Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ο νόμος 4000 και το σύγχρονο κούρεμα


Από την διαπόμπευση των τεντιμπόηδων στην Αθήνα του 1958 στα γιαουρτώματα πολιτικών και τραγουδιστών και από την κουρά εν χρώ στο κούρεμα του χρέους.

Ο Nόμος 4000 ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1958 και ήταν ο νόμος που καθόριζε την αντιμετώπιση των νεαρών ταραχοποιών, που ήταν γνωστοί ως τεντιμπόις.

Είναι η εποχή, που στην Ελλάδα ανθεί το γιαούρτωμα και το αθώο γιαουρτάκι έχει μπει στα σχολεία και γίνεται ο φόβος και ο τρόμος για τους καθηγητές. Το κράτος για να αντιμετωπίσει την «αποθράσυνση» των νεαρών εισαγάγει το νόμο 4000 «επί τεντυμποϋσμού» με σκοπό να αναχαιτιστεί η «ιδιάζουσα θρασύτητα και προκλητικότητα έναντι της κοινωνίας».

Η αστυνομία έπιανε  όσους νεαρούς έριχναν γιαούρτι ή φρούτα σε ηλικιωμένους και γυναίκες και τους οδηγούσε στο κρατητήριο, όπου γινόταν σε αυτούς κούρεμα με την ψιλή και τους έσκιζαν τα ρεβέρ από τα παντελόνια τους.

Ο Νόμος 4000 άρχισε να εφαρμόζεται στις 3 Σεπτεμβρίου του 1958, όταν τέσσερις νεαροί που είχαν προβεί σε πράξεις εξύβρισης, διαπομπεύτηκαν στους δρόμους της Αθήνας, κουρεμένοι σύρριζα και δεμένοι με χειροπέδες, εικόνες που πέρασε στην μεγάλη οθόνη ο Γιάννης Δαλιανίδης μέσω της ομώνυμης κινηματογραφικής ταινίας.

Ο μετέπειτα διοικητής της ΕΣΑ, συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς, αποκαλούσε τους τεντιμπόηδες, «άπλυτους μακρυμάλληδες», «διακονιάρηδες και αποδιοπομπαίους» και όπως έλεγε, ο σκοπός δεν ήταν να τους κόψει τα μαλλιά αλλά «να τους κόψω την νοοτροπίαν, ήτις είναι καταστρεπτική δι’ αυτούς και διά την Ελλάδα».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Νόμος 4000 καταργήθηκε το 1983 και σύμφωνα με τα Αστυνομικά Χρονικά η τελευταία φορά που εφαρμόστηκε ήταν το 1981.

Σήμερα τα γιαούρτια επανέρχονται στην μόδα και στην θέση των καθηγητών της δεκαετίας του 50 βρίσκονται βουλευτές και εσχάτως ο Γιώργος Νταλάρας. Το θέμα της ανεξέλεγκτης κοινωνικής επιθετικότητας παίρνει ανησυχητικές για το πολιτικό σύστημα διαστάσεις και είναι αρκετοί πλέον οι υπουργοί που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου. Με κούρεμα πάντως δεν μπορεί η κυβέρνηση να απειλήσει τους σύγχρονους τεντιμπόηδες, αφού πρόλαβε και μας κούρεψε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με γειά μας.

6 σχόλια:

Διαχειριστής είπε...

Χαχαχα, καλό! Ζούμε ξανά τις ένδοξες μέρες των δεκαετιών 50 -60. Έρχεται και η βία και νοθεία των εκλογών, όπως είπε και η Παπαρήγα στο Πάντειο, που εύχομαι να μην επιβεβαιωθεί.

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα κ.κ.
Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και το κυριότερο, να μην παρασυρόμαστε από διάφορες "προκλήσεις". Θα ακούσουμε και θα δούμε πολλά μέχρι τις εκλογές. Επαγρύπνηση, περιφρούρηση, αποφασιστικότητα, πάλη.
Καλή δύναμη!

zeidoron dtsoukas είπε...

Μιας και γράφεις για το νόμο περί "τεντυμποϋσμού" φίλε Οικοδόμε θα σε πάω ακόμα πιο πίσω στα 1890-1900 με τους κουτσαβάκηδες στην Αθήνα και τον τότε διευθυντή της Αστυνομίας Μπαραϊρακτάρη!Να διαβάσεις το βιβλίο του δημοσιογράφου Τάσου Κοντoγιαννίδη,"Μπαϊρακτάρης πολιτικοί και κουτσαβάκηδες",απίστευτες ιστορίες,τους έκοβε το μανίκι,το μουστάκι και τους περιέφερε στο κέντρο για να τους ρεζιλέψει.Αλλά και φοβερή διαπλοκή με τους τότε πολιτικούς!Ολα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν!
Καλό βράδυ.

Οικοδόμος είπε...

Καλημέρα Δημήτρη.
Έχει μείνει στην ιστορία ο Μπαϊρακτάρης για τη δράση του.
Ακουστά είχα το βιβλίο, ενδιαφέρον θέμα, θα το βάλω στο πρόγραμμα. Ευχαριστώ.
Καλή δύναμη!

Scorpion49 είπε...

Συμπλήρωνα τα εννέα όταν ο Κων/νος εφάρμοσε το νόμο 4000. Θυμάμαι το θόρυβο που είχε γίνει τότε, και τις απειλές που δέχονταν οι νέοι, ακόμα και όταν υπήρχε υποψία παραβατικότητας. Υπήρξαν βέβαια και περιπτώσεις κατάχρησης του νόμου και ο νοών…. νοείτω .
Παιδιά λυπηθείτε τα γιαουρτάκια, δεν είναι για τα μούτρα τους, περάστε καμιά βόλτα κι’ από τις στάνες, τους στάβλους, κ.λπ, θα βρείτε κατάλληλα κεράσματα για την αφεντιά τους.
Όχι, αστειεύομαι, δεν είναι κατά την άποψή μου ο ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης, είναι προτιμότερο να καλέσουμε το Σαμαρά (ξέρετε εκείνο το χαχαχουχα παιδί) να εφαρμόσει στους μνημονιακούς λεβέντες και λεβέντισσες το νόμο 4000-NewVersion, μπας και περάσει λίγο οξυγόνο εις τα ενδότερα (εξαιρούνται οι κουρούπες ).
Άντε, και να περάσουν μετά από την πλατεία Συντάγματος για την καθιερωμένη φάπα μετά της λαϊκής ρήσης: «με γεια σας ρε σωτήρες μας».

Οικοδόμος είπε...

Scorpion49,
τον... Τρύφωνα Σαμαρά θα εννοείς... χαχαχα, δεν παίζεσαι φίλε!
Μου' φτιαξες τη μέρα!
Καλή δύναμη!