Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ του 23ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ελλάδας




ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:
Η περίοδος που πραγματοποιούμε το Συνέδριό μας, χαρακτηρίζεται από τη βάρβαρη και ωμή επίθεση του κεφαλαίου και της τρικομματικής κυβέρνησης, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, που το υπηρετούν ενάντια στην εργατική τάξη.
Η εκτίμηση του εργατικού κινήματος, ότι έρχεται θύελλα με νέα βάρβαρα μέτρα, είναι εύστοχη πέρα για πέρα.
Η ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης είναι σε εξέλιξη. Μειώνονται δραστικά οι συντάξεις, αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης, επιβάλλεται νέα φορολογική επιδρομή στο εργατικό εισόδημα στο όνομα της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων, η ιδιωτικοποίηση της παιδείας, της υγείας που γίνονται όλο και πιο ακριβά εμπορεύματα για την εργατική οικογένεια σε συνδυασμό με το χαμηλό μεροκάματο, την ανεργία, την καθημερινή ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, συνθέτουν το πλαίσιο υποβάθμισης της ζωής της λαϊκής, εργατικής οικογένειας.
Μόνο έτσι ξεπερνά το κεφάλαιο την κρίση, μόνο έτσι επέρχεται ανάκαμψη των κερδών για τους καπιταλιστές.
Ας μην έχει λοιπόν κανένας αυταπάτες ότι «μπόρα είναι θα περάσει».
Είναι σίγουρο, ότι θα παίρνει όλο και πιο μόνιμα χαρακτηριστικά με οδυνηρές συνέπειες, όσο η πάλη της εργατικής τάξης δε στοχεύει στις αιτίες της κρίσης, όσο δεν προσανατολίζεται στις αιτίες που γεννούν την επίθεση του κεφαλαίου, όσο δεν καταδικάζει μαζικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου και δεν αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης. Όσο, σε τελική ανάλυση, δε συνειδητοποιείται ακόμα περισσότερο, ότι η εργατική τάξη για να γλιτώσει από την εκμετάλλευση πρέπει να απαλλαγεί από τη βαρβαρότητα της εξουσίας των μονοπωλίων.
Ο καπιταλισμός, είτε με φιλελεύθερη είτε με σοσιαλδημοκρατική διαχείριση, μόνο τα προαναφερόμενα δεινά μπορεί να προσφέρει στους λαούς. Γι΄ αυτό και η πολιτική διαχείρισης της κρίσης “αλά Ομπάμα”, που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει αν γίνει κυβέρνηση, είναι το ίδιο θανατηφόρα για το λαό.
Έτσι σήμερα μπροστά στο εργατικό κίνημα υπάρχουν δύο δρόμοι.
Ο δρόμος της ενσωμάτωσης, της ταξικής συναίνεσης και της ηττοπάθειας, που καλλιεργούν με μαστοριά τα αστικά κόμματα, οι οπορτουνιστές και ο κυβερνητικός, εργοδοτικός συνδικαλισμός και ο δρόμος της ταξικής αντιπαράθεσης, της ανυπακοής, του δυναμώματος του μετώπου της εργατικής τάξης που θα παλεύει, θα διεκδικεί, θα κατακτά, θα δημιουργεί προϋποθέσεις ανατροπής της εξουσίας των καπιταλιστών.
Σήμερα, υπάρχει όλη η απαραίτητη υλική αφθονία για να ικανοποιηθούν ολόπλευρα οι ανάγκες τις εργατικής λαϊκής οικογένειας. Όρος και προϋπόθεση είναι η οικοδόμηση μιας κοινωνίας όπου ο λαός θα διαφεντεύει τον πλούτο που παράγει.

Προϋποθέσεις για να περπατήσει στη ζωή αυτή η γραμμή είναι:
Μέσα στη δράση να κτίζεται η ενότητα της εργατικής τάξης, να προωθείται η συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Να προβάλλουμε, να διεκδικούμε στόχους πάλης, που θα συσπειρώνουν τους οικοδόμους, θα ενισχύουν την κοινή δράση με τ' άλλα Συνδικάτα, θα κινητοποιούν περισσότερους εργαζόμενους, θα αγκαλιάζουν ολόπλευρα τη ζωή της οικογένειας του οικοδόμου.
Να ενισχύουμε την καθημερινή επαφή μας με τους συναδέλφους. Να νοιώθουν το Σωματείο, το Συνδικάτο, πραγματικό μετερίζι αγώνα.
Να αντιπαλεύουμε αντιλήψεις και πρακτικές που διαχωρίζουν τους εργαζόμενους ανάλογα με τον κλάδο ή την εθνικότητα, να αντιπαλεύουμε ρατσιστικές αντιλήψεις.
Να ενισχύουμε την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης, με μορφές δράσης που θα προσφέρουν μια προσωρινή στήριξη σε επείγουσες ανάγκες, όπως η σίτιση, το ρεύμα, η περίθαλψη.
Να βοηθάμε τους συναδέλφους να ξεμπλοκάρονται από τα γρανάζια των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου, να κατανοούν ότι στο βαθμό που δυναμώνουν αυτά τα κόμματα δυναμώνει η επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη.
Να ενισχύεται καθημερινά ο ρόλος του ΠΑΜΕ.

Κρίκος στην προώθηση των παραπάνω καθηκόντων αποτελεί η τομή στη λειτουργία των σωματείων μας:
Τα Δ.Σ. να συνεδριάζουν τακτικά, να προετοιμάζουν και να σχεδιάζουν τη δουλειά τους.
Να αποκτήσουμε στενότερη επαφή με τους συναδέλφους, με τακτική και ουσιαστική παρέμβαση στο χώρο δουλειάς, για την προστασία του εισοδήματος όσο έχουν δουλειά, για μέτρα υγείας και ασφάλειας, ωραρίου, ασφάλισης.
Να γίνονται συνεχώς κρούσεις με οργάνωση από τα συνδικάτα, σε υπουργεία, ΟΑΕΔ και αλλού, για την ικανοποίηση αιτημάτων που θα ανακουφίζουν τη ζωή του οικοδόμου από τα βάσανα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Το Σωματείο, μαζί με τα κεντρικά γενικά ζητήματα που παλεύει, πρέπει στη δράση του να εντάξει και τα προβλήματα των γυναικών και των οικογενειών των οικοδόμων, όπως ανεργία, σύνταξη, εργασιακές συνθήκες, ατυχήματα, υγεία, παιδεία, λαϊκή στέγη, πολιτισμός, αθλητισμός, δωρεάν παιδικούς σταθμούς, ναρκωτικά, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πόλεμος, γενικά κάθε πρόβλημα που συνδέεται με τη ζωή της εργατικής τάξης.
Με ιδιαίτερη φροντίδα να προετοιμάζουμε τη νέα βάρδια στελεχών για το κίνημά μας.

Προβάλλουμε και διεκδικούμε αιτήματα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της ταξικής πάλης, της ενότητας της εργατικής τάξης, τη διευκόλυνση των κοινωνικών συμμαχιών, την προστασία των συναδέλφων από την ανέχεια.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:
­        Μέτρα για τη τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, που ταυτόχρονα θα ικανοποιούν πλευρές των λαϊκών αναγκών. Κατασκευή σχολικών κτιρίων, μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής προστασίας, κατασκευή νοσοκομειακών μονάδων, μέτρα για τη λαϊκή στέγη, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενα από το Κράτος. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε μορφή ΣΔΙΤ για την πραγματοποίησή τους.
­        Δημόσια έργα και λαϊκές κατοικίες που θα ικανοποιούν τις ανάγκες του λαού.
­        Την ασφάλεια των εργαζομένων στα κατασκευαστικά έργα, των κατοικιών και των χρηστών.
­        Την αναβάθμιση της ποιότητας και το ξεβάλτωμα των έργων σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης του λαού, χωρίς την ικανοποίηση των μεγαλοκατασκευών.
­        Κατάργηση όλων των διοδίων.
­        Την πλήρη, σταθερή εργασία, με ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες, κατοχυρωμένο 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία και Παιδεία, κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας

Ανεργία
Σε μια κοινωνία, που η οικονομία οργανώνεται στη βάση του κέρδους και όχι των ανθρώπινων αναγκών, η ανεργία δε μειώνεται, αντίθετα οξύνεται.
Η ανεργία σε συνθήκες οικονομικής κρίσης προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Οι άνεργοι και αυτοί που υποαπασχολούνται φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο.
Η εργασία είναι δικαίωμα και όχι ευκαιρία.

Διεκδικούμε:
­        Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις.
­        Από την πρώτη μέρα ανεργίας να μην καταβάλλεται καμία πληρωμή για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ. Το κόστος να καλύπτεται από τις επιχορηγήσεις ή τον κρατικό προϋπολογισμό.
­        Πραγματοποίηση έργων με δημόσιες επενδύσεις, που να υπηρετούν τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών, όπως η οικοδόμηση λαϊκών κατοικιών, σχολείων, παιδικών σταθμών, νοσοκομείων, κέντρων υγείας, έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης και όχι με ΣΔΙΤ.
­        Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επιδότηση όλων των ανέργων χωρίς καμιά προϋπόθεση.
­        Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.
­        Σταθερό επίδομα για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
­        Υπολογισμό της ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
­        Σύνταξη στα 50 χρόνια γι αυτούς που συμπληρώνουν δύο χρόνια στην ανεργία και έχουν 4050 ημέρες ασφάλισης.
­        Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν.2112) για όλους. Επαναφορά των αποζημιώσεων στα επίπεδα του 2010.
­        «Πάγωμα» των δανείων, επιχορήγηση του ενοικίου.
­        Ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας, χωρίς όρους και προϋπόθεσης, κόντρα στις διατάξεις του νόμου Πετραλιά.
­        Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, Λοβέρδου.
­        Έκτακτο επίδομα ανεργίας για τον κλάδο 1.400 ευρώ.

Κατοικία
Η κατοικία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Είναι δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο η εξασφάλιση στέγης.

Διεκδικούμε:
­        Φτηνή λαϊκή κατοικία με ευθύνη του κράτους.
­        Σχεδιασμένη ανάπτυξη σχετικών κλάδων της μεταποιητικής βιομηχανίας π.χ. τσιμεντοβιομηχανία, παραγωγή δομικών υλικών, μέσα από αποκλειστικά κρατικό φορέα.
­        Ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).
­        Να σταματήσει να στέλνει πελάτες στις τράπεζες, να εξασφαλίσει δάνεια στους δικαιούχους από δικά του κεφάλαια, άτοκα στο ύψος της αξίας της κατοικίας.
­        Να ενισχύσει το κατασκευαστικό πρόγραμμα που μπορεί να εξασφαλίσει φθηνή, ποιοτική και σύγχρονη κατοικία στους δικαιούχους.
­        Αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς στο 1,5%.
­        Αύξηση της κρατικής εισφοράς.
­        Να αποδοθούν όλες οι οφειλές του Κράτους.
­        Το ΙΚΑ να αποδώσει τα 3 δις ευρώ, που παράνομα παρακρατεί από τον Οργανισμό.

Υπερασπίζουμε με κάθε τρόπο και μορφή πάλης τη ζωή μας και τη σωματική μας ακεραιότητα.
Παλεύουμε για να επιβάλλουμε μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
­        Ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ και των ΚΕΠΕΚ. Προσανατολισμός στον έλεγχο της αποκλειστικής εργοδοτικής ευθύνης και στη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας. Συνδυασμένη δράση για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την Υγεία και Ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κλπ.).
­        Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα προστασίας και πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και δημιουργία κρατικού σώματος τεχνικών ασφάλειας και γιατρών εργασίας, ενταγμένο σε ένα ενιαίο δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας.
­        Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.
­        Ποινικές και οικονομικές κυρώσεις στους εργοδότες που αδιαφορούν για την τήρηση των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας. Να σταματούν τα έργα, όπου δεν τηρούνται οι κανονισμοί.
­        Να αποκλεισθεί ανάθεση νέου δημόσιου έργου σε εργοδότες, που σε έργο ευθύνης τους δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας ή συνέβη ατύχημα εξαιτίας της έλλειψής τους.

Διεκδικούμε:
­        Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση με παροχές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση.
­        Δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλο το λαό, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από το Κράτος και τους εργοδότες.
­        Πλήρης ασφαλιστική - ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους, των μεταναστών, των εργαζομένων με μερική απασχόληση.
­        Υπολογισμό ολόκληρου του χρόνου ανεργίας ως χρόνου πραγματικής ασφάλισης.
­        Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης - αντιπάλεμα της εξίσωσης προς τα πάνω των ορίων ηλικίας σε άνδρες και γυναίκες. Τα γενικά όρια ηλικίας να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες (55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα - ανθυγιεινά επαγγέλματα).
­        Κατοχύρωση του κατώτερου ορίου συντάξεων με 4.050 ημέρες εργασίας.
­        Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ, κλιμάκωση της σύνταξης μετά τα 4.050. Άμεση καταβολή της με την υποβολή των δικαιολογητικών.
­        Καμιά νέα φορολογική επιβάρυνση με πρόσχημα την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων.
­        Καμία πρόσθετη επιβάρυνση των εργαζομένων. Να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής στην κατεύθυνση της απαλλαγής των εργαζομένων από τις ασφαλιστικές εισφορές. Να πληρώσει το κράτος, η εργοδοσία και το μεγάλο κεφάλαιο που καταληστεύουν χρόνια τα ταμεία.
­        Πάταξη της εισφοροδιαφυγής, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, επιστροφή των κλεμμένων, των τεράστιων ποσών που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία το κράτος και η εργοδοσία, όχι στις συγχωνεύσεις που παραλύουν το ΣΕΠΕ.
­        Επέκταση του θεσμού των βαρέων - ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Εφαρμογή αυστηρού πλαισίου για την υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλειάς.
­        Να αναγνωριστούν τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα.
­        Ο συντελεστής για τις οικοδομικές εργασίες να διαμορφωθεί στο 1,80 ένσημα ανά 1 τ.μ., να καταργηθεί το άρθρο 26 του Ν. 2520, που συρρικνώνει την ασφάλιση στο 50% του συντελεστή στις αγροτικές περιοχές και στις αγροτουριστικές εγκαταστάσεις.

Παιδεία
Η Παιδεία αποτελεί κρίκο στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Η επίθεση που δέχεται τελευταία είναι μέρος της στρατηγικής επίθεσης του κεφαλαίου. Αποτελεί επόμενα κύρια υπόθεση του εργατικού κινήματος.
Πυρήνας της πάλης μας αποτελεί η υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ο αποκλεισμός κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό.

Διεκδικούμε:
­        Καθιέρωση Ενιαίου Δημόσιου Δωρεάν Βασικού Υποχρεωτικού 12χρονου Σχολείου ώστε να αποκτούν όλοι ανεξάρτητα οι νέοι υψηλό επίπεδο γενικής μόρφωσης, απαραίτητο υπόβαθρο για οποιαδήποτε μετέπειτα επιλογή ζωής. Δίχρονη υποχρεωτική δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή. Σύγχρονους δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες.
­        Κατάργηση των αδιαβάθμητων και ιδιωτικοποιημένων ΙΕΚ, ΚΕΚ και δημιουργία δημόσιων μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα.
­        Πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, που θα παρέχει πλήρη επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια στους αποφοίτους της. Απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου νόμου πλαισίου. Καμιά αναθεώρηση στο άρθρο 16 του Συντάγματος. Κατάργηση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.
­        Οικονομική και επιστημονική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών.

Μετανάστες - Πρόσφυγες
­        Νομιμοποίηση όσων μεταναστών ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
­        Ίσα δικαιώματα για όλες τις εργατικές οικογένειες στη δουλειά, την ασφάλιση, την υγεία, την παιδεία.
­        Σύναψη διακρατικών συμφωνιών, ώστε η περίοδος ασφάλισής τους στη χώρα μας να λαμβάνεται υπόψη στις χώρες προέλευσής τους για θεμελίωση ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και παροχών.
­        Χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για να ταξιδεύουν οι πρόσφυγες σε χώρες που επιθυμούν. Κατάργηση της Συνθήκης Δουβλίνου.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ, ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΑΛΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ:

        Να συνεχίσουμε τις αγωνιστικές δραστηριότητες για τη μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης και των άλλων αντιασφαλιστικών νόμων.
        Αναπτύσσουμε δράση για την ανεργία, με βάση το πλαίσιο δράσης που διαμορφώθηκε στην ημερίδα της Ομοσπονδίας.
        Με κοινά μέτωπα πάλης αναπτύσσουμε αγώνες με τους επαγγελματοβιοτέχνες του κλάδου.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

1.       Η Διοίκηση χρεώνεται από το Συνέδριο, σε εύλογο χρονικό διάστημα, να διαμορφώσει πλαίσιο για τη δουλειά μας στη νεολαία, που θα συζητηθεί σε διευρυμένο Γενικό Συμβούλιο.
2.       Η Διοίκηση αναλαμβάνει την ευθύνη να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της πολυδιάσπασης των σωματείων, με τη δημιουργία συνδικάτων ανά νομό ή πόλη, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
3.       Η νέα Διοίκηση να ασχοληθεί σε ειδική συνεδρίασή της για τα ζητήματα του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, των Ναρκωτικών κλπ., να βοηθήσει τα σωματεία να στήσουν επιτροπές σε αυτούς τους τομείς.

Παράλληλα με την πάλη μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για νέα δικαιώματα, ενώνουμε τη φωνή μας και τον αγώνα μας με όσους αντιστέκονται στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, στην ιμπεριαλιστική κτηνωδία και στην τυραννία των πολυεθνικών, με αυτούς που συνειδητοποιούν ότι το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκφραστές δεν είναι ανίκητοι.



Το παρόν ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το 23ο Συνέδριο μας και μαζί με την εισήγηση αποτελεί εργαλείο για τον προσανατολισμό της δουλειάς τα επόμενα χρόνια.

20.1.2013


ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ των εργασιών του 23ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ πατώντας ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: