Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ – ΔΝΤ: Αφαίμαξη, απολύσεις και κοροϊδία στη λαϊκή οικογένεια




Καμιά κυβέρνηση ή άλλη διαχείριση δεν πρόκειται να
σταματήσει τη συντριβή του λαού, αν ο ίδιος δεν πολεμήσει
οργανωμένα το κεφάλαιο και τα κόμματά του

Γενικευμένα ασήκωτα χαράτσια, κατασχέσεις για τις μικροοφειλές στην εφορία, νέες «παρεμβάσεις» στη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων. Η μονιμότητα και η επέκταση στα κάθε είδους αντιλαϊκά χαράτσια, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με πρόσθετες «παρεμβάσεις» στη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων, απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ταυτόχρονα με τη διοχέτευση του πακτωλού με τις διακρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση των τραπεζών, συγκαταλέγονται στα νέα μέτρα της συμφωνίας που κατέληξαν και ανακοίνωσαν η συγκυβέρνηση και οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί (2,8 δισ. ευρώ) αναμένεται να εγκριθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Euro Working Group μέσα στον Απρίλη. Για το β' 15ήμερο του Μάη προγραμματίζεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης με τα 6 δισ. ευρώ. Ο προγραμματισμός συνδέεται με το γεγονός ότι στις 20 Μάη λήγουν και αποπληρώνονται από τη συγκυβέρνηση στο σημερινό κάτοχό τους, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 5,6 δισ. ευρώ.

Οι όροι της μεταξύ τους συμφωνίας προβλέπονται σε κοινή δήλωση των μελών της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ), σύμφωνα με την οποία:

1. Χαράτσι: Η «κυβέρνηση αναλαμβάνει να εφαρμόσει πλήρως όλα τα συμφωνηθέντα δημοσιονομικά μέτρα για το διάστημα 2013 - 2014 που δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή». Πρόκειται για πρόσθετα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνουν τη «θέσπιση νομοθεσίας για την επέκταση της είσπραξης του φόρου ακίνητης περιουσίας το 2013, μέσω της ΔΕΗ». Ηδη δρομολογούνται ανατιμήσεις μέχρι και 100% (6 ευρώ αντί 3 ευρώ το τ.μ.) για τα εκτός σχεδίου πόλης ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Από το β' εξάμηνο του 2013, σε ολόκληρη τη χώρα, μπαίνουν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων, οι οποίες αποτελούν και τη βάση υπολογισμού και για το χαράτσι μέσω ΔΕΗ. Με τις παρεμβάσεις αυτές διογκώνεται η μάζα των αντιλαϊκών φόρων και αυτό παρά τη διαφημιζόμενη από τη συγκυβέρνηση «οριζόντια έκπτωση» του 15%. Η ανακοίνωση της τρόικας επισημαίνει ότι «είναι σημαντική η άμεση παρέμβαση σε παρεκκλίσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν».

2. Ληξιπρόθεσμες «οφειλές»: Λόγος γίνεται για την «καθιέρωση αποτελεσματικότερου και ευκολότερου εφαρμόσιμου συστήματος αποπληρωμής των χρεών», που ήταν «ένα από τα κύρια θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η αποστολή». Πρόσθετα ποσά αναμένουν από τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών προς την Εφορία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα προβλέπονται δύο ρυθμίσεις: Η πρώτη για τα ληξιπρόθεσμα κεφαλαιοποιημένα «χρέη» που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2012 (μέχρι 48 μηνιάτικες δόσεις) και μια πάγια (σε 12 δόσεις) για ληξιπρόθεσμα που θα βεβαιώνονται στο εξής. Η αδυναμία αποπληρωμής θα συνεπάγεται προσαυξήσεις με τη μορφή τόκων υπερημερίας στο 8,75%. Για τους μικρούς οφειλέτες, οι δόσεις θα υπολογίζονται ως ποσοστό του μισθού ή της σύνταξης. Στο επόμενο διάστημα, το «μαρκάρισμα» θα πάρει ασφυκτικές και μαζικές διαστάσεις, ταυτόχρονα με την ενεργοποίση του μέτρου των κατασχέσεων για τα λαϊκά νοικοκυριά που δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν ούτε και στη νέα ρύθμιση. Αποδέκτες της βαρβαρότητας του κεφαλαίου είναι 2,5 εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, για «οφειλές» μέχρι 3.000 ευρώ, ακόμη και για ποσά κάτω από τα 1.000 ευρώ!

3. Απολύσεις στο Δημόσιο: Η λεγόμενη διοικητική μεταρρύθμιση απαιτεί την «κατάργηση θέσεων και τη μετάταξη του προσωπικού, και με απολύσεις σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων». Στις 15.000 θα φτάσουν σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες οι απολύσεις στο Δημόσιο, προκειμένου το 2014 να έχει εκπληρωθεί ο στόχος για μείωση των εργαζομένων κατά 150.000 σε σχέση με το προσωπικό που υπηρετούσε το 2010. Από αυτές, οι 4.000 προγραμματίζονται για φέτος και οι 10.000 μέσα στο 2014. Ο στόχος θα επιτευχθεί μέσα από τα μαζικά λουκέτα και τις συγχωνεύσεις που σχεδιάζονται σε οργανισμούς και φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, γιατί «δεν είναι βιώσιμες και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές», με την καρατόμηση των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων.

4. Ανατιμήσεις στη ΔΕΗ:«Μεταρρυθμίσεις του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα και να αποφευχθεί η συσσώρευση χρέους». Στα σκαριά είναι η παραπέρα διόγκωση στα τιμολόγια ρεύματος των λαϊκών νοικοκυριών, που θα εφαρμοστεί στις καταναλώσεις από την 1η Μάη, σε συνέχεια των τρανταχτών ανατιμήσεων μέχρι 25% που επέβαλαν από την 1η Γενάρη 2013.

5. Η «διαχείριση» της φτώχειας: Περιλαμβάνονται «στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης με την υποστήριξη της ΕΕ, πιλοτικά προγράμματα για την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και τη διασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος». Πρόκειται για χρήμα που θα διοχετεύσουν μέσω ΕΣΠΑ και άλλων κοιναγορίτικων προγραμμάτων σε επιχειρηματίες που θα αναλάβουν τα «προγράμματα κατάρτισης». Πρόκειται για προκλητικές πολιτικές διαχείρισης της ακραίας μιζέριας και του κοινωνικού αποκλεισμού, για «πιλοτικά προγράμματα» που αφορούν σε αμελητέο αριθμό εξαθλειωμένων λαϊκών νοικοκυριών, κυρίως στις πιο φτωχές και «μειονεκτούσες» περιοχές της χώρας. Στο ίδιο τμήμα εντάσσουν τη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» των ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες. Σχεδιάζεται ρύθμιση στα μέτρα των τραπεζών μόνο για περιπτώσεις νοικοκυριών με αδυναμία αποπληρωμής και μόνο για τα «ενυπόθηκα δάνεια», αυτά δηλαδή για τα οποία μπορούν να προχωρήσουν άμεσα τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

6. Πακτωλός στους τραπεζίτες: Οι «ελληνικές αρχές έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίηση», ζήτημα το οποίο συνδέεται και με την εκπλήρωση ή όχι της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Γιούρομπανκ. Τα κλιμάκια της τρόικας εκτιμούν ότι ο προβλεπόμενος πακτωλός με τα 50 δισ. ευρώ της θα «διασφαλίσουν το επαρκές κεφάλαιο ακόμη και στην περίπτωση σημαντικά δυσμενών εξελίξεων».

7. Ζωτικός χώρος στα μονοπώλια: Η συμφωνία προβλέπει την κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων και των παρεμβάσεων για την «απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, περιλαμβανομένων των μεταφορών και του λιανικού εμπορίου».

8. Ανταγωνιστικότητα: Η συμφωνία επιχαίρει για το σμπαράλιασμα μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων: «Το κλιμάκιο της τρόικας και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν εν πολλοίς αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη επανεξέταση. Εξακολουθεί να διαφαίνεται η σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του 2014, με πληθωρισμό κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και βελτιωμένη μισθολογική ευελιξία, κάτι που συμβάλλει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: