Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

35ο Συνέδριο ΓΣΕΕ: Αρχίζουν σήμερα οι εργασίες στην Αλεξανδρούπολη - Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να παλέψει για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος




Μέσα σε συνθήκες βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης, που συνοδεύεται με παρατεταμένη και άγρια αντεργατική επίθεση στο σύνολο των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, διεξάγεται το 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Αλεξανδρούπολη, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα Πέμπτη στις 5 μ.μ. και ολοκληρώνονται την Κυριακή με την εκλογή των νέων οργάνων της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Στο Συνέδριο, εν μέσω κρουσμάτων νοθείας και αλλοίωσης των πραγματικών συσχετισμών, μετέχουν περίπου 430 σύνεδροι, οι οποίοι καλύπτουν 130 δευτεροβάθμιες οργανώσεις (Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα).

Πρόκειται για ένα ακόμη συνέδριο μακριά από τις αγωνίες και τις ανάγκες των εργαζομένων, όπως συμβολίζει και η επιλογή της τοποθεσίας που αυτό γίνεται. Την πλειοψηφία απαρτίζουν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» και μια νέα παράταξη, η «ΕΜΕΙΣ» από πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ. Όλες αυτές οι δυνάμεις μένουν σταθερά προσηλωμένες στη στρατηγική τους υπέρ του κεφαλαίου, έχοντας σημαία την ταξική συνεργασία.

Απέναντί τους οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, προβάλλουν τη γραμμή των αγώνων ενάντια στην κυριαρχία του κεφαλαίου, την ανάγκη για ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, το ζωντάνεμα της ζωής των συνδικάτων, την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ της ταξικής ρότας από τα κάτω, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους εργάτες.

Με ισχυρό ΠΑΜΕ υπάρχει λύση, υπάρχει ελπίδα

Στην 4σέλιδη Διακήρυξή του για το Συνέδριο, το ΠΑΜΕ  επισημαίνει ότι «Θα είναι ένα ακόμα συνέδριο στήριξης των απαιτήσεων και της στρατηγικής του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνητικών επιλογών. Αυτή η διαχρονική γραμμή της ταξικής συνεργασίας και υποταγής, με κύρια ευθύνη της πλειοψηφίας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ), είναι η κύρια αιτία της σαπίλας και του εκφυλισμού που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος και το κύριο εμπόδιο στην ταξική ανασύνταξη και αναγέννησή του. Καμία μεταμόρφωση, όπως επιχειρεί με περίσσια υποκρισία η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, αλλά και καμία όψιμη καταγγελία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπως επιχειρεί η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι, δεν πρόκειται να τους απαλλάξει από τις ευθύνες τους. Είναι υπόλογοι απέναντι στην εργατική τάξη για τις εγκληματικές τους πολιτικές και πρακτικές στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι αλλαγές προσώπων και προσωπείων δεν ξεπλένουν κανέναν από ευθύνες και αμαρτίες. Ανατροπή αυτής της ρότας στη ΓΣΕΕ δε γίνεται με αλλαγές ονομασίας και φορεσιάς. Είναι η ώρα της εργατικής τάξης να ανατρέψει αυτούς τους συσχετισμούς από τα κάτω».

Τονίζοντας ότι «η λύση δεν βρίσκεται σε μια κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί ένα “καλύτερο Μνημόνιο” μέσα στην ΕΕ, όπως προτείνουν οι δυνάμεις της νέας σοσιαλδημοκρατίας στο κίνημα, που φιλοδοξούν να γίνουν πρωταγωνιστές μιας νέας κεντροαριστεράς, όπως είναι η ΠΑΣΚΕ, αλλά και οι όψιμοι αναμορφωτές του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως είναι η Αυτόνομη Παρέμβαση, που επιδιώκουν να εξελιχθούν ως ο βασικός μοχλός του νέου κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού», το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

«Σήμερα δεν έχουμε ανάγκη από ένα κίνημα που θα φέρνει στις γραμμές των εργατών το δηλητήριο της ταξικής συνεργασίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Δεν έχουμε ανάγκη από ένα κίνημα που θα υποκλίνεται στο θεό της ΕΕ, θα αναγνωρίζει το χρέος, θα βγάζει αντιμνημονιακές κορόνες, χωρίς όμως να έχει γραμμή ρήξης με τη μήτρα που γεννά τα μνημόνια. Δεν έχουμε ανάγκη από ένα κίνημα της εργατικής αριστοκρατίας, που θα είναι απεργοσπαστικό και θα υπονομεύει κάθε κινητοποίηση που θα αμφισβητεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την ΕΕ. Η ίδια η ζωή απέδειξε πού οδηγεί "ο δρόμος του εφικτού", των συμβιβασμών και υποχωρήσεων, ώστε να μη θιγεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των ομίλων. Σήμερα χρειαζόμαστε ένα κίνημα ταξικό, καρφί στο μάτι της πλουτοκρατίας, οργανωμένο και προσανατολισμένο απέναντι στην εργοδοσία, τους νόμους και το κράτος της, μαζικό, οργανωμένο στον τόπο δουλειάς και τον κλάδο. Κίνημα απαλλαγμένο από τους ανθρώπους της εργοδοσίας, που θα στηρίζεται και θα αναπτύσσει την κοινωνική συμμαχία, που δε θα παλεύει μόνο για επιμέρους βελτιώσεις, αλλά για το σύνολο των αναγκών της λαϊκής - εργατικής οικογένειας, κίνημα που θα βάζει στην ημερήσια διάταξη το κεντρικό πρόβλημα - ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι. Ή εμείς, ή τα μονοπώλια! Ή με το κεφάλαιο, ή με το λαό!

Άλλοι σε διάλογο με τους εργάτες και άλλοι με το κεφάλαιο

Οι ταξικές δυνάμεις δίνουν το δικό τους στίγμα και περιεχόμενο στο Συνέδριο, με εκδηλώσεις και περιοδείες στελεχών του ΠΑΜΕ σε χώρους δουλειάς σε πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν το δικό τους στίγμα και περιεχόμενο στο Συνέδριο.

Στον αντίποδα αυτών των εκδηλώσεων, που αναζητούν την ανάδειξη των προβλημάτων των εργαζομένων και των αιτιών τους, αλλά και την ταξική διέξοδο που προτείνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και στην εκμετάλλευση, στο συνέδριο της ΓΣΕΕ έχει προσκληθεί και θα «παρελάσει» η αφρόκρεμα της διεθνούς συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας: η γγ της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας, Σ. Μπάροου, και η γγ της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), Μπ. Σεγκόλ, εκπρόσωποι δύο συνδικαλιστικών μηχανισμών που έχουν ταχθεί στην υπηρεσία των παγκόσμιων μονοπωλιακών ομίλων, βρίσκονται σε διασύνδεση με διεθνείς καπιταλιστικούς οργανισμούς (Παγκόσμια Τράπεζα, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση) και απροκάλυπτα κηρύττουν το αντεργατικό ευαγγέλιο της ταξικής συνεργασίας και της υποταγής των συνδικάτων στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Επικίνδυνος ο ρόλος της πλειοψηφίας

Αυτήν την πολιτική άλλωστε με συνέπεια ακολουθεί και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αναδεικνύοντας την «ανταγωνιστικότητα» και την καπιταλιστική «ανάπτυξη» ως τις καθοδηγητικές αρχές στις οποίες πρέπει να υποτάξουν τα συμφέροντά τους οι εργάτες. Η στρατηγική αυτή αναδείχτηκε για άλλη μια φορά, χτες, στη συνέντευξη που παραχώρησε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία, αναπαράγοντας τις γνωστές προπαγανδιστικές κορόνες περί «κατοχής», ξιφουλκώντας κατά της Μέρκελ και της «γερμανικής μπότας», επιδιώκει να αποκρύψει ότι όλοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται κάτω από την μπότα του κεφαλαίου. Την ίδια ώρα βέβαια εκθειαζόταν ο «κοινωνικός διάλογος» με το κεφάλαιο ως «το εργαλείο της δημοκρατίας»! Αυτής δηλαδή της δημοκρατίας όπου νόμος είναι τα κέρδη των μονοπωλίων, ευρωπαϊκών, γερμανικών και ελληνικών.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου της ΓΣΕΕ, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ με αυτή τη συνέντευξη Τύπου «για μια ακόμη φορά υπερασπίστηκε τη στρατηγική που χρόνια ακολουθεί. Ανταγωνιστικότητα - Υγιής επιχειρηματικότητα και ζήτω το εργαλείο της δημοκρατίας, ο κοινωνικός διάλογος που δήθεν δεν αξιοποιήθηκε. Ακόμη, ότι οι μόνοι υπεύθυνοι για τη βαρβαρότητα που ζουν και οι εργαζόμενοι της χώρας μας είναι η Γερμανία και η Μέρκελ. Καλεί δηλαδή τους εργαζόμενους, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να επιλέξουν στρατόπεδο και καπιταλιστή που θα ισοπεδώνει τη ζωή τους. Κουβέντα δεν είπαν για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και της ΕΕ. Οι εργαζόμενοι έχουν πικρή πείρα από τα αποτελέσματα των κοινωνικών διαλόγων που τσάκισαν τα δικαιώματά τους. Ο ρόλος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ είναι επικίνδυνος. Οι εργαζόμενοι τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν από αυτή. Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να οργανωθεί στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, να αλλάξει τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα και να παλέψει για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, προετοιμάζοντας την εργατική τάξη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠOIOYΣ BOHΘA H ΠAPAΠΛHPOΦOPHΣH (OIKONOMIKOΠOΛITIKA) KAI H AΠOKPYBH TΩN ΠPAΓMATIKΩN ΣTOIXEIΩN ;; OPIΣMENA AΠTA ΣTOIXEIA: 1) ΘYMHΣOY, OTAN H ΓEPMANIA KAI H PΩΣIA ΘEΛAN NA KANOYN TON AΓΩΓO ΦYΣIKOY AEPIOY, ΓIA THN TPOΦOΔOΣIAΣ THΣ EYPΩΠHΣ ME PΩΣIKO AEPIO ΔIAMEΣOY ΠOΛΩNIAΣ, ΠOIOΣ "EBAΛE" TOYΣ ΠOΛΩNOYΣ NA TO MΠΛOKAPOYN ;;; MEXPI KAI O ΠPOEΔPOΣ KAI OI ΠOΛΩNOI ΠOΛITIKOI EΛEΓAN THN Dr. MEPKEΛ ... "NAZI"!!! ΣYNEPΓAZONTAI OI PΩΣOI ME ... NAZI ;;; XAXAXA-XOYXOYXOY !! 2) ΘYMHΣOY, ΠOIOΣ EBAΛE THN ΦIΛOAMEPIKANOYΠOTAKTIKH KYBEPNHΣH THΣ OYKPANIAΣ NA TΣAKΩΘOYN ME THN PΩΣIA ΓIA THN ΔIEΛEYΣH TOY PΩΣIKOY AEPIOY ΠPOΣ KENTPIKH EYPΩΠH ;; KAI ΠAPOΛIΓON ΘA EIXE TEPAΣTIA ENEPΓEIAKA ΠPOBΛHMATA H .... ΓEPMANIA !! 3) ΘYMHΣOY, META THN LEHMANN BRO"SS", H ΓEPMANIKH OIKONOMIA XPEΩΘHKE ΣXEΔON 200 ΔIΣ (ΔIAKOΣIA ΔIΣ !!), ΠΩΣ ;; AΠTA ΣTOIXEIA: α) HYPO REAL ESTATE, ΣXEΔON 148 ΔIΣ, MAΛIΣTA H Dr. MERKEL KATHΓΩPHΘEIKE ΩΣ .... KOYMOYNIΣTPIA (AΠO TA MME KAI THN Bild), EΠEIΔH KPATHKOΠOIHΣE TA XPEOI MIAΣ ETAIPEIAΣ !! β) MONO 2 TPAΠEZEΣ OMOΣΠONΔΩN KPATIΔIΩN LsBAY. KAI WestLB, ΣYNOΛIKA ΣXEΔON 43 ΔIΣ. !!! γ) ... ΘEΛEIΣ ΣYNEXEIA ;; KAI AΛΛA;; EM OXI ΔA !! 3) ΘYMHΣOY, META OΛA AYTA "EIPΘE" ΣTHN EΛΛΛΛAAAAΔΔΔAAAA O "ΛEΦTA YΠAPXOYN" (O EΓΓONOΣ ENOΣ AΠO TOYΣ ΣYNTEΛEΣTEΣ-ΔHMIOYPΓOYΣ TOY EMΦYΛIOY "MAΣ"), KAI EBAΛE ΠPΩTH ΦOPA ΣTHN EYPΩZΩNH TO IWF (TOYΣ AMEPIKANOYΣ !!!)!!! AYTA KAI EAN ΔEN EINAI OIKONOMIKH ΦAΣIΣTIKH XOYNTA !!!! KAI EΣEIΣ ΛEΓETAI THN MEPKEΛ ... NAZI ;;; ΠOY EINAI H EΠIΣTHMONIKH OIKONOMIKOKOINΩNIKOΠOΛITIKH ΓNΩΣH ΣAΣ ;;; AYTA EN ΣYNTOMIANNN !!! EEEE PEEE PEMΠEΣKEΔEΣ !!!!!!! (MΠPABO KAI EYΓE ΣTHN KYΠPON ΓIA TO ΔYNATON KAI BPONTEON OXI !!!)

ΝΥΧΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟ είπε...

ευχομαι να εχει καλη επιτυχια οι δυναμεις του ΠΑΜΕ.
και να βγουμε πιο δυνατοι απο εκει πανω γιατι τωρα ειναι τα μεγαλα μας προβλημτα..
και μας εχει αναγκη ολοι η εργατικη ταξη...
καλησπερα οικοδομε...