Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Συνεχίζεται η κατάληψη στο ALTER


«Τηλεόραση» δεν είναι μόνο οι αστέρες μεγαλοδημοσιογράφοι, οι απαστράπτουσες παρουσιάστριες και οι επίχρυσοι τηλεμαϊντανοί. Δεν είναι μόνο όσα «φωτεινά» και «έγχρωμα» βλέπουμε εμείς, στις οθόνες των συσκευών μας, ξαπλωμένοι στους καναπέδες μας. Πίσω από τα εκτυφλωτικά φώτα των προβολέων και τα μακιγιαρισμένα πρόσωπα, αγωνίζονται για το μεροκάματο τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι, και άλλοι, «μικρότεροι» δημοσιογράφοι. Μεροκάματο που  ακόμα κι αν το έχουν δουλέψει, σε κάποιες περιπτώσεις όπως του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, η εργοδοσία αρνείται να τους το καταβάλλει.

Τις τελευταίες μέρες, οι περίπου 650  εργαζόμενοι του καναλιού προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Παράλληλα έχουν καταλάβει τις εγκαταστάσεις του σταθμού, διακόπτοντας τη ροή του τηλεοπτικού προγράμματος. Στις οθόνες των τηλεοράσεών μας βλέπουμε το εξής μήνυμα:

«Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του ALTER δηλώνουν:
Δεν μοιραστήκαμε ποτέ τα όποια κέρδη του σταθμού με τους μετόχους του.
Δεν θα μοιραστούμε ούτε τα χρέη τους.
Δεν είχαμε καμιά συμμετοχή στη διαχείριση της εταιρείας.
Απαιτούμε να καταβληθεί άμεσα στους εργαζόμενους το σύνολο των δεδουλευμένων που τους οφείλεται.
Τέλος πια στην κοροϊδία.
Όχι άλλη ανοχή.»

Σε άλλο μήνυμά τους εύχονται «καλά Χριστούγεννα» και «καλή πρωτοχρονιά».


Καλές γιορτές, δεν θα περάσουν όμως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι (τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, δημοσιογράφοι) και οι οικογένειές τους, αφού παραμένουν απλήρωτοι από 4 ως 10 μήνες, χωρίς να διαφαίνεται άμεσα λύση στο πρόβλημά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζόμενους στο  σταθμό, υπάρχουν συνάδελφοί τους, οι οποίοι μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, έμειναν… άστεγοι, κυριολεκτικά και «φιλοξενούνται» στις εγκαταστάσεις του καναλιού στο Μπουρνάζι.

Όσο κι αν αυτό μας ακούγεται παράξενο, πόσο μπορεί να αντέξει οικονομικά μια οικογένεια όταν ο πατέρας ή η μάνα παραμένουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτοι; Η μόνη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων αυτή τη στιγμή, έρχεται από τα  κλαδικά σωματεία τους. Καμία ανάμιξη στο θέμα από την λαλίστατη κατά τα άλλα ηγεσία του υπουργείου εργασίας. Ο υπουργός Κουτρουμάνης ενώ πιέζει τους απεργούς εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» να αποδεχτούν τον εκβιασμό του βιομήχανου Μάνεση, δεν «πιέζει» την ιδιοκτησία του ALTER (Γιανίκος-Κουρής) να πληρώσει τα χρωστούμενα στους εργαζομένους του καναλιού. Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Το πρόβλημα των εργαζομένων του ALTER δεν είναι μοναδικό. Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι της  Ελευθεροτυπίας από τον Αύγουστο, προβλήματα «ακούγονται» στο STAR, ενώ παρόμοια θέματα προέκυψαν και σε άλλα συγκροτήματα του χώρου, στον οποίο αρκετές εφημερίδες και περιοδικά έχουν κλείσει λόγω της «κρίσης». Η κρίση του συστήματος όμως, διογκώνεται και στο χώρο του Τύπου γενικότερα, όπως σε ολόκληρη την κοινωνία, οδηγώντας όλο και μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων στην ανασφάλεια, την ανεργία και τη φτώχεια. «Δείχνοντάς» τους  ταυτόχρονα όμως, πως ο μόνος δρόμος που υπάρχει σήμερα, είναι αυτός της συστράτευσης όλων των εργαζομένων στον αγώνα για την ανατροπή του.

2 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

Σημερα εγω..Αυριο εσυ...!!!
Πολλοι, θα κανουν τελεταια Χριστουγεννα εργαζομενοι...
Σκεφτειτε την ενοτητα...Μη σας παραμυθιαζουν ακομη...!!!

Ακουει κανεις;;;

Οικοδόμος είπε...

Συνάδελφε καλημέρα.
Έχεις δίκιο, μόνο με τη συμπαράταξη ΟΛΩΝ των εργαζομένων, υπάρχει ελπίδα. Κανείς μόνος του δεν κατάφερε κάτι.
Καλή δύναμη!