Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Η απάντηση στα ψευτοδιλήμματα



Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, από τη μια μεριά εκβιάζουν την ψήφο μας τα κόμματα που οδήγησαν το λαό στη χρεοκοπία. Τα θλιβερά κατάλοιπα ενός δικομματισμού που συνέθλιψε ή γελοιοποίησε τα οράματα της μεταπολίτευσης. Δίπλα τους νοσταλγοί «άλλων»  εποχών, που αρέσκονται στα ακροβατικά.
Φερέφωνα της αντίδρασης και των «αγορών». Ζητούν την ψήφο μας οι μέχρι χτες ενεργά συνυπεύθυνοι της εξαθλίωσης του λαού, «ανεξάρτητοι»   σήμερα, ευαίσθητοι δήθεν πολέμιοι του συστήματος που οι ίδιοι γιγάντωσαν. Από κοντά, τμήματα της Αριστεράς της ενσωμάτωσης, εφεδρεία και αποκούμπι της κουρασμένης σοσιαλδημοκρατίας. Ζητούν την ψήφο μας και κομμάτια μιας Αριστεράς που δημαγωγεί, συμβιβασμένης, εγκλωβισμένης στον «ευρωμονόδρομο». Με βοναπαρτικές συμπεριφορές, που μοιράζει απλόχερα ψευδαισθήσεις στο λαό για «μερεμέτια» του συστήματος… από τα μέσα.


Απέναντι σ’ αυτούς ζητούν την ψήφο μας κάποιοι που δεν μας θυμούνται μόνο κάθε προεκλογική περίοδο. Που βρίσκονται δίπλα μας, ανάμεσά μας, στους αγώνες και στις διεκδικήσεις μας, κάποιοι σαν κι εμάς. Δεν μας χάιδεψαν ποτέ τα αυτιά, δεν μας έταξαν «δωράκια», δεν κρύφτηκαν,  πίσω από τα έδρανα της Βουλής, στα δύσκολα. Δεν είπαν ποτέ πως θα μας σώσουν. Αντίθετα με τους άλλους, αυτοί μας ζητάνε να βγούμε μπροστά, να πιστέψουμε στη δύναμή μας, να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Ν’ ακολουθήσουμε το δύσκολο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή του συστήματος. Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές προτείνουν λύσεις ρεαλιστικές και ελπιδοφόρες για το σήμερα, λύσεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν από κάποιους «άλλους» για εμάς, παρά μόνο μπορεί να τις επιβάλει ο λαός!





Απέναντι στα υπαρκτά ή ψεύτικα διλήμματα, ο καθένας μας καλείται να πάρει θέση… 


18 σχόλια:

Διαχειριστής είπε...

O Μανώλης Γλέζος, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Νίκος Χουντής και τόσοι άλλοι που είναι στους αγώνες στο πλευρό των εργαζομένων και δίπλα σας, είναι δημαγωγοί, συμβιβασμένοι εγκλωβισμένοι στον «ευρωμονόδρομο»;

Κρίμα βρε παιδιά, κρίμα.

Οικοδόμος είπε...

κ.κ. καλησπέρα.
Στην ανάρτηση δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα αλλά σε κόμματα και τις πολιτικές που αυτά εκφράζουν. Πως άλλωστε θα μπορούσα να αναφερθώ σε πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν στις τάξεις του βρίσκεται κάθε καρυδιάς καρύδι...

Τιμώ την ηρωική πράξη του Μανώλη Γλέζου και την αντιστασιακή του πορεία, αλλά μέχρι εκεί. Νομίζω πως αυτά δεν "καθαγιάζουν" την πολιτική διαδρομή στο σύνολό της. Δεν έχω το δικαίωμα να διαφωνώ πολιτικά μαζί του;

Γράφεις: "ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Νίκος Χουντής και τόσοι άλλοι που είναι στους αγώνες στο πλευρό των εργαζομένων και δίπλα σας"
Πως είσαι τόσο σίγουρη; Η συνδικαλιστική παράταξη που εκπροσωπεί το κόμμα που ανήκουν τα πρόσωπα αυτά, συμμάχησε πολλές φορές με τους διάφορους "Παναγόπουλους" συνδικαλιστές, ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά για να πρόκειται για... τυχαία γεγονότα. Αν "δίπλα μας" εννοείς το ΚΚΕ, τότε μάλλον έχει ελλιπή ενημέρωση. Όχι και "δίπλα" στο ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ!

Κρίμα για ποιον φίλη κ.κ.; Για μένα που εκφράζω την άποψή μου με επιχειρήματα (άλλο θέμα αν διαφωνείς), η κρίμα για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ που έχει σαλτάρει κυριολεκτικά; Θα κυβερνήσει λέει με τον Καμμένο, και δίνει την πρωθυπουργία στην... Παπαρήγα...
Αν αυτό δεν είναι δημαγωγία πολιτικού εγκλωβισμένου στην συστημική λογική τότε τι είναι;

Οικοδόμος είπε...

@κ.κ.:
"Αν "δίπλα μας" εννοείς το ΚΚΕ, τότε μάλλον έχει ελλιπή ενημέρωση."

Η έλλειψη ενός "ς" αλλοιώνει το νόημα.

Το ΣΩΣΤΟ είναι:

"Αν "δίπλα μας" εννοείς το ΚΚΕ, τότε μάλλον έχεις ελλιπή ενημέρωση."

Καλή δύναμη!

Tarrega είπε...

Η απάντηση της κ. Παπαρήγα στην πρόταση περί πρωθυπουργίας ήταν ότι ο Τσίπρας έχει ονειροφαντασιώσεις και ότι προσβάλλει τον κόσμο του ΚΚΕ.

Η κ. Παπαρήγα στο παρελθόν έχει μεταχειριστεί εκφράσεις για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ όπως "ναυάγια του κινήματος", "κουραμπιέδες", "χαιδεύοντες αυτιά κουκουλοφόρων". Φυσικά για την ίδια αυτά δεν είναι προσβολές αλλά πολιτικές κρίσεις.

Περίεργες απόψεις για την ηθική έχει αυτή η κυρία.

Ανώνυμος είπε...

Ποιά σχέση έχουν ή όχι με την "ηθική" οι εκφράσεις που σε εισαγωγικά τοποθετείς ?
Εκφράσεις κριτικής είναι για την πολιτική που ακολουθεί ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος.
________
IOUDAS

Οικοδόμος είπε...

@Tarrega:
Καλημέρα και καλώς όρισες.
Μπορεί να γίνει μεγάλη συζήτηση για το τι είναι ηθικό και τι όχι στην πολιτική. Ανεξάρτητα πάντως από αυτό, δεν άκουσα ποτέ τη γραμματέα του κκε να απευθύνεται με τέτοιους χαρακτηρισμούς στον κόσμο του συριζα. Για την πολιτική του συριζα είναι η κριτική και την ηγεσία του ασφαλώς.

Αν θέλεις την άποψή μου, στον κόσμο του συριζα υπάρχουν και "ναυάγια του κινήματος" και βολεμένοι, κουρασμένοι αγωνιστές. Υπάρχουν όμως και αγωνιστές που δεν τους εκφράζει η πολιτική πρακτική του προέδρου τους (ένα παράδειγμα οι τελευταίες δηλώσεις λαφαζάνη και πόσο κόσμο εκφράζουν) για τα περί συγκυβέρνησης (!) με καμένο.

Και υπάρχουν πολλοί που νοσταλγούν και θέλουν το παλιό πασοκ, που αυταπατώνται πως οι εποχές αυτές μπορούν να επιστρέψουν. Αυτό βλέπει ο Τσίπρας και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει. Για να μαζέψει ψηφαλάκια. Ε όχι και με τον καμένο βρε παιδιά... Αυτό είναι πολιτική δημαγωγία.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@IOUDAS:
Καλημέρα. Συμφωνώ με το σχόλιό σου.
Καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα φίλε οικοδόμε...
Νομίζω ότι η παρανόηση απο τους φίλους των άλλων κομμάτων έχει να κάνει με το ότι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο διακυβέρνησης απο το ΚΚΕ με την ίδια οπτική, που έχει επιβληθεί απο τα αστικά κόμματα εξουσίας. Θεωρούν ότι θα γίνει η Αλέκα πρωθυπουργός και θα βάλει τον Παφίλη Υπουργό Ανάπτυξης για να διαπραγματεύεται με τους βιομηχάνους! Αυτά είναι αστεία πράγματα...

Tarrega είπε...

Φίλε Οικοδόμε, ας θυμηθούμε λοιπόν πότε έγιναν αυτές οι δηλώσεις της κ. Παπαρήγα. Και οι τρεις έγιναν επί εποχής Αλαβάνου στο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη έγινε αμέσως πριν τις πρώτες εκλογές με το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ. Οι δεύτερη έγινε λίγο αργότερα. Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά την γενική κατακραυγή ακόμα και από μέλη του ΚΚΕ η Κ. Παπαρήγα αναδιπλώθηκε και είπε (με καθυστέρηση 2-3 ημερών) ότι με το «κουραμπιέδες» εννοούσε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και όχι τον κόσμο του. Η τρίτη είναι και η πιο γνωστή και έγινε μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 όπου οι «βολεμένοι και κουρασμένοι» αγωνιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς μάτωσαν από τις δυνάμεις καταστολής. Ο Λαφαζάνης τον οποίον επικαλείσθε και όλο το αριστερό ρεύμα του ΣΥΝ άσκησε τότε πολύ σκληρή κριτική στην ηγεσία του ΚΚΕ και για μερικούς μήνες οι σχέσεις των δύο κομμάτων είχαν εντελώς διακοπεί.

Ας δούμε και μερικές άλλες απόψεις περί ηθικής.
Πόσο ηθικό είναι να αποκαλούνται σύντροφοι οι άνθρωποι του Ισπανικού ΚΚ, ενός κόμματος πλήρως ευθυγραμμισμένου με τις επιταγές της ΕΕ και όχι του ΣΥΡΙΖΑ που στο κάτω-κάτω έχει και διαφορετικές απόψεις (αριστερό ρεύμα, συνιστώσες)?
Πόσο ηθικό είναι να μην ασκείται καμμία κριτική στο Χριστόφια υποτίθεται ενός αριστερού ανθρώπου αλλά προέδρου ενός κράτους με πλήθος υπερπόντιες εταιρείες που διακινούν μεγάλα ποσά μαύρου χρήματος ?

Οι δηλώσεις του Τσίπρα (περί Καμμένου) ήταν άστοχες αλλά τους δόθηκαν διαστάσεις που δεν είχαν. Και φυσικά το εκμεταλλεύτηκαν τα αστοκάναλα και όχι μόνο.

Προς τον φίλο Konstantine
Αγαπητέ φίλε, δεν είμαι άσχετος με την αριστερά. Παραθέτω τα παρακάτω:
Το σύνθημα για μια κυβέρνηση αριστερή, εργατική, με ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα, δεν είναι καθόλου ένα «οπορτουνιστικό σύνθημα» όπως υπονοεί η ηγεσία του ΚΚΕ. Αντίθετα είναι βγαλμένο μέσα από τις καλύτερες επαναστατικές παραδόσεις του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Το σύνθημα αυτό το εισήγαγε η Κομμουνιστική Διεθνής της περιόδου του Λένιν στο 3ο και το 4ο συνέδριό της. Στα ντοκουμέντα του 4ου συνεδρίου διαβάζουμε : «Στη φανερή ή μασκαρεμένη συμμαχία της αστικής τάξης με την σοσιαλδημοκρατία, οι κομμουνιστές αντιτάσσουν το ενιαίο μέτωπο όλων των εργατών και τον πολιτικό και οικονομικό συνασπισμό όλων των εργατικών κομμάτων εναντίων της μπουρζουαζίας για την οριστική ανατροπή της.
Στον αγώνα όλων των εργατικών κομμάτων εναντίον της μπουρζουαζίας, όλος ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να περάσει στα χέρια της εργατικής κυβέρνησης και οι θέσεις της εργατικής κυβέρνησης να ενισχυθούν…. Το πιο στοιχειώδες πρόγραμμα μιας εργατικής κυβέρνησης πρέπει να είναι ο εξοπλισμός του προλεταριάτου, ο αφοπλισμός των αντεπαναστατικών αστικών οργανώσεων, η εφαρμογή του ελέγχου στην παραγωγή, η επιβολή του κύριου βάρους των φόρων στους πλούσιους και το τσάκισμα της αντίστασης της αντεπαναστατικής μπουρζουαζίας»(4ο συνέδριο ΚΔ, εκδόσεις πρωτοποριακή βιβλιοθήκη, σελ 22).

Τζαβέλας είπε...

δυστυχώς μεταξύ των δυνάμεων της ευρύτερης αριστεράς μαίνεται ένας ηλίθιος και ανούσιος πόλεμος εντυπώσεων. που στο κάτω κάτω και άκαιρος είναι και το λαό απογοητεύει. ποιός έχει τη καλύτερη πολιτική "πατέντα",ποιός έκανε τα περισσότερα λάθη,στις τάξεις ποιού κόμματος είναι οι μεγαλύτεροι αγωνιστές,ποιός είπε και τι?
ε λοιπόν σύντροφοι σε όλους τους χώρους υπάρχουν και πραγματικοί αγωνιστές και βολεμένα ανθρωπάκια,σε όλους τους χώρους υπάρχουν πραγματικά προοδευτικές ιδέες και μπουρδολογίες ταυτόχρονα,όλοι κάναμε λάθη και όλοι κάποια στιγμή είπαμε μια κουβέντα παραπάνω...
το ζητούμενο ΤΩΡΑ είναι ο λαός και οι ανάγκες τους,μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας,αν δεν ανταποκριθούμε στη συγκεκριμένη συγκυρία,θα μας καταδικάσει στη γωνιά της ιστορίας και δεν ξέρω αν θα'χουμε άλλη ευκαιρία στο μέλλον.
ας συζητήσουμε όλοι μαζί,μηδενός εξαιρουμένου στο χώρο των αριστερών δυνάμεων,δεν χρειάζονται συμβιβασμοί,λογική και καλή θέληση χρειάζεται.μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν πολλές διαφορές,αλλά δεν μπορεί ρε γαμώτο,θα υπάρχουν έστω και πέντε πράγματα που μπορούμε να εντάξουμε σε μια κοινή δράση,που θα ξαναδώσει στο λαό όραμα και προοπτική.
το μόνο που πρέπει να κάνουμε σε πρώτη φάση είναι να απομονώσουμε το φανατισμό και τους λάτρεις του. γιατί πολύ απλά κάποιοι είναι ηλίθιοι από φανατισμό και κάποιοι φανατικά ηλίθιοι...ε καιρός είναι να μιλήσουμε,καιρός είναι στο μαύρο αντιδραστικό μέτωπο να αντιπαραθέσουμε ένα δυνατό,ενωμένο λαΐκό μέτωπο!!! κανείς μας δεν περισσεύει σ'αυτό!!! εκτός από κάποιους που ας πάνε σε καμιά θύρα φανατικών οπαδών ομάδας,να εκτονώσουν το φανατισμό τους,γιατί εδώ το διακύβευμα δεν είναι η μπάλα,αλλά η ζωή μας!!!
Συντροφικούς χαιρετισμούς σε όσους πονάνε τούτο το λαό και αγωνίζονται γι'αυτόν,ανεξάρτητα από την τοποθέτηση τους στο εσωτερικό της αριστεράς!!!

μαχαιρης είπε...

Εμενα, οπως και τον Τζαβελλα..Με λυπει αυτη η αντιπαραθση...Και η διχονοια...
Και καπιοι που καθονται και αποδελτιωνουν, οσα λεει, ο αλλος...
Να τα εχουνε "καβατζα" να τα πουνε...Σε δυσκολες στιγμες...!!
-Μιλας εσυ...Που ειπες..."κουραμπιεδες"
-Μιλας εσυ...Που ειπες.."γραφειοκρατες Σεχταριστες του Περισσου"
-Μιλας εσυ..Που ειπες, οτι θα συνκυβερνησω, με τον Καμμενο...!!
-Μιλας εσυ..Που τα βρηκες με το ΛΑΟΣ στην Ικαρια;;;

Ακουστε κατι ολοι...!!

Να "παμε ολοι" με αυτα που πιστευει ο καθ ενας...!!
Να δουμε κι ο κοσμος τι θα πει...!!

ΕΓΩ ΘΕΛΩ το ΣΥΡΙΖΑ να παρει τοσους ψηφους...Που να αναγκασει τον Σαμαρα, και τον Βενιζελο, να στειλουν το Τσιπρα, στην Ευρωπη...!!
Να πεισει ο ιδιος τους δανειστες...Να ΜΗΝ πληρωσει ολο το χρεος...Ως απεχθες...!!
Να παρει και πεντε δεκα χρονια χαρη...Να μην πληρωνει καθολου...!!
Και να του δωσουν και τα χρηματα του ΕΣΠΑ...Και την ελευθερια διαχειρισης, των κρατικων πορων,για αναπτυξη...Και τα δανεια, για χρηματοδοτηση...!!!

Ευχομαι και στον Καμμενο...!!
Να παρει τοσο πολλους ψηφους...Που να αναγκασει τους Γερμανους, να μας πληρωσουν, τα δανεια της Κατοχης...!!

Ευχομαι και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ...να μπει στη βουλη..Για να μην πανε οι ψηφοι της στο..Πασοκ και τη ΝΔ...!!
Και το ΚΚΕ, να παρει τους..λιγωτερους ψηφους...!!
Ισα-ισα..να μπει στη βουλη...!!
Κατω ακομα, και απο την ΧΑ...!!
Που την "ξεχασαμε" ολοι..!!

Και μετα..να δουμε φιλοι και συναγωνιστες...Να ΑΠΑΙΤΗΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ...!!
Αυτα που σας ειπανε, να τα κανουνε...Οι ηγετες των κομματων, που ψηφισατε και στηριξατε...!!

Αφου θα εχουν και την λαικη ψηφο...!!Και την λεγομενη Λαικη εντολη..Και την ευθυνη...!!

και να μην ζητατε απο μας...Τους τερεις-πεντε Σεχταριστες, γραφειοκρατες,προβατομυαλους του ΚΚΕ...!!
Να σας στηριξει στις απεργιες...Και να σαςε σωσει, απο τους ΧΑ, που θα επελαυνουν...Θα παρελαυνουν...Και θα δερνουν, αδιακριτως...!!

-Σας απειλω;;;;
-Εγω σας απειλω;;;
η...
Καπιοι αλλοι;;;

Οικοδόμος είπε...

@Constantine:
Καλησπέρα. Είναι σαφές...
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Tarrega:
Καλησπέρα. "τον οποίον επικαλείσθε" μπορείς να μου απευθύνεσαι στον ενικό, δεν υπάρχει πρόβλημα, απόψεις ανταλλάσουμε, και εγώ σου εκφράζω τις δικές μου, όχι τις επίσημες θέσεις του κκε.
Για ισπανικό κκ και χριστόφια καλό θα ήταν να σου απαντούσε κάποιος από το κκε, που τα ξέρει καλύτερα από μένα. Αν θέλεις τη γνώμη μου, δεν θεωρώ το ακελ κομμουνιστικό κόμμα. Όμως δεν καταλαβαίνω γιατί αποκαλείς το Χριστόφια "υποτίθεται ενός αριστερού ανθρώπου" και τον Τσίπρα αριστερό. Μήπως γιατί ο Αλέξης δεν έγινε ακόμα... Χριστόφιας; Επίσης δεν καταλαβαίνω τα περί "πλήθος υπερπόντιες εταιρείες που διακινούν μεγάλα ποσά μαύρου χρήματος" (αν είναι έτσι) τι σχέση έχουν με την έλλειψη κριτικής από το κκε στο ακελ...
Για σένα οι δηλώσεις περί Καμμένου ήταν απλώς άστοχες που έτυχαν εκμετάλλευσης; Θα σε πείραζε δηλαδή (αυτό κατάλαβα) μια στήριξή του σε κυβέρνηση συριζα; Τον Αλέξη πάντως καθόλου...
Μιας και αναφέρεσαι πάλι στην "ηθική" με βάζεις στον πειρασμό να σου θυμίσω μερικά -από τα πολλά- παραδείγματα:
Στις δημοτικές εκλογές του 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ στους Δήμους Πετρούπολης, Ελευσίνας, Βόλβης Θεσσαλονίκης. Στη δε Ικαρία συνεργάστηκε με ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΛΑ.Ο.Σ., ενάντια στον υποψήφιο που στήριξε το ΚΚΕ. Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ (η βασικότερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ) διεκδίκησαν μαζί τις Νομαρχίες Πρέβεζας και Τρικάλων. Μάλιστα ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος και ο νυν πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, τότε στέλεχος του ΣΥΝ, στις 9/9/2006 πραγματοποίησαν κοινή περιοδεία στην περιοχή των Τρικάλων, παρουσίασαν την συνεργασία τους εκεί σαν «πείραμα» στην προοπτική μιας ευρύτερης συνεργασίας στο πλαίσιο της «κεντροαριστεράς», μίλησαν σε κοινή σύσκεψη στελεχών των δυο κομμάτων και σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση του κοινού υποψήφιου νομάρχη τους, στην Καλαμπάκα.
Για τους δήμους όπου ανακοινώθηκαν κοινές υποψηφιότητες ΠΑΣΟΚ/ΣΥΝ το 2006, καταγράφτηκαν τουλάχιστον οι: Ζωγράφου (υποψήφια δήμαρχος Τίνα Καφατσάκη), Πετρούπολης (Στέφανος Βλάχος), Πεντέλης (Δημήτρης Στεργίου), Λυκόβρυσης (Δημήτρης Φωκιανός), Νέας Χαλκηδόνας (Νίκος Παπαμικρούλης), Αγίου Δημητρίου (Παντελής Ειρηνάκης), Χολαργού (Πάνος Δεμερτζής), Παλλήνης (Θεόδωρος Γκοτσόπουλος), Ελευσίνας (Γιώργος Αμπατζόγλου), Ρέντη (Γιώργος Ιωακειμίδης). Ρεπορτάζ της «Αυγής» 21/5/2006 έγραφε: «...ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της συνεργασίας στη Σάμο και τη Φλώρινα. Από τις 54 πρωτεύουσες νομών έχει αποφασιστεί η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο ΣΥΝ στις 27, στις 4 θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Στις υπόλοιπες 27 πρωτεύουσες νομών που δεν έχουν κλείσει οι υποψήφιοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν αρκετές συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ».
Και ορισμένα παραδείγματα στα συνδικάτα.
Πρόσφατα στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέβηκαν σε κοινό ψηφοδέλτιο. Στο συνέδριο της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών ο ΣΥΡΙΖΑ συμμάχησε για τρίτη φορά με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ. με την ονομασία «Πλατιά Δημοκρατική Συνεργασία». Το Νοέμβρη του 2010, στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου ο ΣΥΡΙΖΑ, που συνεργαζόταν ήδη με το ΠΑΣΟΚ, συμμάχησε και με τη ΝΔ. Και οι τρεις τους ενώθηκαν σε ένα ψηφοδέλτιο με το όνομα «Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση».Το Σεπτέμβρη του 2010 ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συμμάχησαν στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας. Το Μάρτη του 2010 ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ένωσαν για μια ακόμα φορά τις δυνάμεις τους στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας και στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Το Γενάρη του 2010, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Φαρμάκου συγκρότησαν κοινό ψηφοδέλτιο. Πριν λίγο καιρό ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο Εργατικό Κέντρο Βόλου απέρριψαν την πρόταση για απεργία για τους χαλυβουργούς.
Αυτά τα ολίγα περί ηθικής και συνεργασιών.
Θα μπορούσε κάποιος να πει ίσως πως κάποια ή κάποιες "συνιστώσες" ίσως να διαφωνούσαν με αυτά, αυτή όμως ήταν η επίσημη πολιτική του συριζα, οι εκ των έσω "κριτικές" δεν αποτελούν άλλοθι και μου φαίνονται εκ του πονηρού...
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Τζαβέλας:
Καλησπέρα. Εκτός από τον πόλεμο εντυπώσεων (ναι, υπάρχει κι αυτός), υπάρχουν πολλές και τεράστιες πολιτικές διαφορές, που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες θέσεις απέναντι σε θεμελιώδη ζητήματα (εε, χρέος, μονοπώλια κλπ). Νομίζω δεν έχει νόημα και δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν οι θέσεις-διαφορές των δυο κομμάτων εδώ, στα σχόλια.
Με αυτό που λες "σε όλους τους χώρους υπάρχουν και πραγματικοί αγωνιστές και βολεμένα ανθρωπάκια" δεν έχω λόγο να διαφωνήσω, όμως οι όποιες αντιπαραθέσεις μας γίνονται νομίζω πάνω σε πολιτικές θέσεις και επιχειρήματα, όχι σε πρόσωπα. Χρειάζεται καλή θέληση και ειλικρίνεια για να γίνει ένας διάλογος ανάμεσα στις δυνάμεις της αριστεράς. Σίγουρα υπάρχουν κάποια πράγματα κοινά που μπορούν να ενώσουν τους εργαζόμενους σε κοινή δράση. Η άποψή μου είναι πως αυτά τα "κοινά" βρίσκονται στο χώρο της ευρύτερης κομμουνιστικής αριστεράς, και λιγότερο στο σύριζα (ίσως σε κάποια συνιστώσα του...δεν ξέρω).
Είμαι ενάντια σε κάθε είδος φανατισμού, σε όλους τους τομείς, άρα και στην πολιτική, νομίζω ότι αυτό είναι ευδιάκριτο στον "οικοδόμο".
Ο μόνος φανατισμός που έχει (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να έχει) θέση, βρίσκεται στην ταξική πάλη. Ο εργάτης πρέπει να ξυπνήσει και με φανατισμό να υπερασπιστεί την τάξη του. Σ' αυτό δεν χωράνε... καλοί τρόποι. Κι από μένα συντροφικούς χαιρετισμούς.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@μαχαίρης:
Καλησπέρα συνάδελφε.
Μίλησες με τη σοφία που είχε κάποτε αυτός ο λαός. Διαβάζοντας το σχόλιό σου, μου ήρθαν στο μυαλό πρόσωπα από το παρελθόν, κάποια σοφά "γερόντια" που ήξεραν να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις και να ακούν πίσω από τα συνθήματα.
Αλήθεια, για φαντάσου να έπιαναν οι ευχές σου...
Καλή δύναμη σοφέ μου φίλε!

Tarrega είπε...

Φίλε Μαχαίρη,
Εάν εννοείς ότι όλοι οι αριστεροί πρέπει να πάμε στο ΚΚΕ για να μην τρώμε ξύλο από τη ΧΑ διαφωνώ.
Εάν εννοείς ότι η συνολική αριστερά πρέπει να βρει άμυνες απέναντι στο φασισμό συμφωνώ απόλυτα. Και πρέπει να το κάνουμε άμεσα. Ήδη η ΧΑ επετέθη σε συγκέντρωση του ΚΚΕ(μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ. Ήδη έχει απειλήσει ότι όταν βγει στη βουλή θα φάνε το νεοκομμουνιστή Τσίπρα. Το ΚΚ Γερμανίας είχε υποτιμήσει τον κίνδυνο με ολέθρια αποτελέσματα. Εμείς δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος.

Ανώνυμος είπε...

Μας λες δηλαδή ότι για την άνοδο του ναζισμού στην εξουσία και τα αποτελέσματά της η ευθύνη ανήκει στο ΚΚΓερμανίας. Αυτό πως σου βγήκε? Κατόπιν εξαντλητικής μελέτης των ντοκουμέντων του ΚΚΓερμανίας?
Μια καραβιά ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ & ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ συνεργασίες σε εργατικό - λαϊκό κίνημα, σου παραθέτει ο oikodomos πιο πάνω, του ΣΥΡΙΖΑ με ΟΛΟ το χρωματολόγιο της άρχουσας τάξης. Πως συμφωνείς ορέ λεβέντη κι όλοι εσείς εκεί πέρα "...η συνολική αριστερά να βρει άμυνες απέναντι στο φασισμό" ??
Αφού ΠΡΑΞΗ ΟΛΩΝ ΣΑΣ είναι το κοινό σας μέτωπο απέναντι στους ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ !
________
IOUDAS

Tarrega είπε...

Οι ευθύνες του ΚΚ Γερμανίας για την άνοδο του ναζισμού αναφέρονται λεπτομερειακά στο βιβλίο με τίτλο "Η Λαική Ιστορία του Κόσμου" του γνωστού μαρξιστή συγγραφέα Κρις Χάρμαν. Συνοπτικά οι κομμουνιστές της Γερμανίας πίστευαν ότι το ναζιστικό κόμμα ήταν απλά ένα ακόμα αστικό κόμμα ανάμεσα στα τόσα άλλα.