Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Spiegel: Οι πλούσιοι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει κρίση


«Οι πιο πλούσιοι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει κρίση. Πολλοί δεν πληρώνουν καθόλου φόρους, και κάποιοι προτιμούν να φοροδιαφεύγουν’’. Ιδιαίτερα επικριτικό εμφανίζεται με δημοσίευμά του το περιοδικό Spiegel απέναντι στους πλούσιους Έλληνες. Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά, «στα ακριβά προάστια, στην Κηφισιά και στη Γλυφάδα, βλέπεις ακόμη Porsche Cayenne να τρέχουν στους δρόμους και κυρίες να πίνουν καφέ κρατώντας τσάντες Hermes. Οι οίκοι Gucci, Balenciaga και Dior έχουν καταστήματα στην Αθήνα».

Στο εν λόγω ρεπορτάζ παρατίθενται και στοιχεία για τις φοροαπαλλαγές των πλουσίων οικογενειών και των εφοπλιστών: «Οι ανεξόφλητες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ. Αλλά ακόμη και σήμερα, ύστερα από τρία χρόνια κρίσης, το κράτος εξακολουθεί να απαλλάσσει από όλους τους φόρους τις εφοπλιστικές εταιρείες, που αποτελούν τον πιο επιτυχημένο τομέα της οικονομίας. Διάφορες φοροαπαλλαγές για τους πλουσίους, 57 μόνο για τους εφοπλιστές, φορτώνουν άλλο ένα βάρος στις πλάτες των φτωχών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Αναφορά γίνεται και στις επίμαχες λίστες με του Έλληνες καταθέτες, μεταξύ των οποίων είναι και πολιτικοί, ηθοποιοί και επιχειρηματίες. ‘’Ειδικοί εκτιμούν ότι οι Έλληνες έχουν 170 δις σε καταθέσεις στην Ελβετία’’, γράφει χαρατκηριστικά το περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: