Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ξεδιάντροπη στήριξη της κυβέρνησης στον Μάνεση. Νέες εκδηλώσεις αλληλεγγύης του λαού προς τους απεργούς χαλυβουργούς


Την τεράστια σημασία που έχει ο σκληρός αγώνας των χαλυβουργών επιβεβαίωσε η χτεσινή συνάντηση που είχε το σωματείο με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος αναλαμβάνοντας ρόλο μεσάζοντα αναπαρήγαγε τους εκβιασμούς της εργοδοσίας για κλείσιμο του εργοστασίου.

Στη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι ταγμένη στο πλευρό της εργοδοσίας, αναδεικνύοντας έτσι ότι η κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στους αδίστακτους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους είναι μονόδρομος όχι μόνο για τους χαλυβουργούς, αλλά συνολικά για την εργατική τάξη.

Ο υπουργός λειτούργησε ουσιαστικά ως μεσάζοντας του Μάνεση, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Είπε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι είχε επικοινωνία με τον βιομήχανο για να τους μεταφέρει στη συνέχεια τις γνωστές απειλές του Μάνεση για ...κλείσιμο του εργοστασίου, προτρέποντας τους εργαζόμενους να σπάσουν την απεργία. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι θα προκαλέσει και κυβερνητική σύσκεψη για να δουν τι θα κάνουν με το ... κλειστό εργοστάσιο.

Τη νέα πρόκληση της κυβέρνησης γιγαντώνει η πρόσφατη απόφασή της να εξασφαλίσει άδεια στο Μάνεση για κατασκευή λιμανιού στον κόλπο της Ελευσίνας, ώστε να διευκολύνουν τα επιχειρηματικά του σχέδια την ώρα που αξιώνει προκλητικά φτηνό εργατικό κόστος. Το σωματείο κατήγγειλε ανοιχτά τον υπουργό Εργασίας ότι κάνει πλάτες στην εργοδοσία και διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τον περήφανο αγώνα που δίνουν.

Την Κυριακή, η σύσκεψη με τα σωματεία του Μετάλλου

Η στάση της κυβέρνησης δεν προκαλεί βέβαια έκπληξη, αφού είναι αυτή που τις απαιτήσεις του Μάνεση φρόντισε να τις κάνει νόμο προς όφελος όλων των μεγαλοεργοδοτών. Δικαιώνεται η περήφανη επιλογή των χαλυβουργών να μη σκύψουν το κεφάλι, να κλιμακώσουν τον αγώνα τους που σήμερα συμπληρώνει 129 ημέρες απεργίας.

Στα πλαίσια αυτά, το σωματείο των χαλυβουργών έχει απευθύνει πλατύ κάλεσμα στα σωματεία του μετάλλου όλης της χώρας να συμμετέχουν σε Πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 11 Μαρτίου στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, για να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και των βιομηχάνων και να οργανώσουν την πάλη τους συνολικά στον κλάδο.

Ετσι, σήμερα, οι απεργοί χαλυβουργοί θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Ελευσίνα στις 9 π.μ. που διοργανώνει η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ ενάντια στη μείωση του επιδόματος ανεργίας. Την επόμενη ημέρα Πέμπτη 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, θα συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση που διοργανώνει η Επιτροπή Γυναικών χαλυβουργών στο κέντρο της Αθήνας, με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή. Μαζί με τις γυναίκες τους θα απαιτήσουν από την κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα στήριξης των οικογενειών των απεργών.

Δυναμώνει καθημερινά η αλληλεγγύη

Την ίδια στιγμή, ασταμάτητη συνεχίζεται η έκφραση αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς και στον περήφανο αγώνα που δίνουν. Υπενθυμίζουμε ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η οικονομική εξόρμηση για τη στήριξη των χαλυβουργών που εξήγγειλε το ΠΑΜΕ και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μάρτη με διακίνηση κουπονιών και κατάθεση χρημάτων στο λογαριασμό: 146/762521-91 στην ΕΤΕ.

Τη Δευτέρα το βράδυ, στο πλευρό τους βρέθηκαν μέλη της θεατρικής ομάδας «Εκτός Σχεδίου» και παρέδωσαν 350 ευρών οικονομική ενίσχυση και προσκλήσεις για την παράστασή τους «Ο θείος Πάπαρος», που παρουσιάζουν κάθε Σάββατο και Κυριακή, στο χώρο των Εργατικών Κατοικιών Γεροβουνού, στο Καματερό. Στο πλευρό των χαλυβουργών βρέθηκαν και γυναίκες - μέλη της ομάδα της ΟΓΕ Σεπολίων, Κολωνού, Πετραλώνων και παρέδωσαν τρόφιμα και οικονομική ενίσχυση.

Συναυλία αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου την Παρασκευή 9 Μάρτη στις 7 μ.μ. στον ΟΡΦΕΑ.

Η Ομάδα Γυναικών Ωρωπού διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης, την Κυριακή 11 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στο πνευματικό κέντρο Νέων Παλατιών με προβολή DVD με τις πρώτες 100 ημέρες της απεργίας. Την εμπειρία του απεργιακού αγώνα θα μεταφέρει σύζυγος απεργού χαλυβουργού και μέλος της ΟΓΕ.

Εκδήλωση ταξικής αλληλεγγύης και οικονομικής στήριξης στους απεργούς χαλυβουργούς οργανώνει στις 13 Μάρτη, στις 7 μ.μ., και το Εργατικό Κάντρο Λάρισας. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία του σωματείου χαλυβουργών, ενώ θα υπάρχει και μουσικό πρόγραμμα - αφιέρωμα στον αγώνα τους.

Συλλογή τροφίμων και χρημάτων ξεκίνησε η ΠΑΣΕΒΕ Λαμίας από την περασμένη Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή. Η συγκέντρωση της ενίσχυσης γίνεται στο Σύλλογο Υδραυλικών (Παλαιολόγου και Αλκιβιάδου 2) από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα.

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης προσφέρει 750 ευρώ ενίσχυση στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών, ως δεύτερη δόση. Μέσω του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Σολομωνίδης προσφέρει 50 ευρώ ενίσχυση στους χαλυβουργούς. (Ριζοσπάστης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: