Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΟΧΙ στην κατάργηση των ΒΑΕ! Απόψε η σύσκεψη της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας διοργανώνει απόψε στις 18:30 σύσκεψη για την οργάνωση δράσης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα συμμετοχής σε Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και εργαζόμενους. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «ΣΤΑΝΛΕΫ» Οδυσσέως 1, πλ. Καραϊσκάκη.

Στην πρόσκληση της Ομοσπονδίας στη σύσκεψη επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Καμιά αυταπάτη, καμιά εμπιστοσύνη. Το έργο είναι στημένο, προσπαθούν με δημοκρατικοφανή περιτύλιγμα να μας φορτώσουν 5-7 χρόνια στην πλάτη, να κάνουν ακόμα φθηνότερο το μεροκάματο. Η κατάργηση των ΒΑΕ αποτελεί απαίτηση του κεφαλαίου εδώ και αρκετά χρόνια, σήμερα αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να δικαιολογήσουν αυτό που χρόνια σχεδίαζαν».


[Η συρρίκνωση της λίστας των ΒΑΕ είναι διακηρυγμένος στόχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια. Στόχος της συρρίκνωσης είναι μέσω αυτής να καταργηθούν και τα δικαιώματα που απορρέουν από την ένταξη ενός επαγγέλματος στα ΒΑΕ προκειμένου να προστατευτεί ως ένα βαθμό η υγεία και τελικά η ζωή του ίδιου του εργαζόμενου. Δικαιώματα που για τους κεφαλαιοκράτες σημαίνει επιπλέον κόστος και θέλουν να το μειώσουν, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ανεπανόρθωτες βλάβες για την υγεία των εργατών.

Η στοχοπροσήλωση των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, στην εξυπηρέτηση των αναγκών του, είναι σήμερα περισσότερο από εμφανής. Χαρακτηριστικές για αυτό είναι οι εξελίξεις με το πρόσφατο πόρισμα της Επιτροπής που είχε συστήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Πριν όμως αναφερθούμε στο ίδιο το πόρισμα και την αντίδραση της κυβέρνησης, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Ανεξάρτητα το τι περιέχει το κάθε πόρισμα αυτές οι Επιτροπές εξ ορισμού λειτουργούν ως «νομιμοποιητικοί» παράγοντες της αντεργατικής πολιτικής που χαράζουν τα μονοπώλια μέσω των κυβερνήσεών τους.

Ντύνουν με έναν επιστημονικοφανή μανδύα την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, προσδίδουν ένα δήθεν επιστημονικό κύρος σε αυτή. Είναι και αυτός ένας από τους τρόπους με τον οποίο επιδιώκουν να καλλιεργήσουν την αντίληψη στη συνείδηση των εργαζομένων ότι αυτά τα μέτρα είναι αναπότρεπτα, μόνο έτσι μπορεί να γίνει. Και αυτή την προσπάθεια η ΓΣΕΕ τη στηρίζει συμμετέχοντας και η ίδια σε τέτοιες Επιτροπές.

Τονίσαμε και πιο πάνω ότι οι σημερινές εξελίξεις για το ζήτημα αυτό δείχνουν ότι το χτύπημα των ΒΑΕ έχει ήδη αποφασιστεί πολύ καιρό πριν και απλώς τα πολιτικά όργανα του κεφαλαίου περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για την εφαρμογή τους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πόρισμα της Επιτροπής (για τη διάλυση των ψευδαισθήσεων είναι ανάγκη να σημειώσουμε ότι δεν αποκλείεται να αλλάξει μεθαύριο) δε δίνει την επιστημονικοφανή δικαιολογία που θα ήθελε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Στο πνεύμα των επισημάνσεων που καταγράφηκαν και από προηγούμενες Επιτροπές, οι προτάσεις για εξαίρεση εργαζομένων που ήδη υπάγονται στα ΒΑΕ σήμερα (χωρίς να υπάρχουν ειδικές μελέτες) θα κινδύνευε να είναι με επιστημονικούς όρους άστοχη».

 Και στο πλαίσιο αυτό καταλήγει: «Η Επιτροπή, λόγω των παραπάνω αντικειμενικών δυσκολιών, κατέληξε να προτείνει την παραμονή των ήδη υπαρχόντων εργασιών και ειδικοτήτων στο καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και την επικαιροποίηση της λίστας με αφαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας που δεν υφίστανται πλέον».

Με άλλα λόγια, το πόρισμα λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να έχουν καταγραφεί και συγκεντρωθεί με επιστημονικό τρόπο, να έχουν συστηματοποιηθεί ώστε να αξιώνουν το ρόλο μελέτης και με βάση αυτή να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα.

Παρ' όλα αυτά το υπουργείο Εργασίας έκανε καθαρό πως ο θεσμός των ΒΑΕ θα χτυπηθεί ό,τι και να λέει το πόρισμα. Αφού η Επιτροπή δεν προτείνει τον αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων, το κάνει το ίδιο το υπουργείο. Ετσι με δικούς του εμπειρογνώμονες προχωρά στη διαμόρφωση δικής του «ενδεικτικής λίστας» (!) και καλεί την Επιτροπή να γνωμοδοτήσει.

 Πρόκειται για σαφέστατη αυθαιρεσία. Για να διαλυθεί κάθε αμφιβολία για το τι πρόκειται να γίνει, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει: «Η τελική απόφαση θα είναι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης».

Παράλληλα οι φορείς της αντεργατικής πολιτικής χρησιμοποιούν μια σειρά ιδεολογήματα για να εμφανίσουν ως δήθεν αναγκαία τη συρρίκνωση της λίστας των ΒΑΕ. Ενας από τους βασικούς ισχυρισμούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι ότι υπάρχει επαρκής νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων, καθώς και ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Επομένως, λένε, ο θεσμός των ΒΑΕ είναι αναχρονιστικός.

Ακόμη, όμως, κι αν υποθέσουμε ότι υπάρχει επαρκής νομοθεσία, αυτή δεν εφαρμόζεται, διότι ο κρατικός έλεγχος είναι σχεδόν ανύπαρκτος και κάθε άλλο παρά στην εργοδοτική ευθύνη προσανατολίζεται.

Επιπρόσθετα, το επιχείρημα για την εξέλιξη της τεχνολογίας είναι πέρα για πέρα διάτρητο. Η τεχνολογική εξέλιξη, στην πραγματικότητα, φέρνει στο προσκήνιο νέα προβλήματα σε σχέση με τον επαγγελματικό κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει γιατί η επιλογή και η χρήση της νέας τεχνολογίας καθορίζονται με κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους του κεφαλαιοκράτη. Σε καμία περίπτωση η χρήση της δεν αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, μεταξύ των οποίων είναι και η προστασία της υγείας των εργαζομένων.]

Ο σχολιασμός είναι του Χρ. Μανταλόβα, από τον χθεσινό Ριζοσπάστη.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλησπερα.
Λυπαμαι που θα σου το πω, αλλα με εκπλησσει το γεγονος πως υπαρχει ακομη ''ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ''!!!!!!!
Εκμαυλισμενοι απο τα υψηλα μεροκαματα της προηγουμνης δεκαετιας, την ανασφαλιστη εργασια ιδιαιτερα των Αλβανων οι οικοδομοι Ελληνες 'μεταλλαχθηκαν' ως μη οφειλαν σε ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ, το αγωνιστικο τους παρον εξαφανισθηκε και η ταξικη συνειδηση τους αμβλυνθηκε.
Δυστυχως,.........................απλως μια διαπιστωση 'κοινωνικης' μεταλλαξης διατυπωνω...που βεβαια συνανταται σε ολο το φασμα της Ελληνικης κοινωνιας. Οι Οικοδομοι ομως υπηρξαν για χρονια η πρωτη γραμμη κρουσης .
Σημερα αντιμετωπιζουμε τα επιχειρα της αβελτηριας μας.
Πηρες το μειλ;;; προκειμενου να προχωρησω στην συνεχεια!!!

Οικοδόμος είπε...

Για την Τasoula:
Σπεύδω να προλάβω τη σκέψη σου: δεν απαντώ στο σχόλιό σου από «συντεχνιακό εγωισμό». Πιστεύω όμως πως αδικείς έναν ολόκληρο κλάδο από τη συμπεριφορά πάρα πολλών – είναι η αλήθεια – συναδέλφων μου (εντός ή εκτός εισαγωγικών).

Η κατάσταση στο χώρο της οικοδομής είναι χαοτική και ανεξέλεγκτη. Δεν υπάρχουν κανόνες. Αυτό βολεύει βέβαια τους κατασκευαστές και τις κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά βολεύει και τους κακούς συναδέλφους που εκμεταλλεύονται αυτή την έλλειψη κανόνων.

Δεν έγιναν όλοι οι οικοδόμοι όμως «εργολάβοι», ούτε εκμαυλίστηκαν από τα μεροκάματα που λόγω βέβαια της ύπαρξης των αλλοδαπών συναδέλφων, δεν ήταν τόσο υψηλά. Δεν αμφισβητώ αν έχεις κάποιο παράδειγμα κακής συναλλαγής με οικοδόμους. Έχω να σου αφηγηθώ πάρα πολλά περιστατικά που αφορούν κακούς επαγγελματίες οικοδόμους. Δεν χαρακτηρίζουν όμως αυτά τα παραδείγματα τον κλάδο των οικοδόμων ολόκληρο.

Δεν ευθύνονται ούτε βολεύει τους οικοδόμους η «μαύρη», ανασφάλιστη εργασία. Βολεύει και εξυπηρετεί τις εταιρείες και τους κατασκευαστές. Κι αν μετά από τόσους αγώνες κι απεργίες (των οικοδόμων), δεν είχαν κατοχυρωθεί οι ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές για κάθε οικοδομή, θα ψάχναμε το ένσημο από δω κι από κει όπως οι πατεράδες μας.

Και φυσικά το συνδικάτο οικοδόμων – που πάντα υπήρχε – έδωσε και δίνει μάχες και γι αυτό αλλά και για πολλά άλλα προβλήματα, του κλάδου και γενικότερα. Να του προσάψουμε αδυναμίες στη δράση και την οργάνωση; Στην έμπνευση για αγώνες; Ναι. Αλλά σε ποιο κομμάτι της κοινωνίας δεν υπάρχουν οι αδυναμίες;

Το αγωνιστικό παρών των οικοδόμων σήμερα δε μπορεί να είναι το ίδιο όπως παλιά. Τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Στην οικογένειά μου υπήρχαν συνδικαλιστές εκείνης της «καλής» εποχής. Μεγάλωσα μέσα σε μαζικές συνελεύσεις και γιγάντιες (από συμμετοχή) απεργίες και συγκεντρώσεις. Ο κόσμος γενικότερα πίστευε σε καλύτερες μέρες και πάλευε γι αυτές μ’ ενθουσιασμό.

Σήμερα ο κόσμος φοβάται, στέκει σαστισμένος και περιμένει – τι άραγε; Η ταξική συνείδηση των οικοδόμων αλλά και όλων των εργαζομένων σήμερα ναι, έχει αμβλυνθεί. Γι αυτό και το μεγάλο κεφάλαιο αλωνίζει ανενόχλητο.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα όσο ποτέ, είναι η όξυνση της ταξικής συνείδησης των οικοδόμων αλλά και όλων των εργαζομένων. Να πάρει ο λαός την κατάσταση στα χέρια του, και τότε θα μπουν κανόνες και στην οικοδομή. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!