Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Θέλουν να απαγορεύσουν τις... χειραψίες (!!!) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, για να μην «προσβληθούν από μικρόβια» οι Βρετανοί αθλητές!

Η αφίσα των Ολυμπιακών του 1936 
στο Βερολίνο με αναφορές στην 
...αρία φυλή αποτέλεσε από τα 
πρώτα ρατσιστικά περιστατικά 
στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Κάτι λιγότερο από 100 ημέρες πριν από την έναρξη των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, μια είδηση είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες μέρες, κάνοντας ιδιαίτερη αίσθηση, προκαλώντας αρνητικά συμπεράσματα αλλά κυρίως φανέρωσε το τοπίο που κρύβεται πίσω από την πολυτελή βιτρίνα. Η είδηση αφορούσε τους...φόβους της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής για την υγεία των αθλητών (!) και τις συμβουλές της για το τι να προσέχουν. Και, βέβαια, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν από τους γιατρούς της Βρετανικής Επιτροπής αυτό που πρέπει να προσέχουν οι Βρετανοί αθλητές είναι απλά ...οι άλλοι αθλητές! Σύμφωνα, λοιπόν, με τις επίσημες δηλώσεις, η Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή φοβάται τόσο πολύ μήπως οι αθλητές της προσβληθούν από μικρόβια και χάσουν αγώνες που προχώρησε σε οδηγία βάσει της οποίας καλεί τους Αγγλους συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς να... αποφεύγουν τις χειραψίες με συναθλητές τους!!! Οδηγία που κάθε άλλο παρά ιατρική μπορεί να θεωρηθεί...αλλά αντίθετα κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ρατσιστική που παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές.

Απαγορεύονται οι χειραψίες

Το όλο θέμα ξεκίνησε έπειτα από ενημέρωση που είχε μια ομάδα δημοσιογράφων από τον επικεφαλής γιατρό της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ιαν Μακάρντι, ο οποίος επισήμανε ότι το περιβάλλον στο Ολυμπιακό Χωριό «θα μπορούσε να γίνει πολύ εχθρικό σε λοιμώξεις» και συμπλήρωσε «ότι η απαγόρευση της χειραψίας δεν είναι και τόσο κακό πράγμα». «Εάν υπάρχει λόγος, ναι. Θεωρώ ότι δεν είναι και τόσο κακό να παίρνεις τα μέτρα σου. Το δύσκολο θα είναι για κάποιον να βρεθεί στην υποδοχή και να πρέπει να χαιρετήσει 20 ανθρώπους που δεν έχει δει ποτέ στη ζωή του και θα κληθεί να τους σφίξει το χέρι»... ήταν χαρακτηριστικά η δήλωσή του.

Παράλληλα, σε υπερβολικούς τόνους, όσον αφορά την καθαριότητα, κινείται και η σχετική ανακοίνωση της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία συμβουλεύει τους αθλητές να πλένουν τακτικά τα χέρια τους και να χρησιμοποιούν αντιβακτηριακό αφρό για απολύμανση. Παράλληλα, ο υπεύθυνος της ποδηλατικής ομάδας, Ντέιβ Μπρέιλσφορντ όπως και ο διευθυντής της BOA (σ.σ. British Olympic Association) σερ Κλάιβ Γούντγιαρντ είναι μεταξύ αυτών που προτείνουν τη χρήση αντιβακτηριακών σπρέι, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης ιώσεων στους αθλητές και το υπόλοιπο προσωπικό.

Σύμφωνα με τη λογική των Αγγλων γιατρών τέτοιες σκηνές 
αποτελούν...πηγή κινδύνων

Αντιδράσεις και ...κωλοτούμπα

Από τα πρώτα σχόλια... δυσαρέσκειας ήταν αυτό της Λιζ Γουάιζ, της επιτροπής «DeBrett», η οποία αφορά στη διατήρηση του... εθιμοτυπικού της Αγγλίας. «Η χειραψία αποτελεί τον καθιερωμένο αγγλικό χαιρετισμό», είπε αρχικά για να συμπληρώσει: «Είναι λυπηρό οι άνθρωποι να ανησυχούν μήπως κολλήσουν αρρώστιες από τη χειραψία». Από την πλευρά του, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Πεκίνου, Ζακ Πουρκέις τόνισε στο διαδίκτυο «λίγο το νόημα εκτός κι αν πρέπει να τρέχεις γύρω - γύρω με το απολυμαντικό στα χέρια για κάθε επιφάνεια που ακουμπάς». Επειτα από όλα αυτά, η Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή αναγκάστηκε να ανασκευάσει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για να ξεκαθαρίσουμε: δώστε τα χέρια, χρησιμοποιήστε αφρό χεριών, πλύνετε τα χέρια σας, μειώστε τον κίνδυνο να κολλήσετε κάτι. Είναι απλή λογική»... ωστόσο μάλλον δεν έπεισε.

Παλιά ιστορία...

Τα όσα προκάλεσαν οι γιατροί της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής πέρα από ένα απλό ατόπημα που προσπάθησαν μετέπειτα να παρουσιάσουν δείχνει και με τον καλύτερο τρόπο το τι απόψεις και αντιλήψεις κρύβονται πίσω από τη βιτρίνα των βαρύγδουπων δηλώσεων περί «αδελφοποίησης των Λαών» «παγκόσμιου ραντεβού των χωρών» και όσα κατά καιρούς έχουν ειπωθεί από τους αρμοδίους και υπεύθυνους για να διαφημίσουν τη διοργάνωση που δεν αποτελεί τίποτα άλλο από ένα πανηγύρι των χορηγών.

Μιας διοργάνωσης που αρκετές φορές αποτέλεσε αντικείμενο εκμετάλλευσης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα ακόμα και αυτά που αφορούν την προπαγάνδα του φασισμού και των ρατσιστικών απόψεων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου όταν ο Χίτλερ και οι Ναζί βρήκαν την ευκαιρία να προπαγανδίσουν τις θεωρείς περί «αρίας φυλής» με τον έγχρωμο δρομέα Τζέσε Οουενς παρά τις επιτυχίες του (4 μετάλλια) να υφίσταται ρατσιστικό πόλεμο. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι, για το πλέον πετυχημένο πρόσωπο της διοργάνωσης, ο ρατσιστικός πόλεμος συνεχίστηκε και στην ίδια του τη χώρα, αφού, πάρα τις επιτυχίες που σημείωσε, το βραβείο του αθλητή της χρονιάς στις ΗΠΑ (που αντικειμενικά το δικαιούταν) δόθηκε σε λευκό αθλητή.

Και στο βάθος το κέρδος

Ωστόσο, εκτός των επικίνδυνων ρατσιστικών μονοπατιών η ιστορία με τις ιατρικές συμβουλές κρύβει και μια άλλη πτυχή. Στις δικαιολογίες που ακούστηκαν το διάστημα που ακολούθησε από τους υπεύθυνους κάποιες από αυτές είχαν μια...ιδιαίτερη αξία. Οπως για παράδειγμα αυτή που ακούστηκε ότι όλα έγιναν (έστω και σε υπερβολικό τόνο, όπως είπαν οι αρμόδιοι) προκειμένου να προστατευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η υγεία των Βρετανών αθλητών. Αιτία; Η πρόθεση των οικοδεσποτών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να τηρήσουν την παράδοση της καλής παρουσίας των διοργανωτών όσον αφορά τη συγκομιδή διακρίσεων μεταλλίων κ.τ.λ. Ο στόχος προφανής. Τα κέρδη που κρύβονται πίσω από όλα αυτά και προέρχονται από τους χορηγούς, τα πριμ, τις πολυεθνικές, τις διαφημίσεις... Κέρδη που για τη διοργανώτρια χώρα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα... Και για να έρθουν θα πρέπει να προστατευτούν όλες οι προϋποθέσεις, όπως π.χ. η υγεία των αθλητών ακόμα και με τους πιο εξωφρενικούς τρόπους ακόμα και εάν πρέπει να κυκλοφορούν με...στολές αποστείρωσης. (Ριζοσπάστης)

12 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

Δεν περιμενω κατι καλυτερο..Απο αυτους που...Απομονωμενοι στο νησακι τους...
Διδασκουν κουνωντας το δαχτυλο, τους υπολοιπους υρωπαιους...
Για ολα...
Οι "επιτυχημενοι" χωροφυλακες, των, περαν του Ατλαντικου αφεντικων τους...!!
Η "μικροβιοφοβια"
Ειναι διαδεδομενη ψυχικη νοσος, προαγγελλος της ψυχωσης...!!
Εκεινων που "κολλημενοι" στις ρατσιστικες τους αγκυλωσεις...
Νομιζουν οτι η Ολυμπιακη ιδεα...
Δεν ειναι παρα...Συλλογη μεταλλιων...
Και προμοσιον, για τους χορηγους...!!

kariatida62 είπε...

Α!!!! Εκτός απο αδελφάρες είναι Και υποχόνδριοι! Α!!!ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΑ!
Οι καυμένοι, για λύπηση είναι....

dimitris είπε...

Οικοδομε καλημερα, ''ολυμπιακοι αγωνες'', ''αδελφοσυνη των λαων'', ''ολυμπιακο ιδεωδες'', κ.λ.π, το σιγουρο ειναι οτι με τετοια μυαλα..............η coca cola παει με ολα...

dimitris είπε...

kariatida62 καλημερα, τον εβγαλες τον....................'μισανδρισμο σου', ωραια ορολογια, παλι καλα που δεν ''ειπες'', τιποτα οπως...........πα,πα,πα...

Οικοδόμος είπε...

Είναι πολλά τα λεφτά... μαχαίρη...
Καλησπέρα φίλε, καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

kariatida62 καλησπέρα.
Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα, λέει ο λαός... ο ελληνικός.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

Είναι πολλά τα λεφτά... Δημήτρη...
Καλησπέρα φίλε, καλή δύναμη!

υγ. Άσε το κορίτσι να τα πει όπως τα νιώθει!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Να τους απαγορεύσουν να χαιρετούν δια χειραψίας "κομμουνιστάς αθλητάς".
Δια να μην... μολυνθούν!

Scorpion49 είπε...

Να τους βάλουν σε γυάλα, και μετά την έξοδό τους για το αγώνισμα να τους ψεκάζουν κάθε δέκα δεύτερα.
Αλλά με τόσους ψεκασμούς θα έχουμε πρόβλημα με την τρύπα του όζοντος. Ας τρέξουν φορώντας τις γυάλες τους! Τι άλλο θα ακούσουμε σε τούτη τη ζωή.
– Marketing -

Οικοδόμος είπε...

ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΙΣ!

Οικοδόμος είπε...

...και βέβαια, μακριά από... Κουβανούς αθλητές!!!

Ανώνυμος είπε...

Πάντως αυτό το "έγχρωμος" εδώ μου κάθεται..Μαύρος ήταν ο άνθρωπος,όχι SONY prisma..Κάποιοι είναι "μαύροι",άλλοι "κόκκινοι",άλλοι "άσπροι"..Δεν είναι προσβλητικό αυτό...



Ασόβαρος