Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Ο ίδιος παλιός - νέος εργατοπατερισμός (Το παράδειγμα της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη)



Δεν είναι φωτομοντάζ!

Αποκαλυπτικές, για το πόσο είναι φορέας του «νέου» και πώς εννοεί τη «ρήξη» με τη «μνημονιακή πολιτική» η παράταξη της Ενωτικής Αντιμνημονιακής Συνεργασίας (ΕΑΣ) που στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ, είναι οι εκλογές που έγιναν στο Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ.

Στις εκλογές που έγιναν τη Δευτέρα, η ΕΑΣ κατέβηκε σε κοινό ψηφοδέλιο με τις δυνάμεις της επίσημης ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και αυτούς που μέχρι πριν κατηγορούσε ως εργοδοτικούς.

Αυτή η συνένωση του παλιού και νέου εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού πήρε 123 ψήφους και 7 έδρες στο ΔΣ. Το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ πήρε 31 ψήφους και 2 έδρες στο ΔΣ. Συνολικά ψήφισαν 163 εργαζόμενοι και βρέθηκαν 9 άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια.

Επιβεβαιώνεται το ΠΑΜΕ που προειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, όπως άλλωστε για χρόνια έκαναν στα πρωτοβάθμια σωματεία, κατεβαίνοντας σε κοινά ψηφοδέλτια με ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.

Επιβεβαιώνεται το ΠΑΜΕ που έλεγε ότι μόνο στα λόγια εναντιώνονται στην αντιλαϊκή πολιτική, αφού στην πράξη, στους χώρους δουλειάς εφαρμόζουν τα μνημόνια. Τέτοιο παράδειγμα είναι και το Σωματείο της ΕΥΑΘ που αποδέχτηκε εγγράφως τις μειώσεις μισθών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των περικοπών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αυτή είναι η «ανατροπή» που οραματίζονται. Να τη χαίρονται.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους απομονώσουν, να γυρίσουν την πλάτη στον παλιό και νέο εργατοπατερισμό. Να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα, να οργανωθούν, να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, όποιος κι αν είναι ο πολιτικός εκφραστής της.

Κείμενο: Ριζοσπάστης
Φωτογραφία από εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: