Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ιδού το σωματείο που αποφάσισε να... μη συμμετάσχει ξανά σε 24ωρη απεργία (!)




Ευθεία υπονόμευση και απαξίωση των εργατικών αγώνων, τσουβάλιασμα του ΠΑΜΕ με τον προδοτικό εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και κήρυγμα αναποτελεσματικότητας των αγώνων, επιχειρεί η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στις Τεχνικές Εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης, με την απόφασή της να μη συμμετάσχει ξανά σε καμία 24ωρη απεργία.

Η εργοδοτική πλειοψηφία, που φλερτάρει με την ΠΑΣΚΕ και την ΑΠ (ΣΥΡΙΖΑ), κάνει μια απίστευτη λαθροχειρία. Παρουσιάζει την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ ως απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων. Ετσι στην ανακοίνωση που διένειμε στον Τύπο αναφέρει ότι «το σωματείο μας στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε στις 5/9/2012 αποφάσισε να μην ξαναστηρίξει 24ωρη απεργία». Μεταξύ άλλων καταγγέλλει τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ διότι στα «δύο μνημονιακά χρόνια» «μας τρέλαναν στην επαναστατική γυμναστική με 24ωρες απεργίες και άντε και μια 48ωρη» και αντιπροτείνει πανελλαδική απεργία διαρκείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη γενική συνέλευση που επικαλείται η διοίκηση του σωματείου και η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτέμβρη, το μόνο ζήτημα που τέθηκε σε ψηφοφορία ήταν η κινητοποίηση που έγινε την επόμενη μέρα έξω από τη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία την πρόταση που κατέθεσε μέλος του ΔΣ του σωματείου για γενική απεργία (ακόμη δεν είχε προκηρυχθεί από τη ΓΣΕΕ) και για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων. Κατάπιε τη γλώσσα του όταν ένας εργαζόμενος ρώτησε «γιατί δεν λέτε τίποτα για τα μέτρα που έρχονται και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε». Και εμφανίσθηκε ακόμη πιο προκλητικός, όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με την καθημερινή επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας κατά μισή ώρα για να καλύπτεται ο χρόνος του διαλείμματος, του καφέ και του κολατσιού. Απάντησε ότι δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με αυτά γιατί έχουμε σοβαρότερα προβλήματα...

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία που καταγγέλλει (δήθεν) τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, έσυρε τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Οι ίδιες δυνάμεις, την Τρίτη 24 Ιούλη, στη διάρκεια συγκέντρωσης και πορείας διαμαρτυρίας που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονταν στους εργαζόμενους, ζήτησαν από τους εκπροσώπους του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, δηλαδή τα στελέχη του ΠΑΜΕ, να μην πάρουν μέρος στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, γιατί «η αντιπροσωπεία είναι χαρακτηρισμένη και ...κομματική».

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης

Την προσπάθεια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να αποκτήσει «επαναστατικά» χαρακτηριστικά για να συνεχίσει να χειραγωγεί τους εργαζόμενους, καταγγέλλει η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Πώς συμβαίνει να κατηγορούν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση) που υπογράφουν μειώσεις σε μισθούς και μεροκάματα και συγχρόνως να ασπάζονται απόψεις ότι πρέπει να υπογράψουν επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας με μειώσεις μικρότερες δήθεν από αυτές που επιθυμεί η κοινοπραξία; Πώς συμβιβάζεται να καταγγέλλουν την ΓΣΕΕ και συγχρόνως να υιοθετούν και να στηρίζουν την επιχειρηματολογία, τις πρακτικές και τις συγκεντρώσεις της μέσω του ΕΚΘ;

Μόνο στα δύο μνημονιακά χρόνια, στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση, είχαν απώλειες δικαιωμάτων οι εργαζόμενοι; Γιατί μόλις τώρα θυμήθηκαν να "κλάψουν" για τη χαμένη αξιοπρέπεια των εργαζομένων και την ταπείνωσή τους, όταν το ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο των Οικοδόμων προειδοποιούσε από το 2007 για τη σημερινή κατάσταση και τους προσανατόλιζε σε αγώνες;

Δεν εξυπηρετεί τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις να ταυτίζουν οι εργαζόμενοι το ΠΑΜΕ με τις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ώστε να αισθάνονται ότι δεν υπάρχει καμία διέξοδος, κανένα αποκούμπι και να υποτάσσονται έτσι στα μέτρα των κυβερνήσεων και στις ορέξεις των εργοδοτών; Αυτή τη λογική δεν εξυπηρετεί και προωθεί η ανακοίνωση του Σωματείου;

Ολοι οι εργαζόμενοι στο Μετρό γνωρίζουν, παραδέχονται και ομολογούν ότι το ΠΑΜΕ και συγκεκριμένα τα μέλη της Διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων έδωσαν μάχες με θετικά αποτελέσματα στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων σε αυτό το έργο. Γνωρίζουν καλά ότι το ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο δεν έχουν κανένα λόγο να υπερασπίζονται την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Οι "καρέκλες" που επικαλείται η ανακοίνωση του Σωματείου αφορούν τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που στήριζε και στηρίζει.

Αφορούν πιθανόν και κάποιους από τη Διοίκηση αυτού του Σωματείου που με τις ανύπαρκτες αποφάσεις που επικαλούνται δίνουν εξετάσεις στην εργοδοσία και πολύ πιθανόν στην επόμενη κυβέρνηση.

Οσοι προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το αίτημα "Πανελλαδική-Πανεργατική απεργία διαρκείας ή τίποτα" είναι οπαδοί της "επανάστασης του καναπέ".

Εάν νομίζουν ότι ανακάλυψαν έναν απολύτως "επαναστατικό" τρόπο στήριξης των αφεντικών τους και παραίτησης των εργαζομένων από τους αγώνες γιατί τάχα αυτοί δεν αποδίδουν, είμαστε περισσότερο από βέβαιοι ότι πολύ γρήγορα θα διαψευσθούν.

Κατά τη δική μας άποψη αναλαμβάνουν σοβαρότατες ευθύνες και απέναντι στους εργαζομένους που εκπροσωπούν και απέναντι στο Συνδικαλιστικό Κίνημα και απέναντι στο πέρασμα των νέων μέτρων που προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Η Διοίκηση του Συνδικάτου καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Μετρό να συμμετάσχουν μαζικά στη Γενική Απεργία στις 26 Σεπτέμβρη συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο Οικοδόμων και στα λάβαρα του ΠΑΜΕ».

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: