Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Η απεργία των ναυτεργατών με τα μάτια ενός…

Οι ναυτεργάτες επιμένουν! Δεν κάνουν πίσω απ’ ότι φαίνεται στην απόφασή τους για απεργία που κήρυξαν για  την μεγάλη βδομάδα. Δεν δίνουν δεκάρα για την κραυγή απόγνωσης χιλιάδων τουριστών που βλέπουν ένα  όνειρο ζωής (ταξίδι στα νησιά μας, αυτό το Πάσχα) να γκρεμίζεται. Οι ναυτεργάτες είναι απαράδεχτοι! Κρατούν σε ομηρία τις τοπικές κοινωνίες. Δεν τους νοιάζει που οι αγρότες υποφέρουν και τα –ευπαθή- προϊόντα τους θα σαπίσουν απούλητα.  Σκοτίστηκαν για τα μαγαζιά που περιμένουν τις γιορτές για να πάρουν μια ανάσα μέσα στην οικονομική κρίση. Οι ναυτεργάτες είναι εγωιστές! Σκέφτονται μόνο την πάρτη τους. Δεν νοιάζονται για τους κακόμοιρους ξενοδόχους, που κι αυτοί με τη σειρά τους συμπονούν και στηρίζουν τους δικούς τους εργαζόμενους. Και στο κάτω κάτω της γραφής ποιοι είναι αυτοί οι ναυτεργάτες; Δεν είναι εργάτες σαν όλους τους άλλους; Πρόκειται για ειδική κατηγορία; Από πού αντλούν αυτό το θράσος;

Η υπουργός Άννα δεν θα κουραστεί να τους καλεί για διάλογο μέχρι την τελευταία στιγμή. Πρέπει όμως κι αυτοί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουν τις ευθύνες τους επιτέλους. Η υπεύθυνη τομεάρχης Όλγα απορεί, στενοχωριέται. Υπερασπίζεται την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, που αμαυρώνεται από τέτοιες ενέργειες. Ο δημοσιογράφος του δελτίου χρησιμοποιεί όλους τους τρόπους. Κουνάει το δάχτυλο στους συνδικαλιστές, τους απειλεί. Μετά τους παίρνει με το μαλακό, τους συμβουλεύει. Και πάλι απειλές. Αυτοί δεν καταλαβαίνουν. Δεν θέλουν να καταλάβουν. Ιδρώνει αυτός, να ενημερώσει σωστά τον λαό, να μην παρασυρθεί και πιστέψει στ’ αλήθεια πως η απεργία είναι τρόπος για να διεκδικεί και  να λύνει τα προβλήματά του. Έναντι όλων ημών, προέχει το καλό της πατρίδας! Πατάω το κουμπί και πέφτω για ύπνο.

Το πρώτο φως της μέρας βρήκε πολύ κόσμο μαζεμένο στο λιμάνι. Οι ναυτεργάτες είχαν κατέβει από τη νύχτα για ν’ αποκλείσουν πιθανές «ενέργειες» που θα είχαν στόχο την παρεμπόδιση της απεργίας τους. Οι αλυσίδες περιφρούρησης μπροστά στους καταπέλτες είχαν στηθεί και περίμεναν. Από στιγμή σε στιγμή θα έρχονταν οι εργαζόμενοι του τύπου, θα έστηναν τον εξοπλισμό τους. Μετά οι άντρες του λιμενικού. Θα ακολουθούσαν  -ως είθισται σ’ αυτές τις περιπτώσεις- τα ΜΑΤ. Θα κατέφταναν και αγανακτισμένοι πολίτες, τα «θύματα» αυτής της απεργίας, και θα ζητούσαν από τους ανάλγητους ναυτεργάτες να τους συμπονέσουν. Το ίδιο σκηνικό έτοιμο να στηθεί σε όλα τα λιμάνια της χώρας, σε όλες τις «τοπικές κοινωνίες».

Ησυχία. Αναμονή. Η ώρα περνάει. Ο ήλιος άρχισε να ανεβαίνει σιγά σιγά. Οι ναυτεργάτες κοιτάζονται απορημένοι. Είναι μόνοι. Αυτοί και οι καταπέλτες που χάσκουν. Η ηρεμία  ξαφνικά διαταράσσεται. Από λαό πολύ, που πλησιάζει, σε μια μεγάλη πορεία, ακούγονται φωνές και συνθήματα.
«Οι ναυτεργάτες είναι αδέλφια μας!»
«Όλοι οι εργάτες ενωμένοι!»
«Με αγώνες καταχτάμε τα δικαιώματά μας!»
«Φτάνει πια. Κάτω η κυβέρνηση!»
«Να μιλήσουν επιτέλους και οι εργάτες!».
Οι ναυτεργάτες κοιτάζονται απορημένοι. Μένουν με το στόμα ανοιχτό. Τσιμπάει ο ένας τον άλλον για να δουν αν ονειρεύονται. Πορεία και απεργοί γίνονται ένα.

Τότε, ακούγονται οι κόρνες των μεγάλων φορτηγών που καταφτάνουν σε κομβόι μαζί με τους αγρότες. Οι σειρήνες των τρακτέρ σφυρίζουν χαρμόσυνα. Οι παραγωγοί έρχονται κι αυτοί, σμίγουν με τους απεργούς, γίνονται ένα χαρμάνι με τους άλλους συγκεντρωμένους. Μαζί με τους μελαψούς εργάτες τους ξεφορτώνουν τα προϊόντα από τα φορτηγά. Τα προσφέρουν στον κόσμο. Δεν θα σαπίσουν. Δεν θα επιτρέψουν αυτοί να σαπίσουν!

Λίγο πιο πέρα, το πανό των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα. Πίσω τους οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Όλοι στο δρόμο. Όλοι ζυγώνουν στο λιμάνι. Οι πορείες δεν έχουν σταματημό. Οι οικοδόμοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι κτηνοτρόφοι, οι ιδιοκτήτες μικρομάγαζων, οι αρτεργάτες μαζί με τους ιδιοκτήτες των φούρνων, οι εργαζόμενοι σε μικρές βιοτεχνίες μαζί με τους βιοτέχνες. Να και οι «ξένοι», «Έλληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι» φωνάζουν με σπαστά ελληνικά. Όλοι καταφτάνουν στο λιμάνι. Ένας παππούς στηριγμένος στη μαγγούρα του λέει πως στιγμές τέτοιες είχε να ζήσει η πόλη απ’ την απελευθέρωση! Τη βοή του πλήθους σκεπάζουν τα μεγάφωνα των απεργών: «Μαζί μας… στη συγκέντρωσή μας…  φτάνουν τ’ αδέρφια μας απ’ τον Ασπρόπυργο… οι μπαρουτοκαπνισμένοι της ταξικής πάλης… οι ήρωες απεργοί Χαλυβουργοί!». Πανζουρλισμός.  Κορμιά σφιχταγκαλιάζονται, γροθιές σφίγγουν, τους σηκώνουν στα χέρια, τραγουδούν.

 «Όλοι οι εργάτες είμαστε αδέρφια, μωρέ, τι μας έβαζαν τα καθάρματα και βγάζαμε τα μάτια μας τόσο χρόνια», ακούγεται από πολλά στόματα. Παντού  κυματίζουν αποφασισμένα χέρια. Γέμισε  το λιμάνι μάτια και καρδιές που ξεχειλίζουν  από ταξική συνείδηση. Κατάλαβαν πια οι εργάτες πως δεν κερδίζουν τίποτα με το να τρώει ο ένας τις σάρκες του άλλου. Το δίκιο κερδίζεται με τον αγώνα κι ο αγώνας αποχτάει άλλη διάσταση, άλλη προοπτική όταν γίνει μαζικός. Κατάλαβαν πως  δεν έχουν ουσιαστικούς λόγους να μένουν διασπασμένοι. Αυτό βολεύει τ’  αφεντικά. Αυτά που «χωρίζουν» τους εργάτες είναι ελάχιστα κι ασήμαντα μπροστά σε  όλα αυτά που τους ενώνουν…

Το ξυπνητήρι χτυπούσε αφιονισμένα, εκδικητικά. Μετά από πολύ καιρό, το μεροκάματο περιμένει. Αρκετά κράτησε το πανηγύρι. Επιστροφή στην πραγματικότητα τώρα. Αυτήν, που κάποιοι αμετανόητοι δεν αποδεχόμαστε και παλεύουμε να την αλλάξουμε. 

14 σχόλια:

Οικοδόμος είπε...

Συμπληρώστε εσείς τον τίτλο της ανάρτησης.

faros είπε...

Άκουγα πριν λίγο κάποια κυρία που έλεγε:
"Καλά δεν μπορούν να κάνουν την απεργία τους αργότερα; Μέρες της μεγάλης βδομάδας;"

Δηλαδή, για κάποιους αργότερα δεν θα υπάρχουν προβλήματα ;
Δεν θα θέλει να ταξιδέψει ο κόσμος ;
Δεν θα πρέπει να μεταφερθούν αγαθά ;

Άντε να βρει κανείς ... ημερομηνία που να ικανοποιεί όλον τον λαό (εχτός, φυσικά, από τους ναυτεργάτες) !

Κανείς δεν βρέθηκε να πει ότι και αυτοί άθρωποι είναι και πρέπει να διεκδικήσουν τα δίκια τους ...
Τι να πει κανείς !
Ο καθένας την βόλεψή του κοιτάει ...
Αυτό θα ήθελα (μερικώς) να συμπληρώσει τον τίτλο: "ενός βολεψάκια" !

Αν και το σωστότερο θα ήταν ΕΝΟΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΗ !

sofia είπε...

...ονειροπόλου, που ύστερα ξύπνησε αλλά ...του άρεσε να συνεχίζει να ονειρεύεται ότι μπορούν οι ονειροπόλοι να αλλάξουν τον κόσμο.

http://www.youtube.com/watch?v=RwUGSYDKUxU&feature=related

Καλό και ήρεμο Σαββατόβραδο.

Ανώνυμος είπε...

..πολύ ομοροφο το όνειρο..και ίσως να μην είναιτόσο μακρινό, θαρθει η στιγμή που η εργατική τάξη θα μάθει και τότε θα ενωθεί για τα συμφεροντά της..
.το χρώμα και ο παλμός που είχε πάντως η αφήγηση σου μου θύμισε κάτι απο το Ίστορίες απο την Ιταλία'

Οικοδόμος είπε...

Καλημέρα Φάρε.
Να βρούμε μια ημερομηνία βρε αδερφέ, κενή από "υποχρεώσεις" και να απεργήσουμε, όχι όποτε θέλει ο καθένας... Το βόλεμα των εκατομμυρίων εαυτούληδων, συνυπεύθυνο για όσα ζούμε σήμερα.
Μου άρεσε όπως συμπλήρωσες τον τίτλο της ανάρτησης.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

Σοφία καλημέρα.
Κάτι μου λέει -ακόμα- πως μπορούν οι ονειροπόλοι να αλλάξουν τον κόσμο. Άλλωστε, όλα από ένα όνειρο δεν ξεκινούν;
Ευχαριστώ για την αφιέρωση.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

Καλημέρα Manuel Harper.
Θα έρθει η στιγμή, έχεις δίκιο. Ούτε ξέρω πότε, μα θα έρθει, γιατί θα την φέρουμε εμείς με σκληρή προσπάθεια και αγώνα.
"Ιστορίες από την Ιταλία" είπες; Πρόκειται για βιβλίο;
Καλή δύναμη!

dimitris είπε...

Οικοδομε καλησπερα, οι ναυτεργατες ειναι ζυμωμενοι με αρμυρα, στην δουλεια τους παλευουν καθε ημερα, με τα στοιχεια της φυσης, κουμανταρουν χιλιαδες αλογα των μηχανων, μανουβραρουν χιλιαδες τοννους των καραβιων, βοηθουν χιλιαδες ανθρωπων σε δυσκολες καιρικες συνθηκες, εχουν σωσει ανθρωπινες ζωες, με κινδυνο της δικης τους, οταν κροσαρουν πελαγη με δυναμη ανεμου 10+ μποφωρ.

Τουλαχιστον το μινιμουμ που τους πρεπει ειναι η ευγενεια.

Αλλα οταν στις υπουργικες καρεκλες καθονται αμαθοι κ...., τοτε...

μαχαιρης είπε...

Καταλαβα..
Ειχα αφησει το..Διαστημοπλοιο ξεκλειδωτο...Απο την παρελαση...Και το πηρες, κι εκανες ταξιδακι...!!
Το ιδιο προβλημα εχουμε εδω εμεις με το ΧΥΤΑ...!!
Αμα κλεινει ο ΧΥΤΑ...
Θα περασουμε γιορτες, με σκουπιδια...!!
Θα ερθουν οι τουριστες, να δουνε τη βρωμα...Και να μας..Σιχαθουνε...!!
Θα κολλησουμε αρρωστιες, και θα πεθανουμε απο..Χολερα...!!
Θα γεμισουν τα σπιτια μας ...Ποντικια...!!
..Κατσαριδες...Φιδια..!!

Ετσι λοιπον Εγινανε οι "εχθροι του λαου" οι σκουπιδιαρεοι...!!

faros είπε...

Καλή δύναμη σε ΟΛΟΥΣ !

Θα μας χρειαστεί, σίγουρα.
Έχουμε πολύ δουλειά ...

Οικοδόμος είπε...

Καλημέρα Δημήτρη.
Ευγένειααα; Γι' αυτούς (υπουργούς) και τους παρατρεχάμενους, ευγένεια είναι να σπάνε τη μέση τους στους εφοπληστές και τους, άλλους, ομοίους τους.
Αν μπορούσαν, ούτε... τη φωτογραφία των ναυτεργατών δεν θα ήθελαν να δουν!
Αντίθετα, εμείς οι εργάτες, είμαστε πολύ "ευγενικοί" μαζί τους (κεφάλαιο και κυβέρνηση) και αυτό πρέπει να το... κοιτάξουμε. Είναι ανησυχητικό! Να το "διορθώσουμε".
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

Συνάδελφε καλημέρα.
Είχες... τα κλειδιά επάνω, τι να ΄κανα;
Σύντομο το "ταξιδάκι" φίλε, σύντομο, γρήγορα επιστροφή στην "πραγματικότητα".
Θα καταλάβει κάποια μέρα ο λαός ποιοι είναι οι πραγματικοί εχθροί του...
Καλή δύναμη!

Scorpion49 είπε...

…ενός ιδεολόγου-μαχητή.
Δεκαετίες τώρα η άρχουσα τάξη προσπαθεί μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού να καταφέρει την πολυπόθητη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος.
Φίλε οικοδόμε είμαι σίγουρος ότι το ίδιο όνειρο βλέπουν χιλιάδες έλληνες εργαζόμενοι. Μέσα από τον απεργιακό τους αγώνα διεκδικούν τα αυτονόητα, όπως τα αυτονόητα διεκδικούν και οι αγρότες της Κρήτης, δηλαδή να μη σαπίζουν τα προϊόντα τους όταν οι ναυτεργάτες κάνουν απεργία, αλλά το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο. Αλήθεια δεν άκουσα κανένα εκπρόσωπο των ξενοδόχων να πει κάτι για την απεργία των γερμανών υπαλλήλων της αεροπορικής εταιρίας Lufthansa οι οποίοι διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς τους, αλλά παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις διεθνείς πτήσεις. Έχουν αναγάγει όμως την απεργία ως ελληνικό φαινόμενο, και τους εργαζόμενους ως εκβιαστές και τεμπέληδες.
Καιρός λοιπόν να γίνει το όνειρο του φίλου Οικοδόμου πραγματικότητα, και τότε η Ελλάδα θα έλθει στα ίσια της, θα βρει τα ζύγια της!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Τα ενάρετα κανάλια των εφοπλιστάδων και οι έντιμες εφημερίδες τους, αυτοί να ορίσουν την ημερομηνία της απεργίας και όχι οι ανήθικοι ναυτεργάτες.

Ρε ουστττττττ, που σας έπιασε τάχατες η ευαισθησία για τους αγρότες και το λαό. Εσείς που τον βυθίσατε στην ανέχεια και την εξαθλίωση, ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!