Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Προετοιμάζεται η απεργία στο Βόλο. Πανεργατικό συλλαλητήριο για τους χαλυβουργούς, σήμερα 6.30 μ.μ. στην πλατεία Πανεπιστημίου

Σύσκεψη των συνδικάτων και των φορέων για το
συλλαλητήριο και την απεργία

Αποφασιστική απάντηση στον βιομήχανο Μάνεση, συνολικά στην αστική τάξη και την κυβέρνησή της, δίνει η εργατική τάξη της Μαγνησίας με μεγάλο συλλαλητήριο που θα γίνει σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται και για την απεργία με βάση αρχικά την απόφαση που έχει πάρει το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» και ήδη συζητείται από τις διοικήσεις των άλλων σωματείων. Στο Βόλο από χτες βρίσκεται και αντιπροσωπεία της διοίκησης του Σωματείου των χαλυβουργών του Ασπροπύργου με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γ. Σιφωνιό, που έδωσε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο μαζί με το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας».

Η κινητοποίηση, που αρχικά ξεκίνησε ως συμπαράσταση στους απεργούς χαλυβουργούς του Ασπροπύργου, έχει πάρει πανεργατικά χαρακτηριστικά, καθώς γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι η επίθεση του Μάνεση στους χαλυβουργούς είναι μέρος της συνολικής επίθεσης του κεφαλαίου που και στη Μαγνησία επιχειρεί να τσακίσει την εργατική τάξη σ' όλους τους εργασιακούς χώρους.

Η συσπείρωση που έχει επιτευχθεί ξεπερνά κάθε προηγούμενο, γεγονός που έχει θορυβήσει τον βιομήχανο Μάνεση αλλά και τα στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που συγκροτούν ενιαίο μηχανισμό ποδηγέτησης των εργατών στην περιοχή. Χτες κυριολεκτικά σκύλιασαν απ' το πρωί στα ραδιόφωνα και τον Τύπο που ελέγχουν, προσπαθώντας να αποτρέψουν τη μαζική λαϊκή συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο. Οπως προσπαθούν να κρατήσουν τους χαλυβουργούς του Βόλου μακριά απ' τους χαλυβουργούς του Ασπροπύργου, έτσι προσπαθούν να στρέψουν και τους εργάτες άλλων χώρων ενάντια στους χαλυβουργούς. Πήραν αποστομωτική απάντηση χτες το απόγευμα όταν δεκάδες συνδικαλιστές από το σύνολο σχεδόν των εργασιακών χώρων πήραν μέρος σε σύσκεψη που οργάνωσε το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου.

Την απόφαση για το σημερινό συλλαλητήριο έχουν πάρει τα σωματεία: Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Σωματείο Καθαριστριών, Σωματείο Τυπογράφων Βόλου, Σωματείο Εργαζομένων στην «Κόκα Κόλα», Σωματείο Εργαζομένων σε Τρόφιμα - Ποτά, Σωματείο Οικοδόμων Σκοπέλου, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας «Ρήγας Βελεστινλής», Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΒ, οι Σύλλογοι Φοιτητών στις Σχολές Δασκάλων και Ειδικής Αγωγής. Το κάλεσμα συνυπογράφουν όλα τα μέλη της διοίκησης της ΕΛΜΕ Μαγνησίας. Συνολικά καλούν στο συλλαλητήριο πάνω από 120 συνδικαλιστές και εκπρόσωποι μαζικών φορέων, ανάμεσά τους 29 πρόεδροι συνδικάτων και άλλων οργανώσεων και 25 εκλεγμένοι σε όργανα της τοπικής διοίκησης.

Από τη συνέντευξη Τύπου

Τόσο στη συνέντευξη όσο και στη σύσκεψη που ακολούθησε ο Γ. Σιφωνιός σημείωσε πως το γεγονός ότι οι χαλυβουργοί έσπασαν το φόβο και κρατάνε όρθιοι 66 μέρες έχει αποτέλεσμα κι άλλοι εργασιακοί χώροι να σηκώνουν κεφάλι. Τόνισε ότι όπως οι βιομήχανοι κρατάνε ενιαία στάση για το χτύπημα των εργατών, έτσι ενιαία πρέπει να είναι και η ταξική απάντηση των εργατών. Κατήγγειλε ότι ο Μάνεσης εκβιάζει για νέα προνόμια από την κυβέρνηση στις πλάτες των εργατών. Αποκάλυψε ότι με τις πλάτες των εργοδοτικών συνδικαλιστών στο Βόλο, οι εργάτες των δύο εργοστασίων σε Βόλο και Βελεστίνο χρησιμοποιούνται ως απεργοσπάστες για να σπάσει η απεργία στον Ασπρόπυργο. Αποκάλυψε επίσης πως παρά τα όσα λέει ο Μάνεσης το γεγονός είναι ότι και οι παραγγελίες του αυξάνονται και τα κέρδη του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, Γ. Ρούσας, σημείωσε:

«Σε πολλές επιχειρήσεις στον κλάδο, εκατοντάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. "Κιολεΐδης", "Στεφάνου", ΜΕΚ, στη ΒΕΚ όπου οι συνάδελφοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Στις βιομηχανίες ΒΜΤΕ και ΚΟΝΤΙ έχει σταματήσει εδώ και καιρό κάθε παραγωγική διαδικασία και η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε δεκάδες εκβιαστικές απολύσεις.

Με άμεσο ή έμμεσο τρόπο επιβάλλονται μειώσεις μισθών, όπως άλλωστε και σε επιχειρήσεις εκτός του κλάδου μετάλλου, όπως ΑΓΕΤ, ΕΥΡΗΚΑ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ κ.λπ. Από 1η του μήνα οι εκβιασμοί και η μείωση τουλάχιστον κατά 20% των μισθών απ' την εργοδοσία θα επιχειρηθεί να γενικευτούν παντού.

Οι απόπειρες να περάσουν την εκ περιτροπής εργασία είναι συνεχείς και γενικεύονται. Είναι πασίγνωστο ότι ο Μάνεσης επιχείρησε να επιβάλει στη "Χαλυβουργία" 5ωρο για μέχρι το Φλεβάρη. Το ότι δεν εφαρμόζεται στα εργοστάσια του Βόλου, οφείλεται ακριβώς στον αγώνα των χαλυβουργών του Ασπρόπυργου».

Ο συνδικαλιστής απηύθυνε ειδικό κάλεσμα σ' όλους τους μεταλλεργάτες του Βόλου σημειώνοντας:

«Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι έρχεται η σειρά μας! Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται "ήσυχος" και "εξασφαλισμένος"! Αν δεν οργανώσουμε σήμερα μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης, αύριο θα είναι πολύ χειρότερα. Να σηκώσουμε ανάστημα, να ξεπεράσουμε το φόβο, να συγκρουστούμε οργανωμένα με την εργοδοτική τρομοκρατία.

Ξεπεράστε το φόβο

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους εργάτες στα άλλα δύο εργοστάσια της "Ελληνικής Χαλυβουργίας" στην περιοχή μας, στο Βόλο και το Βελεστίνο. Τους καλούμε να ξεπεράσουν δισταγμούς, φοβίες και ταλαντεύσεις. Να σταθούν στο πλευρό των συναδέλφων τους στον Ασπρόπυργο. Να διαλέξουν τον τίμιο αγώνα. Αν σήμερα ο Μάνεσης δε μείωσε παραπέρα τα μεροκάματα στα εργοστάσια του Βόλου, αυτό οφείλεται στον αγώνα των χαλυβουργών του Ασπρόπυργου.

Τους καλούμε να κλείσουν τα αυτιά τους στους εκβιασμούς και στην κινδυνολογία που καλλιεργεί ο Μάνεσης και τα τσιράκια του. Βαφτίζει τις απολύσεις που κάνει στον Ασπρόπυργο "αναδιάρθρωση" της εταιρείας και απαιτεί νέα προνόμια απ' την κυβέρνηση για να μεγαλώσει τα κέρδη του.

Εκφράζουμε έμπρακτα την ταξική μας αλληλεγγύη και συμπορευόμαστε αγωνιστικά με τους απεργούς χαλυβουργούς του Ασπρόπυργου!

Ως Συνδικάτο Μετάλλου έχουμε αποφασίσει την κήρυξη 24ωρης απεργίας για όλο τον κλάδο του Μετάλλου στην περιοχή, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα και σε συντονισμό με τους χαλυβουργούς του Ασπρόπυργου!

Τη μέρα της απεργίας, όλα τα εργοστάσια και βιοτεχνίες Μετάλλου, στο Βόλο και στο Βελεστίνο, θα είναι κλειστές!!

Κανείς στη δουλειά, όλοι στον αγώνα!

Η σπίθα που άναψαν οι χαλυβουργοί του Ασπρόπυργου μπορεί και πρέπει να γενικευτεί σ' ένα οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, που θα βάλει φραγμό στα σχέδια των βιομηχάνων, κυβέρνησης και τρόικας να μας αναγκάσουν να δουλεύουμε για ψίχουλα, μισοάνεργοι και χωρίς δικαιώματα».

Μετά τη συνέντευξη άρχισε σύσκεψη συνδικαλιστών και φορέων που συνδιοργανώνουν την κινητοποίηση. Υιοθετήθηκε η πρόταση του Συνδικάτου Μετάλλου για απεργία και από άλλους κλάδους (ήδη δάσκαλοι και καθηγητές δήλωσαν πως θα βάλουν το θέμα στις συνεδριάσεις των συλλόγων τους). (Ριζοσπάστης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: