Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΒΟΛΟΣ - Ελληνική Χαλυβουργία: Συστράτευση εργατοπατέρων για να περάσουν τα σχέδια του Μάνεση




Έντονη αντίδραση των εργαζομένων στην απαίτηση για νεα μείωση - κατά 18% στους μισθούς.  Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στα δύο εργοστάσια του Μάνεση σε Βόλο και Βελεστίνο προκάλεσε η απόπειρα των εργατοπατέρων στα δύο εργοστάσια να εκβιάσουν την συμφωνία των εργατών στην αξίωση του Μάνεση για νέες μειώσεις στους μισθούς.

Η πρεμούρα του Μάνεση να περάσουν οι μειώσεις χωρίς αντιδράσεις εκφράστηκε και με την επιστράτευση ενός κραγμένου εργατοπατέρα, του σημερινού προέδρου της ΠΟΕΜ Γ. Στεφανόπουλου, γνωστού από το βίο και την πολιτεία του στο ναυπηγείο της Ελευσίνας.

Οι εργατοπατέρες συγκέντρωσαν απόψε (Τετάρτη) στο Εργατικό Κέντρο Βόλου τους εργαζόμενους και αφού βάπτισαν την συνέλευση απλά «ενημερωτική» τους είπαν ότι ο Μάνεσης ζητάει νέα μείωση μισθών κατά 18% συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι όρος για να συνεχίσουν να δουλεύουν μέχρι το τέλος του Απρίλη. Όπως οι ίδιοι συμπλήρωσαν, ο Μάνεσης τους είπε «τον Μάη βλέπουμε». Ο εκβιασμός συμπληρώθηκε με τη επισήμανση ότι η λειτουργία του εργοστασίου εξαρτάται από το αν πέρα από την μείωση μισθών, η κυβέρνηση θα παρέμβει στη ΔΕΗ για να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Την προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι σαν μέσο πίεσης για να εξασφαλιστούν νέα προνόμια για τον βιομήχανο ήρθε να ενισχύσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μετάλλου Γ. Στεφανόπουλος που συμμεριζόμενος την αγωνία του μεγαλοεργοδότη αξίωσε να μειωθεί η τιμή του ρεύματος συνολικά στις βιομηχανίες.

Καμιά αναμονή

Εκ μέρους του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας» ο πρόεδρος της διοίκησης Κ. Στεργίου, κάλεσε τους εργάτες να απορρίψουν τα εργοδοτικά σχέδια και να στηρίξουν την απόφασή τους προχωρώντας άμεσα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ο διάλογος και οι διαβουλεύσεις φέρνουν αναμονή, η αναμονή φέρνει μοιρολατρία, η μοιρολατρία φέρνει υποταγή κι η υποταγή φέρνει εξαθλίωση, επισήμανε.

Από την πλευρά της η διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου κάλεσε τους εργάτες να περιμένουν ως την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι έχει ζητήσει από το βιομήχανο νέα πρόταση.

«Και τι περιμένετε, να μας λυπηθεί;», ήταν η άμεση αντίδραση ενός χαλυβουργού. Άλλος εργάτης δήλωσε ανοιχτά τη συμφωνία του με το αγωνιστικό κάλεσμα του κλαδικού Συνδικάτου και πρότεινε να γίνει 48ωρη απεργία τις επόμενες μέρες.

Οι εκπρόσωποι του εργοστασιακού σωματείου είπαν ότι η κάθετη απόρριψη των εργοδοτικών σχεδίων θα οδηγήσει στο «να γίνουμε Ασπρόπυργος και να τραβήξουμε αυτά που τραβούν κι αυτοί εκεί... Το μεγαλύτερο κέρδος μέχρι τώρα είναι ότι δεν χάσαμε κανέναν εργαζόμενο, μπορεί περιστασιακά να μειώθηκε το εισόδημά μας αλλά το εργοστάσιο είναι ανοιχτό και όχι κλειστό όπως κάτω». Δηλαδή, συνέδεσαν το κλείσιμο των εργοστασίων με τους αγώνες των εργαζομένων, καλλιεργώντας μάλιστα την αυταπάτη ότι η αντεργατική επίθεση μπορεί να μετριαστεί μέσα από «συνεργασία» με τους εργοδότες.

Όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική: οι μεγαλοεπιχειρηματίες βάζουν «λουκέτα» ακόμα και σε εργοστάσια που δεν έχει γίνει ούτε ωριαία στάση εργασίας. Τα εργοστάσια τα κλείνει η ένταση του ανταγωνισμού και το κυνήγι του κέρδους. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, όπου κυβέρνηση και εργοδοσία ισχυρίζονταν ότι οι απεργοί ήθελαν το εργοστάσιο κλειστό, αλλά όταν ολοκληρώθηκε ο πολύμηνος αγώνας τους ο Μάνεσης το έκλεισε γιατί αυτό βόλευε την «ανταγωνιστικότητά» του!

Μπροστά στις αγωνιστικές διαθέσεις που εξέφρασαν πολλοί εργαζόμενοι, οι εκπρόσωποι του εργοστασιακού σωματείου αναρωτήθηκαν: είστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο, ξέρετε τί σημαίνει αυτό, ποιός θα περιφρουρήσει τον αγώνα; Άμεση ήταν η απάντηση των ίδιων των εργατών: θα κάνουμε εμείς περιφρούρηση, όπως έγινε και πέρυσι που μας παίρνατε στη 1 το ξημέρωμα για να έρθουμε στην πύλη να φυλάξουμε το εργοστάσιο απ' το ΠΑΜΕ που θα ερχόταν να το καταλάβει...

Τις επόμενες μέρες θα γίνει νέα συνέλευση, για την οποία οι εργάτες απαίτησαν να διεξαχθεί έξω από το εργοστάσιο, ώστε να γίνει μακριά από τους προϊσταμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: