Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

«Όρια αντοχής» και ψευδαισθήσεων




«Στα όρια της αντοχής», είναι η φράση που χρησιμοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δ. Μαύρος για να δώσει το στίγμα της τελευταίας δημοσκόπησης που διεξήγαγε η εταιρεία του. Επικαλέστηκε προς τούτο μιλώντας στον «Real FM» ότι «το 80,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση, από δω και στο εξής, θα πρέπει να θέσει κόκκινες γραμμές στην τρόικα, έστω και αν αυτό σημαίνει έξοδο από το ευρώ».

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πολλές φορές στο παρελθόν η συντριπτική πλειοψηφία της «κοινής γνώμης» έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της και έχει διαμηνύσει μέσω των δημοσκοπήσεων, «φτάνει πια, μέχρις εδώ!». Αποδείχθηκε όμως ότι αυτό δεν αρκεί.

Το «όχι στα μέτρα», πρέπει να συνοδευτεί με το αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους και να πάρει ο λαός την οικονομία στα χέρια του. Πράγμα που σημαίνει απλά ότι στη συνείδησή του όχι μόνο δεν πρέπει να νομιμοποιεί ως «αναπόφευκτα» τα βάρβαρα μέτρα, αλλά ούτε την εξουσία των μονοπωλίων που τα επιβάλλει. Αν λοιπόν δεν χειραφετηθεί από τα κυρίαρχα ιδεολογήματα και τα εκβιαστικά διλήμματα του μονόδρομου της ΕΕ, που τον κρατάνε διαρκώς σκυμμένο, καθώς η κρίση δεν έχει πιάσει πάτο και η ανάκαμψη - ανάπτυξη όταν θα έρθει θα είναι μεγαλύτερη κόλαση για το λαό.

Χρειάζεται λοιπόν να απαλλαγεί μια και καλή από τις ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να βάλει η οποιαδήποτε κυβέρνηση - είτε η νυν συγκυβέρνηση είτε μια «αριστερή» - κόκκινες γραμμές στην τρόικα και να βελτιωθεί η κατάστασή του. Τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει, γιατί απλά οι κυβερνήσεις υπηρετούν τα μονοπώλια που θα συνεχίζουν να κάνουν κουμάντο και φυσικά θα υπερεκμεταλλεύονται το λαό για χάρη της αειφόρου κερδοφορία τους. Εκεί λοιπόν πρέπει να βάλει τις δικές του «κόκκινες γραμμές» ο λαός, έχοντας πάρει την απόφαση να απαλλαγεί μια για πάντα από το ζυγό των μονοπωλίων και του καπιταλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: