Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Απεργία Χαλυβουργών: 115 μέρες. Η οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ, οι «φίλοι» και οι προβοκάτορες…

Η ΗΡΩΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, διανύει ήδη την 115η μέρα. Οι απεργοί συνεχίζουν αποφασισμένοι τον αγώνα κόντρα στο χρόνο, το βαρύ χειμώνα, την ανέχεια και τις διάφορες… «προκλήσεις»  που εμφανίζονται, τώρα τελευταία, σαν τυχαία περιστατικά, όπως αυτό με την επίσκεψη «αλληλεγγύης» των… λεβεντόπαιδων της Χρυσής Αυγής.

Οι καιροί είναι πονηροί και δεν χωράνε εφησυχασμοί.   Οι προκλήσεις θα κλιμακώνονται όσο θα κλιμακώνεται και ο αγώνας των ΗΡΩΩΝ της τάξης μας, χαλυβουργών. Η εργοδοσία, οι σύμμαχοι και υποστηρικτές της, έχουν λυσάξει και  «παίζουν» όλο και πιο βρώμικα. Οφείλουμε όλοι εμείς που νοιαζόμαστε και στηρίζουμε πραγματικά την απεργία τους, να είμαστε προσεκτικοί, να αποφεύγουμε κακοτοπιές και παγίδες που μας στήνουν διάφοροι «φίλοι» του αγώνα των απεργών. Να ξεσκεπάζουμε προβοκάτσιες και να καυτηριάζουμε κάθε τι που πηγαίνει κόντρα στα συμφέροντά τους και στο συμφέρον της τάξης μας.

Το ταξικό μας χρέος είναι η ακόμα πιο έμπρακτη ενίσχυση των απεργών, στην κατεύθυνση της υιοθέτησης από το σύνολο της εργατικής τάξης των αιτημάτων τους, στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας μεγάλης και ενιαίας «Χαλυβουργίας» απ’ σ’ άκρη της χώρας. Η υλική ενίσχυση των απεργών προέχει ως ένα επείγον ζήτημα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το ΠΑΜΕ εξήγγειλε μεγάλη οικονομική εξόρμηση και καλεί με ανακοίνωσή του:

«Ξεκινάει η οικονομική εξόρμηση που εξήγγειλε το ΠΑΜΕ στις 9 του Φλεβάρη για την ενίσχυση των χαλυβουργών. Για πάνω από 100 μέρες οι εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας δίνουν μια σκληρή μάχη, μάχη που αφορά όλη την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Εσπασαν το φόβο και την τρομοκρατία, την απειλή της πείνας. Ακολουθούν το δρόμο που θα ήθελαν να έχουν ακολουθήσει πολλοί περισσότεροι.

Χρειάζεται νέο κύμα αλληλεγγύης κυρίως με οικονομική στήριξη. Είναι χρέος κάθε εργάτη, άνεργου, φτωχού μεροκαματιάρη, της νεολαίας και των γυναικών, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς. Είναι χρέος όλου του λαού απέναντι στα παιδιά του. ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΠΟΝΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ
Οι φορείς που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΕΒΕ, στο ΜΑΣ, στην ΟΓΕ και στην ΠΑΣΥ, οι λαϊκές επιτροπές να πρωτοστατήσουν για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης.

Το κάθε ΔΣ του σωματείου, ο κάθε συνδυασμός που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, η κάθε σωματειακή επιτροπή να χρεώσει εργάτες και εργάτριες που θα διακινούν τα κουπόνια. Να απευθυνθούμε πλατιά στον εργατόκοσμο, σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά, σχολειό και πολυκατοικία, η νίκη των χαλυβουργών θα είναι νίκη όλων των εργατών. Η διάρκεια της εξόρμησης θα είναι μέχρι : 31 ΜΑΡΤΗ
Λογαριασμός κατάθεσης : 146/762521-91 στην ΕΤΕ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ.
ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»

Σχετικά με την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες  με «Χρυσή Αυγή», φίλους, «φίλους» , αλλά και προβοκάτορες του αγώνα των χαλυβουργών, που δεν περιορίστηκαν μόνο σ’ αυτούς αλλά προχώρησαν κι εναντίον του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, ένα σημείωμα που δημοσιεύτηκε στο Ριζοσπάστη, είναι διαφωτιστικό:

Οι «φίλοι» των χαλυβουργών και πώς προβοκάρουν

Συνεχίζεται η προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και των απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Προβοκάτσια που ξεκίνησε η «Χρυσή Αυγή», που φόρεσε τη μάσκα του προστάτη των εργαζομένων και πήγε στον Ασπρόπυργο δήθεν για συμπαράσταση στους χαλυβουργούς. Φαίνεται, όμως, πως με αφορμή αυτήν την κίνηση, μετά από αυτήν, ανέλαβαν δράση και συνεχίζουν την προβοκάτσια μέχρι και σήμερα, διάφοροι άλλοι που εμφανίζονται και αυτοί ως προστάτες των εργαζομένων. 

Πρόκειται για εκείνους, που από τις αρχές κιόλας του αγώνα των χαλυβουργών μιλούσαν για «περιχαράκωση και απομόνωση» (ΑΥΓΗ - ΣΥΡΙΖΑ) και για «απεργία σε τέλμα» (ΚΟΝΤΡΑ - λεγόμενοι αντεξουσιαστές). Θυμίζουμε ότι όταν έγραφαν αυτά τα ωραία - τη στιγμή που ξεκινούσε να φουντώνει ο απεργιακός αγώνας και το κύμα ταξικής αλληλεγγύης προς τους απεργούς - η «Χρυσή Αυγή» καλούσε τους χαλυβουργούς να δεχτούν όσα ζητούσε ο Μάνεσης και να γυρίσουν στο χαλυβουργείο με σκυμμένο το κεφάλι. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος...

Να λοιπόν που και πάλι λειτουργούν με παράλληλη πορεία. Ας δούμε τι λένε επιγραμματικά σε διάφορα blogs στο διαδίκτυο μετά την προβοκάτσια της «Χρυσής Αυγής»: Οτι «ο Περισσός μπάζει μαχαιροβγάλτες στο εργατικό κίνημα». Οτι «ΠΑΜΕ και ΚΚΕ καλωσόρισαν τους Χρυσαυγίτες στη Χαλυβουργία». Οτι «το ΚΚΕ κάνει αβάντα στη Χρυσή Αυγή». Ακόμα, δεν παραλείπουν να συκοφαντήσουν και να ρίξουν λάσπη στη διοίκηση του σωματείου και τον πρόεδρό του Γ. Σιφωνιό. Και βέβαια επειδή δε λείπει ο Μάρτης απ' τη Σαρακοστή, χτες, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΥΓΗ έχει τον εξής τίτλο σε σχετικό σχόλιο: «Πάμε Χρυσή Αυγή;». Θέλει έτσι να δημιουργήσει άθλιους συνειρμούς και να συνδέσει το ΠΑΜΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με τους εχθρούς των εργατών, τη Χρυσή Αυγή που πολεμά, μαζί με τα αφεντικά, ενάντια στις εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις.

Ομως, ιδιαίτερα σοβαρές και αποκαλυπτικές των προθέσεων που έχουν οι δήθεν φίλοι που νοιάζονται για τους χαλυβουργούς (ως εκ θαύματος αυτή η ευαισθησία για το καλό των απεργών εκδηλώθηκε μετά την 111η μέρα απεργίας και επειδή πήγαν εκεί οι Χρυσαυγίτες) είναι κάποιες ανώνυμες αναφορές σε διάφορα blogs που ζητούν ακόμα και να σταματήσει η ταξική αλληλεγγύη προς τους απεργούς που μετρούν σήμερα 115 μέρες απεργίας και συνεχίζουν τον αγώνα τους. Ολοι αυτοί που τα λένε και τα γράφουν αυτά από την αρχή του αγώνα των χαλυβουργών είχαν στόχο να χτυπήσουν αυτό τον αγώνα. Είναι αυτοί που υπονομεύουν κάθε αγώνα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. 

Αξιοποιούν τώρα την προβοκάτσια της Χρυσής Αυγής για να χύσουν τη χολή τους ενάντια στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, το σωματείο των χαλυβουργών. Και κυρίως να πλήξουν την ταξική ενότητα του αγώνα των απεργών. Και να μην ξεχνάμε ότι κάποιες δυνάμεις που γράφουν τώρα αυτά τα σχόλια ανώνυμα και επώνυμα, τον Οκτώβρη του 2011 στάθηκαν απέναντι από τον εργατόκοσμο που πλημμύρισε το κέντρο της πόλης και τον χτυπούσαν με μανία για να διαλύσουν την κινητοποίηση. Ολα τα παραπάνω επιβάλλουν ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση για το εργατικό ταξικό κίνημα. Κανέναν εφησυχασμό. 
Να δυναμώσει η ταξική αλληλεγγύη στους χαλυβουργούς. Και να ξέρουν ότι δεν περνάνε αυτά... Οι εργάτες ξέρουν ποιοι είναι οι φίλοι τους και ποιοι οι εχθροί τους...

6 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Και οι επίσημες κυβερνήσεις έσπευδαν να φωτογραφηθούν δίπλα στους ήρωες να εισπράξουν λίγο απο την δόξα τους...
Συνήθως μέσα σ'αυτές υπήρχαν άνθρωποι που τους πολέμησαν λυσσαλέα στο ξεκίνημα τους...
Μη σου κάνει εντύπωση λοιπόν...πολλοί προσπαθούν και θα προσπαθήσουν να καπηλευθούν τον αγώνα των χαλυβουργών...

Νίκος Β. είπε...

Συμφωνώντας με την κατάληξη του προηγούμενου σχολίου (το οποίο όμως επιδέχεται πέραν της μίας ερμηνείες), θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις:

1) Νομίζω ότι δεν επιδέχεται αμφισβήτησης το γεγονός ότι η παρουσία των ναζί στο εργοστάσιο, εντάσσεται στο καλά στημένο παιχνίδι εκβιασμού των χαλυβουργών εργατών από την πλευρά της εργοδοσίας. 4 μήνες είναι αυτοί, άλλωστε.

2) Από όλη αυτήν την ιστορία, ανακύπτει ένα και μοναδικό ερώτημα, στο οποίο δεν μπαίνει κανείς στην διαδικασία να απαντήσει: "Γιατί δόθηκε βήμα στους ναζί και ποιος φέρει την ευθύνη για αυτό;". Σε αυτό το ερώτημα οφείλουμε να απαντήσουμε με ειλικρίνεια και τιμιότητα. Χωρίς αφορισμούς και όχι με στόχο να αποδοθούν ευθύνες σε συγκεκριμένο πολιτικό φορέα. Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι την ευθύνη φέρει ακέραια η διοίκηση του σωματείου.

3) Σαν απόρροια του παραπάνω, νομίζω ότι η ανακοίνωση του σωματείου ή και άλλες ανακοινώσεις και τοποθετήσεις προερχόμενες από το ΚΚΕ, προσπαθούν να απαντήσουν με στρεβλό τρόπο στο συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι άλλο πράγμα να ισχυριστεί κανείς ότι οι χρυσαυγίτες είναι προβοκάτορες και τελείως διαφορετικό στην κατηγορία "προβοκάτορες" να τσουβαλιάζονται μαζί με τους φασίστες και αυτοί που κάνουν κριτική τόσο στο συγκεκριμένο γεγονός, όσο και στην μέχρι τώρα διαχείριση αυτού του μεγαλειώδους απεργιακού αγώνα, από θέση αγωνίας και προβληματισμού για μια μάχη που αφορά σε όλη την εργατική τάξη.

4) Ας τελειώνουμε πια με τα αρρωστημένα φαινόμενα καπηλείας των αγώνων, ας τελειώνουμε πια με τις αντιπαραθέσεις κενές πολιτικού περιεχομένου. Ο αντίπαλος δεν περιμένει εμάς να οργανωθούμε για να προχωρήσει στην επίθεσή του. Η επίθεση στα δικαιώματα και τις ανάγκες της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας είναι εδώ και καιρό εν εξελίξει. Είναι επιτακτικό να απομονωθούν οι λογικές που αντιμετωπίζουν το κίνημα σαν ιδιοκτησία τους, όχι για να βγει κερδισμένη η μία ή η άλλη συνιστώσα της αριστεράς, αλλά γιατί όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε ότι αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά, τόσο το καλύτερο για όλους μας. Ας αρχίσει λοιπόν (έστω και την ύστατη ώρα) η κριτική στην βάση πολιτικών αρχών και η αυτοκριτική.

Scorpion49 είπε...

Αγαπητοί φίλοι,
Οι γνήσιοι εκπρόσωποι του εργατικού κινήματος τόλμησαν ,επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου και της τότε ξεπουλημένης ΓΣΕΕ, να ιδρύσουν το ΠΑΜΕ, ώστε να βγάλουν από το τέλμα και την γενικότερη απραξία το συνδικαλιστικό κίνημα. Είχε διαλυθεί κάθε αγωνιστική διάθεση των σωματείων και το μόνο που κυριαρχούσε ήταν το βόλεμα των συνδικαλιστών. Τότε ήλθε το ΠΑΜΕ και ταρακούνησε τα νερά, σε πολλούς δεν άρεσε η έλευση, μεταξύ αυτών και σε πολλούς βολεμένους αριστεριστές κουλτουριάριδες. Σήμερα αρκετοί από αυτούς δίνουν το δικαίωμα σε μεγάλη μερίδα του λαού να κάνουν σκέψεις, ότι άλλοι βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά και άλλοι σπεύδουν εκ των υστέρων να δρέψουν δάφνες ηρώων. Εγώ λέω, αφήστε τους Χαλυβουργούς να δώσουν τον αγώνα τους έτσι όπως αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας. Ας στηρίξουμε το ΠΑΜΕ στην οικονομική εξόρμηση υπέρ του υπέρτατου αγώνα της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας. Τρικλοποδιές-παγίδες θα υπάρξουν, οι απεργοί θα πέσουν και θα ξανασηκωθούν δυνατότεροι, δε χρειάζεται εμείς να τους σπρώξουμε για να μη σηκωθούν ποτέ, τη βοήθειά μας χρειάζονται. Εξαιρούνται οι πράξεις αποδεδειγμένης προδοσίας.
Εύχομαι καλό βράδυ!

class pride είπε...

Καλά, δεν άλλαξαν και τον συνδικαλιστικό χάρτη. Παράταξη είναι το ΠΑΜΕ, δεν συγκρότησε διαφορετική συνομοσπονδία. Μια χαρά μέσα στην ΓΣΕΕ είναι. Ας κόψει τον ομφάλιο λώρο πρώτα με τον αστικοποιημένο και κρατικό συνδικαλισμό και το συζητάμε. Εκτός κι αν μας ενδιαφέρει η επίπλαστη "ενότητα" του εργατικού κινήματος σε επίπεδο κορυφής...

Όσο για το σχόλιο του Νίκου Β. συμφωνώ απόλυτα. Το έθεσε και χτες κάποιος. Ποιοι έδωσαν το μικρόφωνο στους φασίστες;;;;; οι "δήθεν φίλοι" ;

Ανώνυμος είπε...

Κριμα παντως που τον αγωνα των εργατων τον εχει καπηλευτει το ΠΑΜΕ για ψηφουλάκια.Κριμα..

Ανώνυμος είπε...

μια ζωη αυτο εκανε το κκε. και αν δε μπορει να καπιλευτει καποιον αγωνα τοτε αρχιζει να μιλα για προβοκατωρες κτλ