Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Σενάζ τοιχοποιίας πλήρωσης



Τα σενάζ είναι ζώνες από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοποθετούνται χυτά - με τους κατάλληλους ξυλότυπους – επί των πλινθοδομών επιτυγχάνοντας την καλύτερη σταθεροποίησή τους. Σε ειδικές περιπτώσεις τοποθετούνται προκατασκευασμένα, τοποθετημένα με κατάλληλες συνδέσεις και τσιμεντοκονίαμα.

 Όλα τα σενάζ έχουν πάχος τουλάχιστον 10 εκ. και πλάτος ίσο με της κάθε πλινθοδομής. Το πρώτο σενάζ τοποθετείται στο ύψος της «ποδιάς» των παραθύρων και το δεύτερο στο ύψος των υπέρθυρων (πρεκιών) ή ρολών ανάλογα με τον τύπο του κουφώματος. Στους «τυφλούς» τοίχους (τυφλούς ονομάζουμε αυτούς που δεν έχουν πόρτα ή παράθυρο), το δεύτερο σενάζ κατασκευάζεται ακριβώς κάτω από το σφήνωμα του τοίχου, καθιστώντας τους έτσι απολύτως συμπαγής.

Ο οπλισμός των σενάζ στην απλή του εκδοχή αποτελείται από βέργες χάλυβα διαμέτρου 8 ή 10 χιλιοστών.

Σε όλα τα σενάζ της εξωτερικής τοιχοποιίας τοποθετείται θερμομονωτικό υλικό. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε την αποφυγή θερμογεφυρών στην τοιχοποιία και την απόλυτη θερμομόνωση της κατασκευής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις και όταν θέλουμε να επιτύχουμε ακόμη καλύτερο οπλισμό, τοποθετούμε  στα σενάζ αντί των συνηθισμένων βεργών σιδήρου, αντισεισμικοί μανδύες.

ΣΕΝΑΖ ΜΕ ΑΠΛΟ ΟΠΛΙΣΜΟ





























ΣΕΝΑΖ ΜΕ ΟΠΛΙΣΜΟ ΜΑΝΔΥΕΣ









4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!
Θα ήθελα να μάθω ποια η διαφορά μεταξύ σενάζ και πρεκιού. Από σχέδια και φωτογραφίες φαίνεται ότι το πρέκι έχει μήκος λίγο μεγαλύτερο από το άνοιγμα, και το σενάζ διατρέχει όλη την τοιχοποιία. Στις κατασκευές χρησιμοποιούνται και σενάζ και πρέκια? Και άλλη μια ερώτηση, στο άρθρο αναφέρετε ότι το σενάζ μπαίνει στην ποδιά του παραθύρου, τι γίνεται όταν στον ίδιο τοίχο υπάρχουν παράθυρα με διαφορετικό ύψος ποδιάς? Ευχαριστώ
Αργυρώ

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα Αργυρώ.
Η διαφορά μεταξύ σενάζ και πρεκιού δεν έχει να κάνει με το μήκος τους. Αφορά την θέση κατασκευής-τοποθέτησής τους. Το σενάζ καλύπτει το μήκος της τοιχοποίας (δηλαδή «χύνεται πάνω στα τούλα), ενώ το πρέκι «γεφυρώνει» το πάνω μέρος των ανοιγμάτων της, όπως πόρτες και παράθυρα (δηλαδή δημιουργείται ξύλινο καλούπι και γεμίζει με μπετό). Σε περιπτώσεις που λόγω ύψους δεν υπάρχει περιθώριο να χυθεί το μπετό, δεν υπάρχει χώρος δηλαδή το πρέκι είναι κοντά στην πλάκα του μπετού, τότε το πρέκι μπορεί να κατασκευαστεί στο δάπεδο και αφού στεγνώσει το μπετό, να τοποθετηθεί-συγκοληθεί με λάσπη πάνω από το πχ παράθυρο. Αυτό θα είδες μάλλον όταν λες πως «έχει μήκος λίγο μεγαλύτερο από το άνοιγμα».



Μια ακόμα διαφορά βρίσκεται στη θέση του οπλισμού, αν πρόκειται για απλά σίδερα. Στο σενάζ τα σίδερα πρέπει να βρίσκονται περίπου στη μέση του μπετού, ενώ στο πρέκι κάτω κάτω, ίσα να επικαλύπτεται από το μπετό. Σε έναν τοίχο χτισμένο αυτές τις διαφορές δεν μπορείς να τις δεις. Είναι θέμα μάστορα αν έγινε η τοποθέτηση σωστά.

Στην περίπτωση που τα παράθυρα έχουν διαφορετικό ύψος, πέφτει ένα σενάζ στο ύψος του χαμηλότερου παραθύρου και, κατά περίπτωση, αν χρειάζεται (ανάλογα με το ύψος του τοίχου) προστίθεται άλλο σενάζ στον τοίχο εκατέρωθεν του παραθύρου. Ελπίζω να σε κάλυψα.
Καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα , θα ήθελα να ρωτήσω ποιος ο ρόλος του σφηνώματος και πως τοποθετείται σε 25 εκ . εξωτερική τοιχοποιία θερμομπλοκ;

Unknown είπε...

Καλησπέρα...Σε στηθαιο ταράτσας ύψους δύο τούβλων μπορώ να αποφύγω το σεναζ? Θα τοποθετήσω επάνω στα τούβλα μάρμαρο και θα γίνει και υδρομονωση.Ευχαριστώ