάλλει τις Eιδικές Δυνάμεις σαν τις μελλοντικές βεντέτες του θεάματος που στο πέρασμά τους θα σβήνουν το καθετί, κάνοντας εύκολη τη διάγνωση. Εύκολα καταλαβαίνουμε ότι αυτό που επιζητεί είναι μετωπική σύγκρουση με όλους τους κατοίκους της Ιερισσού. Το γεγονός ότι ολόκληρη κυβέρνηση μετακόμισε στα γραφεία του Δένδια τον έκαναν να πιστέψει, μέσα σε μια κρίση συγκίνησης και με ακατάβλητη υπεροψία, ότι στα χέρια του βρίσκεται η τελική λύση.

3. Οι Ειδικές Δυνάμεις καταστολής δεν θ' αργήσουν να πάρουν τα χαρακτηριστικά μελών θρησκευτικής σέχτας - ακριβώς αυτό που χρειάζονται, σε γενικές γραμμές, τα αδύναμα μυαλά. Ετοιμοι είναι να πιστέψουν πως είναι το ξίφος του Θεού, και να δημιουργήσουν απλόχερα οδυνηρές καταστάσεις. Σύντομα θα τους κατοικήσει η μεγαλομανία μαζί με τη μανία καταδίωξης.

4. Ως προς την τακτική που ακολουθεί, ο Δένδιας πρέπει να βασίζεται σε όσα έμαθε παίζοντας, μικρό παιδί, με στρατιωτάκια και από τις αστυνομικές ταινίες που τον μεγάλωσαν. Αν ο Κλαούζεβιτς είχε γνωρίσει τον Δένδια, το γέλιο του από την Αυστρία θ' ακουγόταν στην πλατεία Συντάγματος. Η πνευματική ακαμψία που τον διακρίνει λύνει τα χέρια των συνεργατών του, που πιστεύουν πως ένα, περιορισμένο σε ακτίνα δράσης, χτύπημα ασυνήθιστα ωμό θα κάνει τον κόσμο στις Σκουριές να λουφάξει. Ο,τι πιο βλακώδες. Να εξωθείς τους άλλους σε πράξεις όμοιες με αυτές που προκάλεσες. Σπρώχνοντας τον κόσμο στην Ιερισσό σε οδυνηρές λύσεις, στήνει μια προβοκάτσια που μπροστά της όλες οι άλλες ανήκουν στις διακοσμητικές τέχνες.

5. Με αυτού του είδους τα ανδραγαθήματα του Δένδια, η αστυνομία, όπως και στη Χούντα, αποκτά ανεξαρτησία απέναντι στο Σύνταγμα. Ιδού λοιπόν ο καινούργιος ναός, που παράγει αθλιότητες και προκαλεί την υπερκόπωση των Ειδικών Δυνάμεων, κάνοντας τους πολίτες να περιμένουν - όπως στις Σκουριές - πότε ο παροξυσμός των Ειδικών Δυνάμεων θα εξελιχθεί σε παραλήρημα εναντίον τους.

6. Οταν ο Δένδιας κήρυξε τον πόλεμο στη Χαλκιδική, πιάστηκε αδιάβαστος, αφού στήριξε τη νίκη του αποκλειστικά στο φόβο. Εχει δίκιο ο συγγραφέας Λίντελ Χαρτ όταν έγραφε πως «σε μια διαμάχη με μορφή πολέμου αυτό που κυρίως δεν μπορεί να υπολογίσει κανείς είναι η ανθρώπινη θέληση». Δεν μπόρεσαν οι τεχνικοί της εξουσίας να κάνουν έστω μια σωστή διάγνωση από τα πρόσωπα των ανθρώπων της Χαλκιδικής που με πάθος έθεταν καθημερινά το ζήτημα της τρομοκρατίας σε βάρος τους.

7. Ο Δένδιας μπορεί να ονειρεύεται φάλαγγες Ειδικών Δυνάμεων να διασπούν τις γραμμές των πολιτών στις Σκουριές. Μπορεί να πιστεύει ότι κατοικεί σε μιαν ουδέτερη θαυματουργή ζώνη και από κει να ακούει σαν νεοφώτιστος Χρυσαυγίτης ήχους από σάλπιγγες να γκρεμίζουν τα τείχη της Ιερισσού. Αγνοεί, ο παραμυθιασμένος, ότι στη διαμάχη που έστησε στη Χαλκιδική καθοριστικό ρόλο παίζουν οι πληροφορίες που απορρέουν από αυτούς που έχουν δεχτεί την επίθεσή του και όχι από τις νικηφόρες δηλώσεις του ιδίου ότι κέρδισε τον πόλεμο. Ο Δένδιας είναι επικίνδυνος. Ποιος θα τον μαζέψει;

Του Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


(Η φωτογραφία είναι επιλογή του ιστολογίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: